Afyon’da 500 derslik, binin üzerinde öğretmen açığı var

Afyonkarahisar’da 500 derslik ihtiyacıyla birlikte bin 500’ün üzerinde öğretmen açığı bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Afyon’da 500 derslik, binin üzerinde öğretmen açığı var

Afyonkarahisar’da 500 derslik ihtiyacıyla birlikte bin 500’ün üzerinde öğretmen açığı bulunuyor. Buda 24 derslikli 21 okul anlamına geliyor. Derslik sıkıntısından dolayı 31 okulda halen ikili öğretim yapılıyor. Öğretmen olarak 8 bin 935 normuna karşılık halen bin 500’ün üzerinde öğretmen kadrosuna ihtiyaç var.

Afyonkarahisar Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, 2013 yılında 624 derslik planlaması yapıldığını, bazılarının ihalesinin yapıldığını ancak bunların tamamlanmasının 2-3 yılı bulabileceğini söyledi.

AK Parti Afyonkarahisar İl Genel Meclisi(İGM) üyesi Eğitim Danışmanı Ünal Yılmaz da Afyonkarahisar’ın eğitimdeki başarı sırasının istenilen bir düzeyde olmadığını söyledi. Yılmaz, başarı sırasının 50’nci sıralarda olduğunu kaydetti. Derslik ve öğretmen açığının başarısızlığın nedenlerinden birisi olarak söylenebileceğini ifade eden Yılmaz, “Şimdiye kadar problemin tespiti ve çözüm önerileriyle ilgili hazırladığımız raporları hem İGM’ye hem de valilik nezdinde defalarca dile getirdik. Ancak maalesef bunların pek dikkate alındığını görmedik. Bence elini artık taşın altına koyması gerekenler harekete geçmeli.” dedi.

Eğitim Bir-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Abdullah Çelik de Afyonkarahisar'da eğitimin istenilen düzeyde olmadığını herkesin bildiğini söyledi. Çelik, “Başarısızlığın büyük nedenlerinden bir tanesi öğretmen açığı, memur ve hizmetli açığı, merkezdeki bazı okulların öğrenci sayısının fazlalığı, ikili öğretimin hala devam etmesidir. Öğrenci velilerinin eğitim işine yeterince önem vermemesi de nedenlerden birisidir. Eğitimdeki başarısızlığın giderilmesi için bunların giderilmesi gerekiyor. Bunun içinde acilen bir yol haritası belirlenmesi gerekiyor.” dedi.

Türk Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Nizametin Şenol da eğitim sisteminin siyasetten uzak, milli manevi değerlere bağlı, bilimsel çağdaş normlara göre hareket eden bir yapıya kavuşturmak gerektiğini söyledi. Eğitim kalitesinin sadece öğretmen ve dershaneden ibaret olmadığını, velileri de eğitimin içerisine sokmak gerektiğini ifade eden Şenol, “Milli Eğitim Danışma Kurulundaki veriler sistemin sağlıklı yürümediğini ortaya koyuyor. Milli Eğitim bir proje hazırlamalı. Okullarla birlikte öğretmenler ve velilerle birlikte bu projeye ortak olmalıdır. Afyonkarahisar kendi çalışanını teşvik edecek, veliyi yüreklendirecek işin içine katmalıdır.” diye konuştu.
Şenol, hala üniversite ve ortaöğretim sınavlarında başarı sırasında sonlarda olduklarını bu konunun bir an önce ele alınması gerektiğini anlattı. CİHAN

Yorumlar