Ağaç ve sanayi müzesi ile ağacın serüveni anlatılacak

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, dünyanın ilk müstakil müzesi olma özelliğini taşıyan 'İnegöl Mobilya ve Ağaç Sanayi Müzesi'nin yapım çalışlarını inceledi.Bursa, Bilecik, Eskişehir Kalkınma Ajansı BEBKA’nın 1 milyon TL destek verdiği...

Google Haberlere Abone ol
Ağaç ve sanayi müzesi ile ağacın serüveni anlatılacak

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, dünyanın ilk müstakil müzesi olma özelliğini taşıyan 'İnegöl Mobilya ve Ağaç Sanayi Müzesi'nin yapım çalışlarını inceledi.

Bursa, Bilecik, Eskişehir Kalkınma Ajansı BEBKA’nın 1 milyon TL destek verdiği müzeyi inceleyen Vali Karaloğlu, “İnegöl’deki kent müzesi ile ağaç ve sanayi müzesinin inşaatı devam ediyor. Bitme aşamasına gelmiş. İnegöl deyince akla tabii ki ağaç ve mobilya sanayi geliyor. Arkadaşlar da gerçekten bu müzede iyi bir kurgu yapmışlar.” dedi. Müzenin çok güzel olduğunun altını çizen Karaloğlu, “Yani ağaç sanayinin İnegöl'de başladığı donanmaya kürek yapmaktan bugünkü modern, çağdaş mobilyaya kadarki serüveni bir mantık içinde ağaç ve mobilya sanayiini anlatmışlar. Arkadaşların bir de iddiası var, dünyada bu tarz ilk müze olduğunu söylüyorlar. Eğer öyleyse bu Bursa için de İnegöl için de ciddi bir ayrıcalık olacak.” ifadelerini kullandı.

İnegöl’ü mobilyası ve ağaç sanayii ile daha da öne çıkaracak bu müzenin hem İnegöl’ün marka değerini hem de turizmine çok ciddi katkısı olacağını ifade eden Vali Münir Karaloğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “İnşallah yakın bir zamanda bu güzel müzenin açılışını da yaparız. Böylelikle iki müze de entegre olmuş olacak. Kent müzesine girenler aynı zamanda ağaç ve mobilya müzesini de gezmiş olacak.”

Ağaç sanayiinin 1523’lü yıllardan günümüze kadarki tarihsel sürecinin anlatıldığı mobilya ve ahşap işçiliği müzesi, 1350 metrekare alana sahip ve 3 katlı olacak. Birinci katta 1500’lü yıllardan 1800’lü yılların sonuna kadar kereste, ağaç, kalyon kürekçiliği, düvencilik ve makaracılık gibi ahşap işçiliğinin anlatıldığı bölümler yer alacak. İkinci katta ise 1800’lü yılların sonunda at arabacılığı, takunya, çeyiz sandığı ve sandalyecilikte günümüze kadar olan bölümler bulunacak. Üçüncü kat yaklaşık 200 kişilik çok amaçlı salon, fuaye ve idari bölümlerden oluşacak. CİHAN

Yorumlar