Ağaçlar erken çiçek açtı, çiftçiler tedirgin

Sıcakların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sebebiyle Türkiye'nin birçok bölgesinde meyve ağaçları erken çiçek açtı.

Google Haberlere Abone ol
Ağaçlar erken çiçek açtı, çiftçiler tedirgin

Sıcakların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sebebiyle Türkiye'nin birçok bölgesinde meyve ağaçları erken çiçek açtı. Çanakkale ve Denizli'deki çiftçiler, erken açan meyve ağaçların, muhtemel bir don olayında göreceği zararlara karşı tedirgin. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı, meyve ağaçlarının dengesini de değiştirdi. Birçok bölgede erik, kiraz ve şeftali ağaçları, normalden bir ay önce çiçek açtı. Ağaçların erken davrandığı iller arasında bulunan Çanakkale ve Denizli'deki çiftçiler, mevsimlerin dengesinde meydana gelen değişiklikten endişe ediyor.

Konu hakkında açıklama yapan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, son yıllarda iklim değişikliğinin kendini iyice hissettirmeye başladığını belirterek, geçen yıl seller, bu yıl da kuraklıkla uğraştıklarını söyledi. Özellikle meyve ağaçlarının nisan ayındaymış gibi çiçek açtığını, çiftçilere sigorta yaptırmaları konusunda uyarıda bulunduklarını söyledi. Ulus, şunları kaydetti: "Şubat ayında olmamıza rağmen sanki nisan mayıs aylarındaki gibi bir havada yaşamaktayız. Bu da son günlerde meyve ağaçlarında ve tarımda etkisini gösteriyor. Özellikle meyve ağaçlarında çiçekler açtı ve bunun neticesinde artık o çiçeklenmenin ardından üreticilerimizin de kendilerine göre önlemlerini alıp ilaçlıyor. Ne yazık ki Çanakkale'de nisan sonuna kadar don olayı riski oluşmakta. Bundan ağaçlar zarar görecektir ve Çanakkale için büyük bir kayıp olacaktır. Bunun için üreticilerimizi sigorta konusunda bilinçlendirdik. Kendi meyve ağaçlarını sigortalatmaları yönünde çağrılarda bulunduk. Üreticilerimiz şeftalide, kayısıda. elmada, hattâ buğday arazilerinde sigortalama işlemlerini gerçekleştiriyorlar. Son ekilen buğday arazilerinde de kuraklığın etkisi kendini hissettiriyor. Bu da ciddi bir verim kaybına neden olacaktır. Çanakkale ekonomisinin ciddi anlamda zarar görmesi demektir. Çanakkale ekonomisi de tarıma dayalı olduğundan, çiftçinin hem meyvede hem de buğdayda zarar görmesi, ekonomiyi önümüzdeki yıllarda ciddi anlamda etkileyecektir diye düşünüyorum. Bu iklim değişikliği sadece Çanakkale'de değil, Türkiye genelinde de kendini hissettirmiş durumda."

Şimdiye kadar hiç bu ayda ağaçların çiçek açmadığını belirten Çanakkaleli çiftçi İsmail Özel ise ne yapacaklarını bilemediklerini söyledi. Özel, "Havaların nasıl gideceğini kimse bilemez. Bu şekilde giderse herhangi bir şey olmaz. Don yaparsa bu çiçeklerin hepsi yanar, meyve vermez. Buğdaylarda hastalık yapıyor, mantar hastalığı yapıyor." dedi.

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici de meyve ağaçlarının erken çiçek açtığını belirterek, don olayı yaşanması durumunda büyük bir verim kaybı olacağını vurguladı. Gemici, şunları söyledi: "Uzun yıllar ortalamasında, özellikle kasım 15 ile şubat 15 aralığındaki üç aylık periyodu eskiyle kıyasladığımızda yağış olarak gerçekten kurak denilecek bir periyottayız. Şu an itibarıyla bitkilerin, özellikle hububatın gelişme devresinin daha başlangıcı. Bundan sonra kazanılabilecek bir yağışla zarara uğramadan bunu telafi edebiliriz ama ilerleyen dönemlerde çayırlaşma, kökleşme, sapa kalkma devrelerinde kuraklığın devam etmesi durumunda bu hububat alanlarında hem kalitenin hem de verim ve rekoltenin yoğun anlamında düşüşü anlamına gelir ki bu da hiç karşılaşmak istemediğimiz bir korkulu rüyamız. Mevsimsel değişikliklere baktığımızda bugün, daha önceki yıllara göre çiçeklenmenin başlangıcı yaklaşık 10 gün erken geldi. Bu sene 15 derece ile 22 derece aralarında devam eden ve yaz gününü andıran iklim şartları, hava sıcaklığı var. Gerçekten meyvelerde gelinliğini giymiş genç kızlar gibi her taraf çiçek açmış durumda. Önümüzdeki günlerde, mart içerisinde hava sıcaklıklarında düşüş beklendiği söyleniyor. Bu düşüşlerle birlikte eğer don olayı yaşanırsa meyvelerde büyük bir verim kaybı, hasar açacağı korkumuz var. Buralarda kültürel önlemlerle Tarım il ve ilçe müdürlüklerimizin ön uyarı istasyonlarından toplu mesajlarla verilen uyarılara üreticilerimizin harfiyen uymalarında kurtarabilecekleri bazı notlar olabilir."

Denizli merkeze bağlı Kocadere köyünde ikamet eden erik üreticisi Talat Özkan ise ağaçların erken yapraklanmasının tamamen zarar olduğunu söyledi: "Erken baharı yaşıyoruz. Dolayısıyla komple ağaçlar çiçekte. Bundan 15 gün sonra filan açıyordu ağaçlar çiçekleri. Şimdi en büyük korkumuz don tehlikesidir. Biz kırağı deriz, sabahleyin erken saatlerde yağar. O kırağı da bu çiçekleri öldürür. En büyük korkumuz o." CİHAN

Yorumlar