Afyon'da en çok akciğer kanseri görülüyor

Afyonkarahisar’da, erkeklerde en sık akciğer, kadınlarda en sık meme kanseri görülüyor.

Google Haberlere Abone ol
Afyon'da en çok akciğer kanseri görülüyor

Afyonkarahisar’da, erkeklerde en sık akciğer, kadınlarda en sık meme kanseri görülüyor. 2013 yılında 4 bin 528 kişi kansere yakalanırken, 11 bin 949 kişiye kanser taraması yapıldı. Çağın hastalığı olan kanserin başlıca nedenleri arasında sağlıksız beslenme, şişmanlık, sigara ve tütün kullanımı ile birlikte yoğun stresten kaynaklanıyor.

Afyonkarahisar İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lütfi Akgün, kanser vakalarının daha doğru tespiti ve gerekli önlemlerin alınması için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Akgün, ‘Kanser Kayıtcılığına’ başladıklarını yapılan araştırmalar sonucunda 4 bin 528 kişide kanser vakasının tespit edildiğini kaydetti. Akgün, taramaların kanserin erken tespitinde hayat kurtarıcı olduğunu ifade ederek 2013 yılında görünen kanser türleri arasında 733 vaka ile direk sigara ve tütün mamüllerinin kullanımı ile direk ilişkili olan akciğer kanserinin ilk sırada geldiğini anlattı.

Bu kanser türüne yakalananlar arasında ise erkeklerin daha fazla olduğunu, akciğer kanserinin ardından ikinci sırada 659 vaka ile cilt kanserinin geldiğini kaydeden Akgün, “Kentimizde kadınların korkulu rüyası olan meme kanseri sayısı ile 515’dir. Erkeklerin korkulu rüyası olan prostat kanserinde ise 255’dir. Kentimizde en az görünün kanser türü ile 25 ile kemik kanseridir” diye konuştu.


CİHAN

Yorumlar