Afşin-Elbistan'daki göçük duruşması 10. kez ertelendi

Elbistan'da 6 ve 10 Şubat 2011 tarihlerinde meydana gelen ve 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan Çöllolar Kömür Havzası Göçük davasının 10. duruşması gerçekleştirildi. Duruşma, 11 Temmuz tarihine ve 11. duruşmaya ertelendi. Soma’da meydana...

Google Haberlere Abone ol
Afşin-Elbistan'daki göçük duruşması 10. kez ertelendi

Elbistan'da 6 ve 10 Şubat 2011 tarihlerinde meydana gelen ve 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan Çöllolar Kömür Havzası Göçük davasının 10. duruşması gerçekleştirildi. Duruşma, 11 Temmuz tarihine ve 11. duruşmaya ertelendi.

Soma’da meydana gelen maden kazası, 6 Şubat ve 10 Şubat 2014 tarihlerinde Afşin-Elbistan B Termik Santrali’ne kömür temin edilen Çöllolar Kömür Havzası'nda meydana gelen göçüğü hatırlattı. Elbistan Adliyesi Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma, gerekli evrakların tanzimi için 11 Temmuz tarihine ertelendi. Duruşma çıkışında davadan çekilmeyen 2 madencinin yakını, ertelemeye tepki gösterdi. Erteleme sonunda bir değerlendirme yapan, ölen madencilerin avukatı Arif Emre İlhan, “10 celse gerçekleştirildi ve duruşma 11 Temmuz tarihinde yeniden yapılacak.” bilgisini verdi.

Avukat İlhan, “Olay tarihi ve yargılamanın geldiği aşama dikkate alındığında, 3 yıldan bu yana devam ediyor. Mağdur ailelerin kanayan yarası her celsede tazelendiği için ceza yargılaması uzun sürmüş ve böyle giderse, bu hızla yargılama devam ederse bu dava daha çok uzayacaktır. Yargılama daha fazla uzatılmamalıdır. Tüm Türkiye’ye mal olmuş bu ve benzeri olaylarda adaletin hızlı tecelli etmesi, mağdurları kadar milletimizi de yakından ilgilendirmektedir.” ifadesini kullandı.

Afşin-Elbistan B Termik Santrali için kömür üretimi yapılan Çöllolar açık kömür üretim sahasında 6 Şubat 2011'de meydana gelen göçükte 1 işçi, 10 Şubat 2011'deki heyelanda ise dozer operatörü Ruşen Demir hayatını kaybetmiş, Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Adnan Demir, Tuğran Gökhan, Nail Yılmaz, Kemal Elmas, Cuma Yıldırım, Aydoğan Polat ve Halil Tatlı toprak altında kalmıştı.

KAMU DAVASI 17 AY GEÇTİKTEN SONRA AÇILDI

Aradan geçen 17 aylık süre sonunda, toplam 11 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili iddianameler tamamlandı ve 16 Temmuz 2013 tarihinde kamu davası açıldı. Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığı ve Afşin Cumhuriyet Savcılığı, olayla ilgili 9’u özel şirketten ve 14’ü resmi görevli olmak üzere, toplam 23 kişi hakkında iddianame hazırladı.

Düzenlenen iddianame ile dokuzu özel şirket ve Elektrik Üretim A.Ş Kontrol Teşkilatı'nda görev yapan on dört şüphelinin, Türk Ceza Kanunu'nun 'Bilinçli Taksirle Birden Çok Kimsenin Ölümüne Sebebiyet Vermek' suçunu düzenleyen 85/2, 22/3 maddeleri gereğince cezalandırılmaları istendi. 10 duruşma gerçekleştirildi, 11. duruşma 11 Temmuz’da gerçekleştirilecek. Toprak altında kalan 9 işçiden 7’sinin davası yakınları tarafından çekilirken, 2’sinin davası sürüyor.

CİHAN

Yorumlar