Afrikalı kadınlar ESAFED ile fistül hastalığından kurtulacak

Afrika’ya yönelik sağlık hizmetleriyle tanınan Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED), Kara Kıta için yeni bir çalışma daha başlattı. Somali’de kurduğu hastaneyle Afrikalı doktorlara eğitim veren dernek, katarakt ameliyatından...

Google Haberlere Abone ol
Afrikalı kadınlar ESAFED ile fistül hastalığından kurtulacak

Afrika’ya yönelik sağlık hizmetleriyle tanınan Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED), Kara Kıta için yeni bir çalışma daha başlattı. Somali’de kurduğu hastaneyle Afrikalı doktorlara eğitim veren dernek, katarakt ameliyatından sonra fistül çalışmasıyla da kadınların yarasına merhem olacak. Yaklaşık 2 milyon kadının muzdarip olduğu fistül, Afrika’da sıtmadan sonra en yaygın görülen hastalık. Afrikalı kadınların anormal ve gayri sıhhi şartlarda kendi başına doğum yapması sırasında idrar düzeneğinin yırtılması sonucu meydana geliyor. Küçük yaşta yapılan evlilikler, bu hastalığı tetikliyor. Fistüle maruz kalanlar, vücutlarında oluşan ağır kokular sebebiyle eşleri tarafından terkediliyor. Çocuklarıyla yalnız kalan kadınlar, sokaklarda zor şartlar altında yaşamaya çalışıyor.

ESAFED, Afrikalı kadınları bu hastalıktan kurtarmak için çalışma başlattı. İlgili ameliyatı yapacak doktorlara yönelik, Obstetrik Fistül Çalıştayı düzenledi. Şifa Üniversitesi işbirliğiyle yapılan çalıştayda, fistül hastalığı detaylı olarak ele alındı. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefa Kelekçi ve Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Güçlü’nün başkanlığındaki çalıştaya, çok sayıda uzman katıldı.

Çalışmayla ilgili bilgi veren ESAFED Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz, Afrika’da 2 milyondan fazla kadının fistül sebebiyle ciddi sıkıntı yaşadığını söyledi. Söz konusu hastalığın basit bir ameliyatla tedavi edilebildiğini belirterek, “Sağlık ekibi olmada kendi başına, hijyenik olmayan ortamda yapılan doğumlar, erken yaşta yapılan evliliklerden kaynaklanan doğumlar bu hastalığın ana sebepleri. Binlerce aile parçalanıyor, çocuklar ailesiz kalıyor. Biz de bu sorunu çözmek umuduyla yola çıktık.” dedi. Yaygın olması sebebiyle fistül tedavisini de Afrika’ya yönelik sağlık hizmetleri içine aldıklarını aktaran Prof. Dr. Sarsılmaz, şunları kaydetti: “Proje kapsamında hem Afrikalı doktorları eğiteceğiz hem de buradan gidecek cerrahları bilgilendireceğiz. Çözümü basit ama doğurduğu sosyal etkileri çok fazla olan bu hastalığın tedavisi için çalışacağız. Afrika’da çok sayıda çalışmamız oldu. Somali’de eğitim ve araştırma hastanesi açtık, doktorlara eğitim veriyoruz. Bunun yanında Afrika’da yaptığımız en büyük çalışmalardan biri de katarakt ameliyatları. Kara Kıta'da yaklaşık 10 milyon insan katarakt hastası. Gezici bir TIR’ımız var, bu ülkeleri dolaşarak katarakt ameliyatı yapıyor. Üçüncü büyük çalışmamız da fistül hastalığı.”

Afrika’da çok sayıda fistül ameliyatı yapan Opr. Dr. Fahrettin Er de çalıştaya katılarak tecrübelerini aktardı. Fistülün Afrika’da sıtmadan sonra en önemli problem olduğuna dikkat çeken Er, “Bu hastalığa maruz kalan kadınlar toplumdan dışlanıyor. Bundan dolayı fistül, lanetli bir hastalık olarak anılıyor. 2 ile 4 milyon arasında kadının bu hastalıktan muzdarip olması ve her yıl bu sayıya 100 bin kişinin eklenmesi, hastalığın boyutunu gösteriyor.” dedi. Opr. Dr. Er, Afrika’da fistül ameliyatı yapacak doktor sayısının çok az olduğunu, bu sebeple ESAFED’in girişiminin çok önemli olduğunu vurguladı. CİHAN

Yorumlar