Afyonkarahisar’da 16 bin kişiye kanser taraması yapıldı

Afyonkarahisar Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) 2013 yıl içerisinde yaklaşık 16 bin kişiyi kanser taramasından geçirdi.

Google Haberlere Abone ol
Afyonkarahisar’da 16 bin kişiye kanser taraması yapıldı

Afyonkarahisar Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) 2013 yıl içerisinde yaklaşık 16 bin kişiyi kanser taramasından geçirdi.

KETEM, vatandaşları kanser konusuna dikkatini çekmek, farkındalık sağlamak, erken teşhisin önemini vurgulamak için eğitim ve tarama çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Başta Afyonkarahisar Devlet Hastanesi olmak üzere diğer resmi kurumlarda, camilerde, derneklerde, kurslarda, okullarda kamu personeline, öğrencilere ve halka kanser konulu eğitimler verildi. Bu eğitimlere 14 bin 753 kişi katılırken, kanser çeşitleri, nedenleri, korunma yolları, erken tanının önemi, gibi konularda bilgiler verildi.

Yıl boyunca çeşitli yerlerde standlar kurarak afiş ve broşür gibi görsel materyallerle halkın dikkatini bu konuya çeken KETEM, ücretsiz kanser taramasını yaptığı gibi merkeze gelemeyenler için ilçe ve beldelere kadar giderek tarama faaliyetlerinde bulundu.

Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, 2013 yılında ilçe ziyaretleri dahil olmak üzere KETEM’e kayıt olan kişi sayısının yaklaşık 12 bini bulduğunu söyledi. Akgün, "4 bin 332 kişiye meme kanseri taraması, 8 bin 361 kişiye servisk kanseri taraması, 3 bin 227 kolon kanseri taraması, bin 239 kişiye prostat kanseri taraması yapılmıştır. Taramalar sonucunda 43 kişide kanser ve kanser öncül lezyonlarına rastlanmıştır. bunlardan 14 kişide serviks kanseri, 6 kişide meme kanseri, bir kişide prostat kanseri ve 3 kişide kolon kanseri tespit edilmiştir.” dedi.

    “ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİDİR”

    Akgün, kanserin bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de öldürücü olması dışında, bıraktığı sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar sebebiyle de önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti. Akgün, “Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan kanserle mücadelede erken teşhisin önemi çok büyüktür. Erken teşhis için de en etkili yöntemlerin başında toplumda kanser konusunda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi yer almaktadır.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar