Afyon’da jeotermalle konut ısıtmasında 173 milyonluk tasarruf sağlanıyor

Türkiye’nin en büyük termal ısıtma sistemi olan Afyon Jeotermal Turizm AŞ (AFJET), yılda 288 bin 460 ton kömüre eşdeğer olarak 15 bin konut ve otelleri jeotermal enerjiyle ısıtıyor.

Google Haberlere Abone ol
Afyon’da jeotermalle konut ısıtmasında 173 milyonluk tasarruf sağlanıyor

Türkiye’nin en büyük termal ısıtma sistemi olan Afyon Jeotermal Turizm AŞ (AFJET), yılda 288 bin 460 ton kömüre eşdeğer olarak 15 bin konut ve otelleri jeotermal enerjiyle ısıtıyor. Bunun 173 milyon liralık tasarrufun yanı sıra 87 bin taşıtın egzoz gazında da azalma anlamına geldiği belirtildi.

AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, tesis olarak Türkiye’nin en büyük termal ısıtma tesisi durumunda olduklarının 2013’de yaklaşık 60 milyon lira yatırım yaparak toplam 150 MegaWatt güce ulaştıklarını söyledi. Ulutürk, bu gücün hava kirliliğinin yoğun olduğu il için çok önemli olduğunu kaydetti. Ulutürk, “Çünkü jeotermal ısıtma sayesinde 146 bin ton/yıl CO2 (Karbondioksit) emisyonunda ve 87 bin adet motorlu taşıtın eksoz gazında azalma demektir. Afyon şartlarında bir metrekarelik alanı ısıtmak için 60 kilokalori harcıyoruz. Şu an konut, otel ve sera ısıtmaları için toplam 2 milyon metrekarelik alan söz konusudur. Yani biz 120 milyon kilokalorilik bir güç kullanıyoruz. Bir ton kömürün ortalama 5 milyon 200 kilokalori gücü var. Buradan yola çıkarak bizim ısıttığımız 2 milyon metrekarelik alan için yılda 288 bin 460 tonluk kömür gerekiyor. Bunun karşılığı da ortalama tonu 650 liradan 173 milyon lirayı buluyor." dedi.

YENİ PROJELER VAR

Ulutürk, ilde bulunan dört adet büyük jeotermal sahanın hızla büyüyüp geliştiğini söyledi. Bu sahalardan en büyüğü olan Ömer-Gecek havzasında konut ısıtması, termal otel yatırımları, teknolojik sera yatırımları, enerji ve çamaşır kurutma gibi farklı yatırımları ile artarak devam ettiğini belirtti. Ulutürk, “Afyonkarahisar’da jeotermal kaynağın tek elden yönetilip geliştirilmesine büyük önem veriyoruz. Bu amaçla AFJET 2010 yılında yeni bir yapılanmaya girildi. Bunun sonucunda gidiş dönüş 32 kilometrelik olan isale hattı yenilendi ve toplam ısıtılacak konut sayısını 15 bine çıkardık." diye konuştu.

Ulutürk, enerji kaynakları açısından dışarıya bağımlı olan Türkiye’de konut ısıtmacılığının büyük önem taşıdığını ifade ederek, Afyonkarahisar’da yaklaşık bir milyon 550 bin metrekarelik kapalı alanın ısıtıldığını anlattı. AFJET’in konut ısıtmasının yanında otellere de sıcak su sağlayacak termal turizm hattı projesini hayata geçirdiklerini belirten Ulutürk, 10 bin yatak kapasitesine sahip otellerin ısıtma ve kullanım sularını temin edebileceklerini dile getirdi.

Yusuf Ulutürk, son yıllarda ilde hızla artan jeotermal su ile ısıtılan teknolojik sera yatırımlarının önünü açmak için 250 dönüm sera ısıtılması projesine destek verdiklerini ifade ederek, şunları söyledi: “Bunun dışında şirketimiz mevcut kapasitesinin bir bölümünü elektrik üretmek için proje hazırlığındadır. Düşünülen kapasite ilk etapta bürüt 2,8 MW/h olacaktır. Ayrıca, otellere yönelik çamaşır yıkama ve kurutma tesis projemiz vardır. En büyük enerji gideri ısıtma ve kurutma makineleri için harcanan elektrik enerjisidir. Bu noktadan yola çıkılarak jeotermal enerji kullanımına göre dizayn edilecek bir çamaşırhanenin hem ilimiz hem bölgemiz hemde benzer uygulamalar için örnek teşkil edeceği düşünülerek çalışmalara başlanmıştır.” CİHAN

Yorumlar