Afyon’da borçları 40 milyona yaklaşan belediyelere haciz gelmiş

Afyonkarahisar’da nüfusu 2 binin altında kaldığı için kapanan belediyelerin 40 milyon lira civarında borcu var. Yasa sonrasında 30 Mart yerel seçimlerine gidemeyen belediyelerin personel, vergi, sigorta ve müteahhit borcu bulunuyor. Hizmet götürmekte...

Google Haberlere Abone ol
Afyon’da borçları 40 milyona yaklaşan belediyelere haciz gelmiş

Afyonkarahisar’da nüfusu 2 binin altında kaldığı için kapanan belediyelerin 40 milyon lira civarında borcu var. Yasa sonrasında 30 Mart yerel seçimlerine gidemeyen belediyelerin personel, vergi, sigorta ve müteahhit borcu bulunuyor. Hizmet götürmekte zorlanan belediyelere haciz gidiyor.

Afyonkarahisar İl Genel Meclisi (İGM), yerel seçimlerden sonraki ikinci oturumunu yaptı. Kapanan belediyelerin içinde bulundukları durum, toplantıya katılan Vali İrfan Balkanlıoğlu tarafından dile getirildi. Balkanlıoğlu’nun verdiği bilgiye göre, kapanan belediyelerin 40 milyon lira civarında borcu var. Çoğu hacizli olan belediyeler, işçilere dahi maaş ödeyemiyor. Sigorta, vergi borçlarının faizi, cezası ve benzeri borçları nedeniyle belediyeler hizmet üretmekte zorlanıyor.

“800 NÜFUSLU BELEDİYENİN 1,8 MİLYON BORCU VAR”

Balkanlıoğlu, yanlış alınan kararlar ve planlamalar nedeniyle belediyelerin borç batağına sürüklendiğini söylüyor. Balkanlıoğlu, bunu şu örnekle açıklıyor: “Bazı belediyeler var ki 800 nüfuslu, ancak 2 milyon borcu var. Yanlış kararlar verilmiş, bunların nereden kaynaklandığına baktığımızda İller Bankası’na müracaat edilmiş kredi almışlar. Bununla gidip bir kuyu açmışlar su getirmeye çalışmışlar. Ancak topladıkları paralar kullandıkları elektrik parasının yarısını bile karşılamayınca haciz işlemi başlatılmış ve yatırım öylece kalmış. Yani hiç kullanılmayan, tamamen toprağa gömülmüş bir yere 1,8 milyon lira borç ödeyeceğiz.”

Bu borçlar belediyenin hissesinden kesildiğinden hizmette üretilemediğini ifade eden Balkanlıoğlu’na göre, belediyelerin kapanması isabetli bir karar olmuş. Kendisinin 15 beldeye gittiğini ve sorunları dinlediğini belirten Balkanlıoğlu, İGM üyelerinden, kapanan beldelere gidip oralardaki sorunları dinlemelerini ve daha iyi hizmetler götürmelerini istedi.

Belediyelerin, kapandık diye üzüldüklerini ifade eden Balkanloğlu, görüşlerini şu şekilde dile getirdi: “Dosyalar, evraklar bize gelince baktık ki büyük bir bölümünün anormal borcu var. Zaten duvara dayanmışlar, bir yere gidecek halleri yok. 40 milyona yakın borçları var. Biraz fedakarlık yaparak buraların birikmiş sorunlarını çözeceğiz. Ulaşım, su, kanalizasyon sıkıntısı olanlar var.”

CİHAN

Yorumlar