Afyon Kocatepe Üniversitesi jeotermalle ısınacak

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) binalarda ve dersliklerde ısıtma bedellerinde yüzde 25 tasarruf sağlayacak ‘ jeotermal enerjiyle ısıtma’ projesine start verdi. Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ile Afyon Jeotermal Turizm ve Ticaret A.Ş....

Google Haberlere Abone ol
Afyon Kocatepe Üniversitesi jeotermalle ısınacak

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) binalarda ve dersliklerde ısıtma bedellerinde yüzde 25 tasarruf sağlayacak ‘ jeotermal enerjiyle ısıtma’ projesine start verdi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ile Afyon Jeotermal Turizm ve Ticaret A.Ş. (AFJET arasında ‘Jeotermal Isıtma Altyapı Tesis Protokolü’ imzalandı. AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ile AFJET A.Ş. Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk’ün imzaladıkları protokol ile Ahmet Necdet Sezer (ANS) Kampüsünün jeotermal enerji kullanılarak ısıtılması amaçlanıyor.

Protokol kapsamında Afyonkarahisar Bayatçık sahasındaki AFJET’e ait kuyulardan elde edilen ortalama 70 derece sıcaklıktaki jeotermal sudan, ısınmada yararlanılacak. Hazırlanan proje ile ANS Kampüsünde hâlihazırda bulunan toplam 180 bin metrekare kapalı alan ile protokol süresi içinde yapımı tamamlanacak binalarla birlikte maksimum 250 bin metrekare kapalı alan, asgari 15 yıl süre ile ısıtılacak. AFJET A.Ş.’nin jeotermal kuyular, teknik altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından ANS Kampüsü jeotermal su enerjisi ile ısınmaya başlayacak.

AKÜ’nün, geçen yıl başlattığı çalışmalarda alt yapı ve proje çalışmaları değerlendirilerek kurulacak tesisin maliyeti çıkarılmış ve rektörlüğün talebi doğrultusunda Maliye Bakanlığı gerekli ödeneği göndermişti.

YÜZDE 25 TASARRUF SAĞLAYACAK

AKÜ Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak, Eskişehir yolu üzerinde bulunan ANS Kampüsü'nün de tüm binalarının Afyonkarahisar ilinin en önemli zenginliklerinden biri olan jeotermal suyla ısıtılması hedeflediklerini söyledi. Solak, AFJET Genel Müdürlüğü ile yaptıkları protokolün ardından altyapı çalışmalarına başlanacağını 2014-2015 akademik yılında ise AKÜ'nün tüm binalarının jeotermal suyla ısıtılmış olacağını belirti.

Solak, hayata geçirdikleri projenin Türkiye'ye örnek olmasını beklediklerini ifade ederek, kömürle ısıtma yerine jeotermal enerjiyi kullanarak ısınma bedellerinde yüzde 25 oranında ciddi tasarruf sağladıklarını dile getirdi.

CİHAN

Yorumlar