Afiş gitti, seçim bitti, dava başladı

AK Parti Bolu İl Teşkilatının kamu kurumuna astığı başbakan afişi ile ilgili yapılan suç duyuruları ile ilgili duruşma 16 Eylül tarihine ertelendi. 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu sonrası Bolu’da AK Parti İl Teşkilatı tarafından...

Google Haberlere Abone ol
Afiş gitti, seçim bitti, dava başladı

AK Parti Bolu İl Teşkilatının kamu kurumuna astığı başbakan afişi ile ilgili yapılan suç duyuruları ile ilgili duruşma 16 Eylül tarihine ertelendi. 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu sonrası Bolu’da AK Parti İl Teşkilatı tarafından şehrin birçok noktasına asılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan afişleri ile ilgili, CHP ve MHP il teşkilatları tarafından yapılan suç duyurusu tek dosyada bileştirilerek davaya başlandı. Yapılan ilk duruşma Eylül ayına ertelendi.

AK Parti Bolu İl Başkanlığı, cumhuriyet savcılığının, 8 Ocak'ta kaldırılmasına karar verdiği Başbakan Erdoğan'ın fotoğrafının bulunduğu 'Dik dur eğilme, Bolu hep seninle' yazılı pankartı 47 gün sonra indirme kararı almıştı. Savcılığın kaldırın talimatına rağmen indirilmeyen ve muhalefet partilerinin tepkisine neden olan pankartın kaldırılacağını, il teşkilatı basın açıklaması ile duyurmuştu. 2 ay indirilmemesi için polis ekiplerinin nöbet tuttuğu pankartın indirileceğini, AK Parti Bolu İl Başkanı Ömer Sayın basın açıklaması ile duyurmuş, afiş gece saatlerinde indirilmişti.

Afişle ilgili Cumhuriyet Halk Partisi teşkilatından CHP Bolu İl Başkanı H. Kazım Karsu, CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, CHP Merkez İlçe Başkanı Hüseyin Yıkılmaz, Milliyetçi Hareket Partisi'nden de Merkez İlçe Başkanı Ruhi Doğanöz tarafından AK Parti Bolu il ve merkez ilçe başkanlığı ve afiş organizasyonunu hazırlayan reklam firması hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. CHP ve MHP’nin şikayetleri tek dosyada birleştirilerek ilk duruşma görüldü.

“TALİMATI BEN VERDİM”

Duruşmada ilk olarak AK Parti İl Başkanı Ömer Sayın savunma yaptı. Asılan pankartlarda seçim yasaklarını ihlal eden, seçmenleri etkileyecek herhangi bir siyasi propagandaya yer verilmediğini savunan Ömer Sayın, “Birlikte çalıştığımız reklam şirketine pankartların asılması için talimat veren benim. Diğer arkadaşlarımın bir bilgisi yoktur. Pankartlarda yerel seçimi etkileyecek bir suç unsuru da bulunmamaktadır. Suçlamaları reddediyoruz.” dedi.

SAVUNMADA “GEZİ” GÖNDERMESİ

AK Parti Merkez İlçe Başkanı Adil Esen de pankartların asıldığı dönemde seçim koordinasyon merkezi başkanı olarak görev yaptığını belirterek, Gezi olaylarına ilişkin göndermelerde bulundu. 17 Aralık operasyonları sürecinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a destek amacıyla pankart hazırlatıldığını dile getiren Adil Esen, “Pankartların hazırlanması aşamasında istişarelerde görev aldım. Pankartlar yerel seçim malzemesi veya sloganı değildir. Pankart metinleri tarafımızdan hazırlandı. 17 Aralık sürecinde Başbakanımıza destek amacıyla yapılmıştır. Pankart asılırken özel veya kamu malına zarar verilmemiştir. İçeriği, halkı provoke edici değildir. Biz bugün burada ülkeyi milyonlarca dolar zarara uğratmaktan değil, ülkede anarşi ve kargaşa çıkarmaktan değil, kimseyi yaralamak veya öldürmekten değil, yerlerdeki parke taşlarını sökerek kolluk güçlerine atmaktan değil ya da halkımızı Taksim’in karanlık sokaklarına davet etmekten değil, bu ülkenin demokrasisi ve muasır medeniyetler seviyesine gelmesi için çalışan Başbakanımıza destek vermek için buradayız. Bu da bize gurur verir.” diye konuştu.

Reklam şirketi sahibi Ayşe Bozacı da AK Parti teşkilatı ile ticari çalışmalar yaptıklarına dikkat çekerek, “Reklam ajansı olarak kurumsal çalışma yaptığımız yerlerden biri AK Parti'dir. Pankartların tasarımını biz yaptık. Onaylattık. Basımını ve takma işlemini yaptık. O dönemde partinin mahalli idareler adayı Alaaddin Yılmaz’dı. Pankartlarda ona yönelik ifadeler olmadığı için siyasi düşünmedik.” dedi. Reklam ajansı çalışanlarından Kutlu Küçüközcan da verilen talimat nedeniyle pankartın asılmasında görev aldığını, içeriği ile ilgili bilgi sahibi olmadığını söyledi.

MAHKEMEDE NECİP FAZIL’DAN DÖRTLÜKLER OKUNDU

AK Partililerin avukatlığını Yüksel Gültekin ve Sezai Çavdar yaptı. Pankartlarda Necip Fazıl Kısakürek’e ait dörtlükler bulunduğunu ifade ederek, ona ait dizeleri okuyan avukat Yüksel Gültekin, “Şikayete konu olan 3 adet pankart var. Birinde Necip Fazıl’a ait Sakarya şiirinin bir dörtlüğü yer alıyor. İkincisinde de yine Necip Fazıl’a ait bir dörtlük bulunuyor. Kardelen Sineması’na asılan pankartta ise “Dik dur eğilme. Bu millet seninle” yazısı mevcut. Aynı zamanda Başkanımızın resmi, T.C bayrağı yer alıyor. Mahalli seçime yönelik hiçbir şey yok. Bu Bolu’da değil 81 ilde Başbakana destek için yazılmış şeylerden biridir. Başbakanı Ankara’da “Dik dur eğilme. Bu millet seninle” diye sloganlar atarak karşılayan binlerce insan da suç işlemiş sayılıyor o zaman. Seçim Kanunu'nun 61. maddesi ile bu pankartların hiçbir ilgisi yoktur.” dedi. Avukat Sezai Çavdar da Başbakana destek mahiyetinde hazırlanan pankartlarda yerel seçime ilişkin herhangi bir yazı veya resim olmadığını beyan etti.

MHP ve CHP PANKARTIN İÇERİĞİNE KARŞI ÇIKMADI

Kamu binasına siyasi içerikli pankart asılması ile ilgili 7 Ocak 2014 ve 20 Ocak 2014’te iki ayrı şikayette bulunan MHP Merkez İlçe Başkanı Ruhi Doğanöz, “Yazıların içeriği ile ilgili bir sıkıntımız yoktur. Şikayetimiz, kamu kurumuna seçim sürecinde asılan pankart ile ilgilidir. Seçim yasakları sırasında bu pankart haksız rekabete neden olmuştur.” dedi. Aynı şekilde CHP İl Başkanı Kazım Karsu da şikayetlerinin pankartın içeriği ile ilgili olmadığını söyleyerek, “Bizim sorunumuz kamuoyunun yanıltılması ve yasaların delinmesinden dolayıdır. Bu konuda savcılıkta gerekli delillerimizi sunduk.” diye konuştu.

“YASA AÇIKÇA İHLAL EDİLMİŞTİR”

CHP’nin avukatı Ahmet Özcan ise seçim yasasının ihlal edildiğini savunarak, “Asılmış bulunan afişlerde Türk bayrağı vardır. Ayrıca İlçe Seçim Kurulu'nun belirlemiş olduğu yerler dışına asılmıştır. Kamu dairesinin görmüş olduğu cephelere doğru mekruh binalara asılmıştır. Seçimlerde zaten adaylar kullanılmamıştır. Amaç seçimi etkilemektir. Bu süreçte biz afişlerin kaldırılması için vilayete başvurduk. Ancak başarılı olamadık. Hatta bu süreçte Başbakanımız için 3-5 ay yatar çıkarız ne olacak denildi. Afişler kaldırılmadığı gibi ışıklandırıldı. Yasa açıkça ihlal edilmiştir.” şeklinde konuştu.

YIKILMAZ ZORLA DURUŞMAYA GETİRİLECEK

Davaya katılmayan CHP Milletvekili Tanju Özcan mazeret bildirdi. CHP Merkez İlçe Başkanı Hüseyin Yıkılmaz ise mazeretsiz olarak davaya katılmadı. AK Parti’nin avukatı Yüksel Gültekin, mazeretsiz olarak davaya katılamayan Hüseyin Yıkılmaz’ın zorla duruşmaya getirilmesini talep etti. Mahkeme, Hüseyin Yıkılmaz’ın zorla duruşmaya getirilme talebini kabul etti. Ayrıca, yeni duruşma gününe kadar YSK’nin 554 sayılı kararı incelenmesine karar verildi. Dava, 16 Eylül 2014 tarihine ertelendi.

CİHAN

Yorumlar