Afyon'daki cephanelik patlamasına ‘terör’ soruşturması

Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı, cephanelik patlamasıyla ilgili olarak bazı gazetelerde ve televizyonlarda patlamaya ilişkin yapılan haberleri ihbar kabul ederek, ‘terör’ şüphesiyle soruşturma başlattı.

Google Haberlere Abone ol
Afyon'daki cephanelik patlamasına ‘terör’ soruşturması

Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı, cephanelik patlamasıyla ilgili olarak bazı gazetelerde ve televizyonlarda patlamaya ilişkin yapılan haberleri ihbar kabul ederek, ‘terör’ şüphesiyle soruşturma başlattı. Olay yerini inceleme, tanık ve sanık ifadeleriyle, teknik ekiplerin tespitlerini incelemeye alan savcılık, görgü tanıklarının da ifadelerine başvuracak.

Afyonkarahisar'da geçen yıl 5 Eylül 2012’de meydana gelen ve 25 askerin şehit olduğu patlama tüm Türkiye’yi derin bir yasa boğmuştu. Öte yandan, 20 kilometrelik alana fırlayan el bombaları uzun bir süre etraftaki yerleşim birimlerindeki insanların korkulu rüyası oldu. Yaşanan birkaç patlama can kaybı olmadan, ufak tefek sıyrıklarla atlatıldı. Ancak, bölgede hala insanlar bir patlamaya kurban gitme endişesi taşıyor. Etrafa fırlayan 20 bin civarındaki el bombası, uzmanlar tarafından toplansa da birçok el bombasının hala toprağın altında, bağda bahçede olduğu tahmin ediliyor.

Patlama sonrasında birçok ağızdan birbirini tutmayan türden yapılan açıklamalar kamuoyunun kafasını hep meşgul etti. ‘Acaba terör şüphesi var mı’ sorusu her fırsatta soruldu. Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı, televizyon ve gazetelerde çıkan haber ve programları ihbar kabul ederek soruşturma başlattı. Savcılık, bu doğrultuda mühimmat deposu patlamasına ilişkin davanın görüldüğü Eskişehir 1. Hava Kuvveti Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nden resmi yazıyla dava dosyasını istedi.

Şehit ailelerinin avukatı Altan Ulutaş, patlama yerinin patlamadan bir süre sonra iş makineleri tarafından toprakla kapatılarak cephaneliğin yerinin TOKİ'ye devri için çalışma yapıldığını öne sürerek, patlamada havaya uçan 2 ton ağırlığındaki cephanelik kapısının halen bulunamadığını söyledi.

Ulutaş, patlamanın üzerinden 19 ay geçmesine rağmen bugüne kadar patlama yerinde bilirkişi incelemesi yapılmadığını belirtti. Ulutaş, şunları söyledi: "Cephanelikte 15 saniye ara ile iki patlama meydana gelmişken, ilk patlama kraterinin ve ikinci patlama yerinin teknik ve bilimsel incelemeleri, toprak kimyasal analizleri neden yapılmamış, patlayıcı emareleri tespit edilmemiş, patlayan maddelerin cins ve özellikleri neden tespit edilmemiştir? Ana patlama yerinde hangi nedenlerle çukur oluşmadığı, neden 20 kilometrekare alana dağılım olduğu açıklanmamıştır."

Susurluk'taki 5 cephanelikten çıkarılan 248 ton bombanın Afyonkarahisar'daki 2 cephaneliğe, yönergelere tamamen aykırı şekilde doldurulduğu iddia edilmişti.




CİHAN

Yorumlar