AFAD’dan Bosna Hersek’e yardım eli

Bosna-Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan dahil olmak üzere Batı Balkanları etkisi altına alan sel ve su baskınları karşısında uluslararası desteğe ihtiyaç duyan bölge ülkelerine Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)...

Google Haberlere Abone ol
AFAD’dan Bosna Hersek’e yardım eli

Bosna-Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan dahil olmak üzere Batı Balkanları etkisi altına alan sel ve su baskınları karşısında uluslararası desteğe ihtiyaç duyan bölge ülkelerine Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yardım elini uzatıyor. Batı Balkanları etkisi altına alan sel ve su baskınları ile ilgili olarak bölgenin ihtiyacını tespit etmek, yapılacak olan insanı yardımların nitelik ve niceliğini belirlemek ve yardımları yerinde koordine etmek üzere AFAD uzmanlarından oluşan bir heyeti Bosna-Hersek’e gönderdi.

15 Mayıs’tan bu yana yaşanan sağanak yağışlar ve sebep olduğu nehir taşkınları ve su baskınları nedeniyle zor günler yaşayan Bosna Hersek’te özellikle Saraybosna, Tuzla ve Zenitsa-Doboy gibi bölgelerde çok sayıda evde su baskınları yaşandığı, Maglaj bölgesinde tahliye edilmeyi bekleyen insanlar olduğu, elektrik hatlarının çöktüğü ve birçok köyün tahliye edildiği bildirildi.

AFAD Ekipleri de bölgeye giderek vatandaşların yaralarını sarmak için yardım elini uzattı. Ayrıca Bosna Hersek’in yaptığı yardım çağrısına istinaden 40 bini AFAD tarafından, 85 bini de Türk Kızılayı tarafından temin edilen toplam 125 bin kum torbasını taşıyan Genelkurmay Başkanlığı’na ait kargo uçağı Bosna Hersek’e gitmek üzere İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na sevk edildi. 19 Mayıs 2014 Pazartesi günü saat 07.00'de Bosna Hersek'e ulaşan uçakta yine Türk Kızılayı’nca sağlanan bin battaniye, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden 6 personel ve temin edilen 2'şer adet motopomp ve jeneratör ile çeşitli arama kurtarma malzemeleri de bölgeye gönderildi. AFAD koordinesinde Bosna Hersek’e gönderilen yardımlar bölgede bulunan AFAD ekibi ve Büyükelçilik yetkilileri tarafından karşılanarak yerel sorumlulara teslim edildi. 3 ayrı ihtiyaç bölgesine gönderilen yardım malzemelerinin Brcko kentine sevki sırasında askeri yetkililere AFAD ekibimiz de eşlik etti.

Ayrıca yine AFAD koordinasyonu ile bölgeye gönderilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait 19 araç ve 41 personelden oluşan yardım ekibinin de bugün içerisinde Bosna Hersek’e varması bekleniyor.

BİR HEYET DE SIRBİSTAN’DA İHTİYAÇ TESPİTİNDE

Öte yandan yine yoğun yağışların etkili olduğu Sırbistan’da meydana gelen nehir ve su taşkınları nedeniyle 3 kişi hayatını kaybetmiş, 2 kişi kaybolmuş, 6 bin 175 kişi kurtarılmış ve 135 bin ev elektriksiz kalmıştı. Özellikle yağışların yoğun yaşandığı Mcvanski, Kolubarski ve Maravicki bölgelerinde bir çok evin sular altında kaldığı, birçok köyün tahliye edildiği ve elektrik altyapısının hasar gördüğü bilgisi alındı.

Sırbistan Hükümeti’ne afete ilişkin olarak Su Üstü Kurtarma Ekibi, gıda ve hijyen malzemesine ilişkin yardımda bulunabileceği iletildi. Sırbistan’da yaşanan felaket karşısında yapılabilecek yardımın niteliğinin tespiti, hazırlanması ve yerine ulaştırılması maksadıyla Başbakanlık AFAD Yönetim Hizmetleri Daire Başkanı Melih Rüştü Çalıkoğlu başkanlığında bir koordinasyon ekibi sevk edildi. Ekip Türkiye’nin Belgrad Büyükelçiliği ile koordineli bir şekilde sahada çalışmalara başladı.

AFAD-Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi, yardımları etkin bir şekilde yönetebilmek için başta TİKA ve Türk Kızılayı olmak üzere Türk ve yabancı kuruluşlar ve temsilcilikler ile sürekli temas halinde, çalışmalarını kesintisiz olarak sürdürülüyor. CİHAN

Yorumlar