AFAD Başkanı Oktay, D 400 karayolunda incelemelerde bulundu

AFAD Başkanı Fuat Oktay, Diyarbakır ve Mardin’deki incelemelerinin ardından beraberinde AFAD Başbakanlık Müşaviri Turan Erkoç, Diyarbakır, Mardin ve Şırnak AFAD İl Müdürleri ile birlikte dün akşam saatlerinde Şırnak’a geldi.

Google Haberlere Abone ol
AFAD Başkanı Oktay, D 400 karayolunda incelemelerde bulundu

AFAD Başkanı Fuat Oktay, Diyarbakır ve Mardin’deki incelemelerinin ardından beraberinde AFAD Başbakanlık Müşaviri Turan Erkoç, Diyarbakır, Mardin ve Şırnak AFAD İl Müdürleri ile birlikte dün akşam saatlerinde Şırnak’a geldi. Oktay, Vali Hasan İpek ile şehir merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Balveren Beldesi yakınlarında 3 kamyonun kayması sonrasında kapanan D 400 karayolunda kurtarma çalışmalarını koordine etti.

AFAD Başkanı Oktay ve Vali İpek, yolda kalan kamyon şoförleri ve kurtarma ekipleriyle bir süre sohbet etti. Kamyonlar, İl Özel İdaresi’ne ait iş makineleri ve bölgede görev yapan Jandarma ekiplerinin yardımıyla kurtarıldı. Oktay, gazetecilere yaptığı açıklamada, 3 gündür bölgede incelemelerde bulunduğunu belirterek, “Bütün Türkiye’de çok yoğun bir kış yaşıyoruz. İlk andan itibaren de Sayın Başbakan Yardımcımız Beşir Atalay olmak üzere Kalkınma Bakanımız ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız ile bütün kurum ve kuruluşlarımızla birlikte sahaya indik. Asıl problemimiz ana arterlerde ve özelikle İpek Yolunda bir sıkıntı yaşadık. Bütün gücümüz ile oraya yoğunlaştık. Sayın Valimiz Hasan İpek Bey ve aynı şekilde bütün bölge Valilerimiz bütün kurum ve kuruluşlarla her türlü gayreti sarf etti. İpek Yolunu trafiğe açtık” dedi.

"TÜM KURUMLARIMIZLA BERABER BİR FACİA OLMASIN DİYE SEFERBER OLDUK"

Devletin tüm kurumlarının koordineli bir şekilde çalıştığına dikkat çeken Oktay, “Burada olma sebebimiz, buradan nasıl dersler çıkarabiliriz. Aynı şekilde yolun sürekli açık kalması içindir. Sadece yolu açmakla kalmadık. Kimse aç kalmasın diye yaklaşık 25 bin kumanya dağıtıldı. Soğukta ısıtıcı dağıtıldı. Herhangi bir don olayı yaşanmasın şeklinde battaniyeler dağıtıldı. Herhangi bir hastalık hastamız olursa yollarda kalmasın diye her ihtimale karşı Sağlık Bakanlığımızın bütün paletli araçları yoldaydı. Aynı şekilde Ulaştırma Bakanlığımız tüm ekipleri ile ve Genelkurmay Başkanlığımız tüm gayretleriyle sahadaydı. Valiliklerimize, AFAD ekiplerimize, Kızılay ve tüm kurumlarımıza teşekkür ediyoruz. Devletin tüm kuruluşları koordineli bir şekilde saat gibi çalışıyor” şeklinde konuştu.

"1200 PERSONELİMİZ VE 450 ARACIMIZLA SAHADAYDIK"

Kurtarma çalışmaları sırasında 446 kişiyi güvenli bölgelere aktardıklarını kaydeden Oktay, şöyle konuştu: “Afetlerde tek taraflı çalışma olmuyor. Bir ekip halinde bu işi başarmamız lazım. Özelikle buradan TIR şoförlerimize, şoförler federasyonumuza bu mesajı iletmek istiyoruz. Onların yapabileceği, yapması gerekenler var. Zincir takmaları, bir yolun karşı tarafına geçmemesi ve basit kurallara uymalarıdır. Çok basit hata hepimize fatura ödetiyor. Buna dikkat ederlerse bizler de memnun oluruz. 1200 personelimiz ve 450 yakın aracımız sahadaydı. 30’a yakın paletli araçlarımız ve yine silahlı kuvvetlerimize bağlı tüm zırhlı araçlar sahadaydı. Kurtarma çalışmalarında 446 kişiyi de güvenli bölgelere aktardık. Bir taraftan kurtarma faaliyetleri devam ederken bir taraftan da sıkıntıda olan vatandaşlarımızı ilgili yerlere yerler sevk ettik. Şu ana kadar ciddi bir sıkıntımız olmadı. İnşallah bundan sonra da olmaz.”

Vali İpek ise yolların kapanmaması için TIR şoförlerin karşı şeridi işgal etmemeleri gerektiğini ifade ederek, bu şekilde trafikte seyreden araçlara ceza uygulanacağını söyledi. Kapalı bulunan Şırnak ve Eruh yolunu açmak için ekiplerin çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Vali İpek, “Ayrıca köy yollarımızı açmaya çalışıyoruz. Yarın yapacağımız çalışmalar ile tüm köy yollarını açabilirsek Pazartesi günü inşallah okullarımızı da açacağız" dedi. CİHAN

Yorumlar