Afyon'da dünyaca ünlü Frig Vadisi'nin tanıtımı için 300 sporcu pedal çevirdi

Afyonkarahisar’da, dünyaca ünlü tarihi ve doğal güzelliklerin bulunduğu Frig Vadisi'nin tanıtımı için bisiklet yarışı düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol
Afyon'da dünyaca ünlü Frig Vadisi'nin tanıtımı için 300 sporcu pedal çevirdi

Afyonkarahisar’da, dünyaca ünlü tarihi ve doğal güzelliklerin bulunduğu Frig Vadisi'nin tanıtımı için bisiklet yarışı düzenlendi.

Afyonkarahisar, Kütahya ve Eskişehir’i kapsayan Frig Vadisi dünyanın en eski yerleşim yeri olarak gösteriliyor. İşlenmiş kayalar, mağaralar, anıt mezarlar, kiliseler gibi birçok tarihi yapıt bulunuyor. Etkinlik kapsamında yurt içi ve yurt dışından gelen 300 civarında bisikletçi, ‘İlk Çağ'dan günümüze pedallarla yolculuğa ne dersin?’ sloganıyla pedal çevirdi. Afyonkarahisar’ın turizm potansiyelini arttırmak ve Frig Vadisi tanıtım etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen etkinlik sabah saatlerin kent merkezi Anıtpark önünden başladı. Üniversiteler başta olmak üzere çeşitli bisiklet kulüplerinin guruplar halinde ve bireysel katılımlarla gerçekleştirilen etkinlikte, sporcular kent merkezinden başlayarak Frig eserlerinin bulunduğu İhsaniye ilçesine doğru harekete geçti. 18 yaşından başlayarak 60 yaşına kadar kadın ve erkek olmak üzere her yaş gurubundan profesyonel katılımcılar yaklaşık 150 kilometre boyunca pedal çevirecek. Frig Vadisini gezdikten sonra son tekrar kent merkezine dönecek.

“VADİ BOYUNCA PAHA BİÇİLMEZ ESERLERE SAHİBİZ”

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, bisiklet turunun startının verilmesinin ardından bir açıklama yaptı. Frig Vadisinin sadece Türkiye’nin değil, dünyanın tarihi değerleri arasından bulunduğunu söyledi. Balkanlıoğlu, vadinin tanıtım için birçok etkinlik gerçekleştirildiğini, bisiklet turunun da bu etkinliklerden birisi olduğunu kaydetti. Balkanlıoğlu, “Kentimiz Frig Vadisi ile birçok değerli esere sahiptir. Ancak bunu bazı Afyonkarahisarlıların bile gidip görmediğine şahidiz. Bir vadi boyunca paha biçilmez eserlere sahibiz. En çok anıtlar bozulmamış haliyle Afyonkarahisar'da. Kral mezarları, Yılanlı Kapı, Aslanlı Kapı gibi birçok eserler var. Şimdi buranın insanlar tarafından gezilip görülmesi, doğa gezginleri, tarih meraklılarının ulusal ve uluslararası alandan gelmesi son derece önemlidir. İşlenmiş kayalar, mağaralar ve anıt mezarlar var. Ama bunları birçok insan bilmiyor. Bunların tarihte kalıp bilinmemesi ve yok olması bizleri çok üzer. Bunun için bizlerde çeşitli etkinlikler yapıyoruz.” dedi.

Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar, Kütahya ve Eskişehir’in bulunduğu Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliği (FRİGKÜM) isimli birlik bulunduğunu kaydetti. Bu birlik aracılığıyla çeşitli etkinlikler yapıldığını ifade eden Balkanlıoğlu, bu etkinliğinde bunlardan birisi olduğunu anlattı.

Afyonkarahisar’dan başlayan etkinliğe 300’e yakın sporcu değişik illerden ve yurt dışından gelerek katıldı.

CİHAN

Yorumlar