Afyon’da sigara yasağına uymayan işletmelere kapatma ve para cezası

Afyonkarahisar’da, sigara yasağına uymayan işletmelere kapatma ve idari para cezası verildi. Tütün Kontrol Kurulu tarafından iş yeri, kamu binaları ve toplu taşıma araçlarına kontrol amaçlı 2 bin 28 ziyaret gerçekleştirildi. Denetimlerin...

Google Haberlere Abone ol
Afyon’da sigara yasağına uymayan işletmelere kapatma ve para cezası

Afyonkarahisar’da, sigara yasağına uymayan işletmelere kapatma ve idari para cezası verildi.

Tütün Kontrol Kurulu tarafından iş yeri, kamu binaları ve toplu taşıma araçlarına kontrol amaçlı 2 bin 28 ziyaret gerçekleştirildi. Denetimlerin sürdüğünü nisan ayında bin 929 özel iş yerlerine ait bina, 68 kamu hizmet binası, 31 toplu taşıma aracı olmak üzere toplam 2 bin 28 ziyaret gerçekleştirildi. 6 işletmede aksaklık tespit edilirken, bir işletmeye kapatma cezası, 5 işletmeye de idari para cezası uygulandı.

Afyonkarahisar İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, sigara yasaklarının başladığı 2008 yılından buyana insanların bu konuda eğitim ve denetimlerle bilinçlendirildiğini söyledi. İşletmelere bin 200 liradan başlayarak katlanarak artan oranlarda 5 bin liraya kadar para cezası verildiğini ifade eden Akgün, bir işletmenin yasağı 3 defa ihlal etmesi durumunda kapatıldığını kaydetti. Akgün, kapalı mekanlarda sigara ihlalini yapan kişilere de 88 lira ceza yazıldığını anlattı. Akgün, yapılan araştırmalara göre Türkiye genelinde yasağın başladığı 2008 yılından bu yana sigara içenlerin oranlarında 2 milyonluk bir düşüş olduğunu kaydetti. Akgün, “İnsanların alışkanlıkları hemen değişmiyor. Birkaç kuşak belki değişmesi gerekiyor. Ancak, sigara önlenebilir hastalıklar sıralamasında ilk sırada geliyor. 10 yıllık bir sürece ihtiyacımız var. Ancak, genel verilere baktığımızda sigaradan kaynaklı astım ve kanser vakalarında da bir düşüş söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, bunun net rakamı vermek biraz zor. Kamusal alanlar ve iş yerlerinde uygulanan sigara yasaklarının sağlık açısından olumlu sonuçlar verdiğini söyleyebiliriz.” dedi. Lütfi Akgün, yasağın başladığı 2008 yılından bu yana 27 milyonluk içinin 25 milyon civarına düştüğünü kaydetti.

ÇOCUKLARIN YÜZDE 40'I ETKİLENİYOR

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, dünya nüfusunun sadece yüzde 16'sı sigara kullanımına kısıtlamalar getiren ülkelerde yaşıyor. Dünya genelindeki çocukların yüzde 40’ı pasif sigara içiciliğine maruz kalıyor. Bu da yüksek oranda nefes darlığı ve astıma sebep oluyor. Avrupa’da yapılan çalışmalar pasif içiciliğin çocuklarda damar kalınlaşması, hatta kalp krizi riskini arttırdığını gösteriyor. 2008-2013 yılları arasında yapılan araştırmada 2,5 milyondan fazla doğum ve 250 bin astım hastası çocuk incelendi. Araştırmada yasakların devreye girmesinden sonra bir yıl sonra erken doğum vakalarında ve astım tedavisi görenlerin sayısında yüzde 10’luk bir düşüş olduğu tespit edildi.

CİHAN

Yorumlar