"Afşin-Elbistan'daki göçüğün sorumlularına ne yapıldı ki Soma'da yapılsın"

Maden-İş Sendikası Elbistan ve Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, hukuksal yönden Çöllolar’ın Soma’ya kötü bir örnek olduğunu belirtti. Bölükbaşı, ihmalin cezasını Elbistan’da göremediklerini ve bu yüzden Soma için endişe...

Google Haberlere Abone ol
"Afşin-Elbistan'daki göçüğün sorumlularına ne yapıldı ki Soma'da yapılsın"

Maden-İş Sendikası Elbistan ve Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, hukuksal yönden Çöllolar’ın Soma’ya kötü bir örnek olduğunu belirtti. Bölükbaşı, ihmalin cezasını Elbistan’da göremediklerini ve bu yüzden Soma için endişe duyduklarını söyledi.

Maden İşçileri Sendikası Afşin-Elbistan Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, Soma’da yaşanan maden kazasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bölükbaşı, “Biz olayı duyduktan sonra bin 300 kilometre yol kat ettik. Oraya gittiğimizde Türk-İş genel başkanımız, Maden-İş genel başkanımız oradaydı. Tüm camia oradaydı. Kaza olan bir yerde muhakkak ihmal vardır. Kimsenin, tuzum kuru demeye hakkı yok. Kaza değil, bu bir katliamdır. Bugün 301 kişinin ölümü demek dile kolay. Televizyon ekranlarından da herkes takip etti. 301 aileye ateş düştü. Şube başkanı olarak camiamızın acısının çok büyük olduğunu ifade etmek istiyorum. Çok üzgünüz. Biz oraya gittiğimizde trafo patlaması denildi. Bunlar mutlaka olacaktır ama olay trafo değildi. Eski kömürlerin bekletilerek, B ünitesinde olduğu gibi oksijenle birleşip alev almasıyla ortaya çıkmış. Bu gazlar ocağa dağılmış. Ocak içerisinde galeriler var. Acil durumda madencilerin çıkış kapılarına çıkması lazım. Gaz maskeleri en fazla 45 dakika kullanılabiliyor. En acı durum, sığınma odalarının olmamasıdır. Sığınma odaları devlette iken varmış ama özel sektöre geçince kapatılmış. Maliyet olmasın diye kapatılmış.” dedi.

"YILLIK 55 TRİLYON PARA KAZANIYOR "

Bölükbaşı şunları kaydetti: “Orada Enerji Bakanımıza da sordum. ‘Burada bir katliam var ama Elbistan Çöllolar Kömür Ocağında 9 tane insan yatıyor. Hiç kimseden ses yok. En azından müdahil olup, cenaze sahiplerine bir kemiğini bile verebilirsin. Bu insanlar geliyor ocağın başına benim cenazem diyor. Cevap veremiyoruz’ dedim. Bakan, bana cevap verdi ama bunun hiçbir televizyon kanalı veremedi. Yer altında maalesef kayıplar oluyor. Bizim maalesef ülke genelinde gün içerisinde kayıplarımız olabiliyor. Hiçbir medya vermiyor. 30 bin kişi ile Yatağan’ı doldurduk, hiçbir kanal vermedi. 50 bin kişi ile Kızılay’ı kilitledik. Sendika ne yapsın? Sendika ocağa girip de inceleme yapma şansı yok. Girse de yapacağı bir şey yok."

Soma Holding’in patronunun '3-4 ay sonra bu kaza olsaydı kimse ölmezdi’ açıklamasına tepki gösteren Bölükbaşı, "Sen ocağı yeni mi açtın? Sen orada 5-6 yıldır üretim yapıyorsun. Yıllık 55 trilyon para kazanıyor bu insanların sırtından. Maliyeti neydi? Bugün 301 tane can yandı. Türkiye yas içerisinde. Bizim tek temennimiz bundan sonra bu kazalara maruz kalmayız inşallah. O ailelerin acısının büyük olduğunu Türkiye biliyor. Bizler sözün bittiği yere geldik. Özel sektörün tek amacı, az harcayıp çok kazanmaktır. Eğer bu kamuda olsaydı kesinlikle bu sonuç olmazdı. Allah’tan gelene bir şey yapılmaz. Devlette bu kazalar böyle sonuçlanmazdı. Özel sektör para kazanmak için devlet insanların sağlığı, huzuru, can güvenliği için var. Bundan sonra inşallah bu kuruluşları özel sektöre vermeyelim diyoruz. Maden-İş olarak biz oradaydık. Medya gereken değeri vermiyor. Konuşulmasına fırsat vermiyorlar. Sonra da sendika nerede diyorlar. Şube olarak çalışan kardeşlerimizin sorgulamasına hazırız. Ben buradayım. Ama sendika bunu hak etmedi. Hak edenler ortada.” şeklinde konuştu.

Elbistan'da yaşanan durumun Soma’da da aynı olmasından endişe duyduğunu ifade eden Bölükbaşı, şöyle devam etti: “11 tane insan ölmüş burada, mahkemesi var Park Teknik’in, git adliyeye gel adliyeye. Benim endişem yarın orada da böyle bir durumun ortaya çıkmasıdır. Bu olacaktır. Birileri koruyacak bunları. Cumhurbaşkanımız çıkıyor, Başbakanımız çıkıyor kimse elimizden kurtulamaz diyor. Elbistan buna örnektir. Suçu burada gördük cezasını da görelim ki Soma’da da o acıyı çekenler, inansınlar cezasız kalmayacağına. Suçun cezasını burada görelim ki oraya inanalım. Elbistan’da bir hata yaptı, cezasını orada bulacak demek istiyoruz. Buradan tüm maden camiasına tekrar başsağlığı diliyorum.”

CİHAN

Yorumlar