Afyon'da 420 bin metrelik alanda kentsel dönüşüm başlıyor

İkinci derecede deprem kuşağında bulunan Afyonkarahisar'da, 'Kentsel Dönüşüm Kanunu' kapsamında ihaleyi alan ve çalışma yapacak firmayla belediye arasında sözleşme imzalandı.Afyonkarahisar’da kentsel dönüşüme tabi tutulacak bölgelerle...

Google Haberlere Abone ol
Afyon'da 420 bin metrelik alanda kentsel dönüşüm başlıyor

İkinci derecede deprem kuşağında bulunan Afyonkarahisar'da, 'Kentsel Dönüşüm Kanunu' kapsamında ihaleyi alan ve çalışma yapacak firmayla belediye arasında sözleşme imzalandı.

Afyonkarahisar’da kentsel dönüşüme tabi tutulacak bölgelerle ilgili kararın geçtiğimiz aylarda Bakanlar Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından ihale sürecine geçilmişti. Mısri Camii etrafı ve Örenbağ bölgesi olarak adlandırılan bölgedeki mahallelerin kentsel dönüşüme tabi tutulması ile ilgili dosyanın, Bakanlar Kurulu'ndan geçerek Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından ihaleyi alan firma ile belediye arasında sözleşme imzalandı.

PROJE 6 AŞAMADA TAMAMLANACAK

Kentsel dönüşüm çalışmasını uygulayacak Modern-AND Harita İmar Planlaması firmasıyla belediye arasında imzalanan protokole göre sözleşme şartları belirlendi. Yapılan sözleşmeye göre ilk olarak proje yönetim hizmetleri hazırlayacak olan firma, proje hizmetlerinin yapılacağı bir proje ofisi kuracak. Ayrıca, kentsel dönüşüm proje uygulama yazılımı hazırlayacak olan firma, daha sonra gayrimenkul mevcut durum tespitini yapacak ve yapılan tespitler ışığında mülkiyet ve hak sahipliği bilgilerini hazırlayacak. Çalışmalar sırasıyla; analitik etüt çalışmaları, değer tespit ve fizibilite analizleri, jeolojik-jeoteknik etüt rapor hazırlanması, dönüşüm amaçlı imar planları ve kentsel tasarım planları, mimari avan proje, proje değerleme ve dağıtım teklif listeleri, hak sahipleriyle müzakere ve sözleşmeler, kamulaştırma detay alımları, imar uygulaması ve tapu tescil işlemleri şeklinde devam edecek. Altı aşamada tamamlanacak projede her aşamanın sonunda idarenin onayı alınarak bir üst aşamaya geçilecek. Tüm işlemler yürürlükteki ilgili kanun, yönetmelikler ve mevzuatlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kontrolünde yapılacak.

Mısri Cami etrafı 170 bin metrekare, Örenbağ'da da 250 bin metrekarelik bir alanın kentsel dönüşüme tabii tutulması bekleniyor.

NEYİ KAPSIYOR?

6306 Sayılı Kanun kapsamında Türkiye genelinde kentsel dönüşüm yerleri, riskli alanlar ve riskli yapılar olarak gruplandırıldı. Kanuna göre, deprem alanında olsun veya olmasın can güvenliğini tehdit eden her yer kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilebilecek. Kanun kapsamında öncelikli olarak, ülke genelinde özellikle deprem riski yüksek olan bölgelerdeki eski binaların yıkılması yerine depreme dayanıklı daha modern görünüme sahip binalar yapılması planlanıyor.

CİHAN

Yorumlar