Afganistan ve Pakistan devlet başkanları: Kendimizi evimizde hissediyoruz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında Ankara’da gerçekleştirilen Üçlü Zirve’de Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, ‘‘Kendimizi burada evimizde hissediyoruz’’ diyerek Türkiye’ye iki ülke arasındaki sorunların gid.

Google Haberlere Abone ol
Afganistan ve Pakistan devlet başkanları: Kendimizi evimizde hissediyoruz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında Ankara’da gerçekleştirilen Üçlü Zirve’de Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, ‘‘Kendimizi burada evimizde hissediyoruz’’ diyerek Türkiye’ye iki ülke arasındaki sorunların giderilmesine katkısından dolayı teşekkür ettiler.

Türkiye’nin yanı sıra Afganistan ve Pakistan’ın katıldığı Üçlü Zirve, Çankaya Köşkü’nde bugün üst düzey katılımla gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ev sahipliğinde toplanan zirveye Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Pakistan Başbakan Navaz Şerif katıldı. Bu yıl “Asya’nın Kalbinde Sürdürülebilir Barış” temasıyla gerçekleştirilen Türkiye-Afganistan-Pakistan Sekizinci Üçlü Zirvesi sonrasında üç devlet lideri ortak basın toplantısı düzenledi. Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai, Türkiye’nin Afganistan ve Pakistan arasındaki güvenlik ve terör sorununun çözümü noktasında gösterdiği çabaya teşekkür ederek, ‘‘Kardeşçe bir karşılamayla ülkenizde ağırladınız. Hem şahsım hem Pakistan Başbakanı Sayın Şerif adına diyebilirim ki, kendimizi burada evimizde hissediyoruz.’’ şeklinde konuştu. Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ise ‘‘İkinci evimize bir kez daha gelmiş olmak büyük bir mutluluk kaynağı’’ sözlerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Üçlü Zirve toplantılarına 2007 yılında başlandığına dikkat çekerek, üç ülke arasındaki işbirliğini artırmak maksadıyla bir araya geldiklerini ifade etti. Bu toplantıların siyasi, güvenlik ve ekonomik bölümlerden müteşekkil olduğunu anlatan Gül, özellikle Asya’daki huzurun sağlanması ve Afganistan- Pakistan arasındaki uyumlu çalışmanın artırılması için çalışmalar yaptıklarını anlattı. Cumhurbaşkanı Gül, her ülke başkanının Türkiye’ye gösterdikleri güvenden dolayı teşekkür ederek ‘‘Afganistan’da seçimler yapılacak bu sene. ISAF kuvvetleri çekilecek. Kritik konular var. Bütün bu konuları hep detaylı şekilde konuştuk. Asya’nın kalbi diye gördüğümüz Afganistan’da barış ve güven ortamının sağlanması hepimizin ortak isteği’’ şeklinde konuştu.

‘KATKILARINDAN DOLAYI TÜRKİYE’TE MÜTEŞEKKİRİZ’

Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai, ‘‘Kardeşçe bir karşılamayla ülkenizde ağırladınız. Kendimizi burada evimizde hissediyoruz.’’ diyerek başladığı konuşmasında, ‘‘Tıpkı geçmişte olduğu gibi bugün de neler yapabileceğimizi görüştük. Güvenlik ve barışın tesisi gibi konular görüşmelerimizin temelini oluşturdu. Görüş alışverişlerini dostluk ve kardeşlik çerçevesinde gerçekleştirdik. İki ülke arasında karşı güven ortamın tesisi için kardeş Türkiye’nin bu sürece dahil olmasından dolayı müteşekkiriz.’’ dedi.

‘TERÖRİZM ORTAK SORUNUMUZ’

Pakistan Başbakanı Şerif ise ‘‘İkinci evimize bir kez daha gelmekten büyük bir mutluluk kaynağı. Sıcak misafirperverliğiniz için teşekkür ediyorum.’’ dedi. Afganistan- Pakistan ilişkilerini geliştirmek için çaba sarf ettiklerini ifade eden Şerif, tarihi bir dönemden geçtiklerinin altını çizdi. Afganistan ile iyi ilişkileri devam ettirmenin önemine ve iki ülke arasındaki barış ve güvenliğin sürdürülmesine inandıklarını kaydetti. Bunun için her türlü katkı sağlamaya hazır olduklarını anlatan Şerif, terörizmi ortak sorun olarak değerlendirdi. CİHAN

Yorumlar