Afrin operasyonu anlamlı bir isimle başladı, şu ana kadar 108 hedef vuruldu, işte Afrin'de son durum

Türkiye'nin uzun süredir dillendirdiği Afrin operasyonu dün akşam resmen başladı. Türkiye ve dünyada son dakika haberi olarak duyrulan operasyondan önce Beşşar Esed rejimine harekat hakkında detaylı bilgi verildi. Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı savaş jetleri dün akşam Afrin'de önceden belirlenen 108 hedefe harekat düzenledi. Harekatta belirlenen bütün hedefler vuruldu. Vurulan hedefler arasında Afrin'deki hava alanı da bulunuyordu. Harekat Ankara'da Genelkurmay Başkanlığı Karargahından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar tarafından bizzat yönetildi. Akar'ın yanına bir süre sonra Başbakan Yıldırım da iştirak etti. Harekatın başlamasından hemen sonra Rusya, ABD ve İran'dan açıklamalar geldi. Hava harekatından sonra Afrin'e açılan Öncüpınar Sınır Kapısından tanklar ve zırhlı araçlar Suriye'ye giriş yaptı. Başbakan Yıldırım kara harekatının yarın(bugün) başlayacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Afrin operasyonu anlamlı bir isimle başladı, şu ana kadar 108 hedef vuruldu, işte Afrin'de son durum

Son Haberler | Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uzun zamandır 'bir gece ansızın gelebiliriz' şeklinde sinyallerini verdiği Afrin operasyonu bugün resmen başladı. Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı savaş jetleri Afrin'deki terör örgütü hedeflerini bir bir tespit ederek yerle bir etti. İlk gün 72 uçakla 108 hedef vuruldu. Hedeflerin vurulmasıyla birlikte operasyon resmen başlamış oldu. Harekatın başlaması bütün dünyada yankı buldu. Harekattan sonra ABD, Rusya ve İran'dan açıklamalar geldi. Türkiye ise harekat ile ilgili Beşşar Esed rejiminin bilgilendirildiğini açıkladı. Öte yandan, İngiltere, Fransa ve Çin gibi bazı ülkelerin büyükelçileri de Dışişleri Bakanlığına çağrılarak harekat hakkında bilgilendirildi. Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, BM Genel Sekreteri'ne harekatla ilgili bilgileri içeren bir mektup gönderdi. İşte Afrin operasyonuyla ilgili dün yaşanan son dakika gelişmelerinden bazıları:

TSK'DAN İLK AÇIKLAMA: 102 HEDEF VURULDU

Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait savaş uçaklarınca "Zeytin Dalı Harekatı" kapsamında, 7 bölgede tespit edilen PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütüne ait sığınak, barınak ve mühimmat deposu olarak kullanılan 108 hedefin imha edildiği ve 72 uçağın müteakip görevlere hazırlık için emniyetle üslerine döndüğü bildirildi. TSK'dan yapılan yazılı açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından hudutlarda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla Suriye'nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek, dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, saat 17.00'den itibaren başlatılan "Zeytin Dalı Harekatı"nın planlandığı şekilde devam ettiği aktarıldı.

Harekatın, Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51'inci maddesinde yer alan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak gerçekleştirildiği belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Harekatın başlangıcında 7 bölgede tespit edilen PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütüne ait sığınak, barınak ve mühimmat deposu olarak kullanılan 108 hedef Hava Kuvvetlerimiz tarafından imha edilmiştir. Harekata katılan 72 uçak müteakip görevlere hazırlık için emniyetle üslerine dönmüşlerdir. Harekatın planlama ve icrasında sadece teröristler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir."

SURİYE BAŞKONSOLOSLUĞUNA BİLGİ VERİLDİ

Dışişleri Bakanlığının, Suriye’nin İstanbul Başkonsolosluğuna Zeytin Dalı Harekatı hakkında nota verdiği bildirildi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanlığının İstanbul Temsilciliği vasıtasıyla Suriye'nin İstanbul Başkonsolosluğuna Zeytin Dalı Harekatı hakkında nota verildi. Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği vasıtasıyla da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı Kazakistan'ın temsilcisine harekatın amacı ve hukuki dayanağı hakkında mektupla yazılı olarak bilgi verildi. BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin'in Türkiye'deki misyon şefleri, Afrin harekatı hakkında bilgilendirilmek üzere Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı.

BAŞBAKAN YILDIRIM KARARGAH'A GİTTİ BİLGİ ALDI

Başbakan Binali Yıldırım, Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin bilgi almak üzere Genelkurmay Başkanlığı Karargahına gitti. Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesinin ardından karargaha hareket etti. Başbakan Yıldırım, Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı'nın sevk ve idaresinin yapıldığı harekat merkezinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanlarından operasyona ilişkin bilgi alıyor.

BAŞBAKAN YILDIRIM'DAN ZEYTİN DALI HAREKATI AÇIKLAMASI

Başbakan Binali Yıldırım, "Bu operasyon ile Kürt, Arap ve Türkmen kardeşlerimize zulmeden tüm terör örgütlerini bölgeden temizleyip, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğine yönelik tehditleri de ortadan kaldıracağız. Allah şanlı ordumuzun yar ve yardımcısı olsun." ifadelerini kullandı. Yıldırım, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Afrin'e yönelik başlatılan Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin açıklamalarda bulundu.

Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti: "Bugün saat 17.00 itibarıyla Suriye'nin Afrin bölgesinde; PKK, KCK, PYD, YPG, DEAŞ ve El Kaide terör yuvalarına karşı ordumuz bir hava harekatı başlatmıştır. Operasyonun adı 'Zeytin Dalı Harekatı'dır. Bu operasyon ile Kürt, Arap ve Türkmen kardeşlerimize zulmeden tüm terör örgütlerini bölgeden temizleyip, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğine yönelik tehditleri de ortadan kaldıracağız. Allah şanlı ordumuzun yar ve yardımcısı olsun. Aziz milletimizin duaları sizinledir."

ABD'DEN ZEYTİN DALI HAREKATI AÇIKLAMASI

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin bölgesinde PYD/PKK ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek için başlattığı Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili "gerilimin tırmandırılmaması" mesajı verdi. Pentagon Sözcüsü Adrian Rankine-Galloway, yaptığı yazılı açıklamada “Bütün taraflara gerilimi tırmandırmamaları ve en önemli görev olan DEAŞ'ı ortadan kaldırmaya yönelmeleri çağrısında bulunuyoruz." ifadesine yer verdi. Rankine-Galloway, "Türkiye'nin ABD tarafından da terör listesine alınan PKK hakkındaki kaygılarını anlıyoruz. ABD, PKK'ya herhangi bir destek sağlamıyor." ifadelerini kullandı.

BÜYÜKELÇİLER BAKANLIĞA ÇAĞRILARAK BİLGİ VERİLDİ

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) daimi üyelerinden İngiltere, Fransa ve Çin'in Ankara büyükelçileri, Dışişleri Bakanlığına çağrılarak "Zeytin Dalı Harekatı" hakkında bilgilendirildi. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, İngiltere, Fransa ve Çin'in büyükelçileri Dışişleri Bakanlığına çağrılarak "Zeytin Dalı Harekatı" hakkında bilgi verildi. BMGK'nın daimi üyeleri ABD ve Rusya'nın yanı sıra İran'ın Ankara'daki büyükelçilik misyon şefleri, Dışişleri Bakanlığına çağrılarak Afrin bağlamındaki son gelişmeler hakkında bilgilendirilmişti.

GENELKURMAY BAŞKANI ORGENERAL AKAR'DAN ZEYTİN DALI HAREKATIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Zeytin Dalı Harekatı'na yönelik, "Harekatın planlama ve icrasında sadece ama sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, bina, silah, araç ve gereç hedef alınacak. Sivil ve masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilecektir." ifadelerini kullandı. Genelkurmay Başkanlığınca, Orgeneral Akar'ın Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezi'nde Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin yaptığı açıklamanın görüntüleri paylaşıldı. Akar, burada yaptığı açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetlerinin hudutlarda ve bölgede istikrarı sağlamak maksadıyla Suriye'nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde PKK/KCK/YPG-PYD ve DEAŞ mensubu teröristleri etkisiz hale getirmek, dost ve kardeş bölge halkının bu örgütlerin baskı ve zulmünden kurtulmasını sağlamak üzere Zeytin Dalı Harekatı'nı icra etmeye başladıklarını bildirdi.

Harekatın Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin terörle mücadele konusundaki terörle mücadeleye yönelik özel kararları ve Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin 51. maddesinde yer alan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olacak şekilde gerçekleştirileceğini belirten Akar, "Harekatın planlama ve icrasında sadece ama sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, bina, silah, araç ve gereç hedef alınacak. Sivil ve masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilecektir." değerlendirmesini yaptı.

Konuşmasında Silahlı Kuvvetler mensuplarına seslenen Akar, şöyle devam etti: "Milletimiz ne zaman ihtiyaç duyduysa 'Peygamber ocağı' olarak da adlandırılan Silahlı Kuvvetlerimiz, kahraman Silahlı Kuvvetler mensupları, ordumuz, yani sizler, daima göreve hazır oldunuz ve binlerce yıllık tarihimizin şanlı timsali al bayrağımızın ister kara vatan, ister mavi vatanda özgürce dalgalanması için gerektiği zaman göğsünüzü siper ettiniz. 'Ölürsek şehit, kalırsak gazi' anlayışıyla çıktığınız bu yolda hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan, ülkemizin güvenliği için yurt içinde ve sınır ötesinde kahramanca mücadele ettiniz."

Akar, vatan ve millet için, cumhuriyet için Silahlı Kuvvetler vazifesini yaparken, şehit olan tüm silah arkadaşları, güvenlik mensupları ve korucuları saygı, minnet, şükran ve rahmetle andığını dile getirerek şunları kaydetti: "Tabii şu anda bile bazı yaralılarımız, gazilerimiz var onlara da saygılarımızı, şükranlarımızı sunuyoruz. Kendilerine acil şifalar diliyoruz. Arkadaşlarım, sizlerin şanlı tarihimizden aldığınız güç, asil milletimizin sevgisi, güveni ve duasıyla bu görevden de alnınızın akıyla çıkacağına inancımız tamdır. Yolunuz, bahtınız açık olsun."

HATAY'DA MEHMETÇİĞE SEVGİ GÖSTERİSİ

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde tankların sınır hattına sevki sırasında vatandaşlar askerlere sevgi gösterisinde bulundu. Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK), hudut güvenliği ve bölgede istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek, dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere başlatılan Zeytin Dalı Harekatı kapsamında, Hatay'daki birliklere konuşlandırılan çok sayıda tank, sıfır noktasındaki karakollara sevk edilmek üzere Reyhanlı'ya geldi. Sınıra yakın mahallelerde tırlardan indirilen tanklar, ellerinde Türk bayrağıyla bölgeye gelen mahalleliler tarafından alkışlar ve sloganlarla karşılandı. Askerler de el sallayarak kendilerine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşları selamladı. Tanklar alkışlar eşliğinde sınırın sıfır noktasına hareket etti. Harekat kapsamında kente gelen 3 otobüs komando da sınır birliklerine sevk edildi.

KİLİS'TE İKİ EVE UÇAKSAVAR MERMİSİ İSABET ETTİ

Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) başlatılan Zeytin Dalı Harekatı devam ederken, terör örgütü PYD/PKK'nın taciz ateşi sonucu Kilis’in sınır hattındaki 2 eve uçaksavar mermileri isabet etti. TSK'nın hudut güvenliği ve bölgede istikrarı sağlamak maksadıyla Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin bölgesinde, "PKK/KCK/PYD/-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek, dost ve kardeş bölge halkını, bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere" düzenlenen harekatın başlamasıyla terör örgütü mensuplarınca Kilis'in Gülbaba bölgesinin karşısından taciz ateşi yapıldı.

Bunun üzerine bölgede konuşlu topçu birlikleri, terör örgütüne misliyle karşılık verdi. Taciz ateşi nedeniyle bazı uçaksavar mermileri de sınır hattındaki 2 eve isabet etti. Evine uçaksavar mermisi isabet eden Abdurrahman Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlunun tek başına kaldığı sırada olayın gerçekleştiğini söyledi. Eve geldiğinde ahır bölümünün tentesinden giren merminin duvarda kaldığını gördüğünü anlatan Yıldırım, "Duvardaki mermiyi çıkardık. Çok şükür kimseye bir şey olmadı. İnşallah kimseye de bir şey olmadan askerlerimiz neticeye ulaşır." diye konuştu. Jandarma ekipleri iki evde de inceleme başlattı.

KİLİS'TE BAZI BÖLGELER 15 GÜNLÜĞÜNE YASAK BÖLGE İLAN EDİLDİ

Kilis'te, Suriye sınırındaki bazı alanlar 15 gün boyunca özel güvenlik bölgesi olarak belirlendi. Valilikten yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK), hudut güvenliği ve bölgede istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek, dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere Zeytin Dalı Harekatı başlatıldığı hatırlatıldı. Bu kapsamda, muhtemel terör olaylarının önlenmesi, örgüt mensuplarının etkisiz hale getirilmesi, kamu güvenliği ve esenliğinin korunması maksadıyla bazı kararlar alındığına değinilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kilis'in merkez ilçe mülki sınırları içerisinde yer alan Akçabağlar, Demirışık, Doğançay, Tahtalı, Duruca, Beşenli Köyü ile Aşağı ve Yamaç mezraları, Hacipoğlu, Süngütepe, Kocabeyli, Saatli, Güneşli, Mağaracık, Çalkaya, Bulamaçlı, Gözkaya, Gülbaba, Çerçili, Hisarköy, Deliosman köylerinde ve kırsalında, Zeytin Dalı Harekatı'na karşı olası terörist eylemlerden doğabilecek zararlardan vatandaşlarımızı korumak ve söz konusu terörist faaliyetlere karşı gerçekleştirilebilecek önleme harekatlarının selameti bakımından 20 Ocak Cumartesi günü saat 24.00’ten itibaren 3 Şubat Cumartesi günü saat 17.00’ye kadar olmak üzere 15 gün özel güvenlik bölgesi ilan edilmiştir. Söz konusu bölgede yerleşik olan vatandaşlarımız haricinde belirtilen süre içerisinde özel güvenlik bölgesine giriş, kolluk makamlarınca verilmiş izinler dışında yasaklanmıştır."

SINIR BİRLİKLERİNE OBÜS VE TANK SEVKİYATI

Askeri birliklere takviye olarak gönderilen obüs ve tankların Suriye sınırına sevkiyatı sürüyor. Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK), hudut güvenliği ve bölgede istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek, dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere başlatılan Zeytin Dalı Harekatı kapsamında çeşitli birliklerden sevk edilen 14 obüs ve 7 tank yüklü tır, Hatay'ın Hassa ilçesine ulaştı. Tank ve obüslerin Suriye sınırına konuşlanan birliklere takviye amaçlı gönderildiği öğrenildi. Bu arada, sınır birliklerinden terör örgütü PYD/PKK hedeflerine yönelik topçu atışları duyuldu.

SINIR KAPISINDAN ASKERİ SEVKİYAT YAPILDI

 Kilis'in Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Suriye'nin Azez bölgesine askeri araç sevkiyatı yapıldı. Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK), hudut güvenliği ve bölgede istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere başlatılan Zeytin Dalı Harekatı kapsamında çeşitli birliklerden peyder pey sevk edilen, çok sayıda zırhlı personel taşıyıcı (ZPT) ile obüs yüklü tırlar Kilis'e ulaştı. Kent merkezinden eskort eşliğinde Öncüpınar Sınır Kapısı'na yönlendirilen askeri araçlar, Halep'in Azez ilçesine doğru geçiş yaptı. Bu arada Afrin'deki terör örgütü mensuplarının Kilis-İslahiye-Hatay hattındaki bazı bölgelerden zaman zaman taciz ateşi açtığı, sınırda konuşlu TSK unsurlarının da misliyle karşılık verdiği görüldü.

SINIR KAPISINDAN GEÇİŞLER

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Suriye'nin Afrin kentindeki terör örgütü PKK/YPG/PYD'ye yönelik düzenlenen 'Zeytin Dalı Harekatı'nda görev alacak tanklar, Kilis'ten Suriye'ye geçti. Çekicilere yüklü tanklar, gece saatlerinde güvenlik önlemleri arasında Öncüpınar Sınır Kapısı'na geldi. Tankları taşıyan çekiciler, güvenlik önlemleri arasında Suriye'nin Azez İlçesine geçti.

OBÜS ATIŞLARI GECE BOYUNCA DEVAM ETTİ

Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) terör örgütü PYD/PKK'nın işgal ettiği Suriye'nin Afrin bölgesine yönelik obüs atışları gerçekleştiriliyor. TSK'nın hudut güvenliği ve bölgede istikrarı sağlamak maksadıyla Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin bölgesinde, "PKK/KCK/PYD/-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek, dost ve kardeş bölge halkını, bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere" düzenlenen harekatın başlamasının ardından terör örgütü mensuplarınca Kilis-Hatay hakkındaki bazı alanlara taciz atışları yapıldı. Bunun üzerine sınırda konuşlu TSK birlikleri, terör örgütü üyelerinin bulunduğu bölgeleri Fırtına obüsleriyle ateş altına aldı. Bombardıman sesleri Kilis'in sınır köylerinden de duyulabiliyor.

Yorumlar

ihsan sene vaer hep yazdım afrin çıban başı alınsın diye nihayet Allaha şükür