Afyon; haşhaş, yumurta ve vişne üretiminde Türkiye birincisi

Tarım ve hayvancılık şehir olan Afyonkarahisar, ülke genelinde haşhaş, vişne ve yumurta üretiminde ilk sırada yeralıyor.

Google Haberlere Abone ol
Afyon; haşhaş, yumurta ve vişne üretiminde Türkiye birincisi

Tarım ve hayvancılık şehir olan Afyonkarahisar, ülke genelinde haşhaş, vişne ve yumurta üretiminde ilk sırada yeralıyor. Haşhaş üretiminde yüzde 26,4, vişne üretiminde 19,6 üretim oranına sahip olan ilde yılda 100 bin ton yumurta üretiliyor.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser’in verdiği bilgiye göre; Haşhaş ve vişnede Türkiye birincisi olan Afyonkarahisar, muşmula üretiminde yüzde 8 ile ikinci sırada, turşuluk salatalıkta 3, arpa ve patateste 4, şeker pancarında ise 5. sırada. Öte yandan Türkiye'deki yumurta tavuklarının yüzde 13,6'sını bulunduran Afyonkarahisar bu konuda Türkiye birincisi. Büyükbaş hayvanda 12, küçükbaş hayvanda ise 13. sırada. Türkiye'de canlı hayvan değeri açısından 6’ncı olan ilde gıda ve hayvancılığa yatırım yapan firma sayısı da her geçen gün artıyor.

AFYON’UN İHRACATI 406 MİLYON DOLAR

Afyonkarahisar’ın 78 ülkeye ihracat yapıyor, Irak 7 milyon 41 bin dolarlık ihracatla ilk sırada yer alıyor. Afyonkarahisar Irak'tan sonra en fazla ihracatı Çin, ABD, Fransa ve Hindistan'a yapıyor.

İhracat ürünleri arasında maden, su ürünleri ve hayvancılık mamulleri, yumurta, demir ve demir dışı metaller, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar ve kimyevi maddeler ve mamullerin başı çekiyor. Yumurtacılar son yıllarda güç birliği yaparak 96 milyon dolarlık ihracat rakamlarına ulaştı. Termalin, lezzetin ve mermerin başkenti olan Afyonkarahisar'dan yılda 406 milyon dolarlık ihracat yapılıyor.

ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar’ın tarım ve havyacılık kenti olduğunu söyledi. Serteser, Türkiye işletilebilir mermer rezervinin yüzde 35-40'ına sahip olan Afyonkarahisar'ın Türkiye mermer ihracatının yaklaşık yüzde 16'sını karşıladığını anlattı. Serteser, mermercilik alanında 288 adet firmanın faaliyet gösterdiğini ifade ederek, yılda 228 bin ton blok üretim yapıldığını, sektörün 4 bin 808 kişiyi istihdam ettiğini dile getirdi.

CİHAN

Yorumlar