AFAD Başkanı Oktay: Cenevre-2 Konferansı Suriye konusuna katkıda bulunmadı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD) Dr. Fuat Oktay, 10 ilde kurulan 22 barınma merkezinde kalan Suriyeliler ve sınırda yaşanan gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Google Haberlere Abone ol
AFAD Başkanı Oktay: Cenevre-2 Konferansı Suriye konusuna katkıda bulunmadı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD) Dr. Fuat Oktay, 10 ilde kurulan 22 barınma merkezinde kalan Suriyeliler ve sınırda yaşanan gelişmeler hakkında bilgi verdi. Geçtiğimiz günlerde yapılan Cenevre 2 konferansının Suriye sorununa çözüm olamadığını belirten Oktay, “Son iki haftadaki artış Suriye’de yaşayan Türkmenler yer alıyor. Biz insani boyutta yaşanan acıları dindirebiliyoruz. Asıl yapılması gereken siyasi iradenin ortaya konmasıdır. Cenevre-2’den beklenen herhangi gelişme olmadı. Şuan itibariyle bu sürecin olumlu bir sonucu, sahada insanların çektiği zulüm ve sıkıntı boyutunda rahatlamaya katkıda bulunmamıştır.” dedi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP) arasında acil ve acil durum yönetimi konusunda işbirliği protokolü imzalandı. AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay ile UNDP Başkan Yardımcısı Cihan Sultanoğlu tarafından imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde, afet ve acil durumlarda deneyim ve bilgi paylaşımı, kapasite inşasının desteklenmesi, lojistik, telekomünikasyon ve bilişim alanlarında alınan derslerin paylaşım, farkındalık arttırımı girişimlerinde işbirliği sağlanması hedefleniyor.

SURİYELİ MÜLTECİLERİN SAYISI 700 BİNİ GEÇTİ

İşbirliği imza töreninde konuşan AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, 10 ilde kurulan 22 barınma mekezinde misafir olan Suriyeli mültecilerin son durumu ve son dönemlerde artan kaçışlar ile birlikte sınırda yaşanan gelişmeler hakkında bilgi verdi. Türkiye’ye girişlerin yoğun olarak devam ettiğini söyleyen Oktay, “Şuanda kamplarımızdaki sayı 218 bini bulmuş durumda. Son birkaç haftadır özellikle Kilis tarafından ve Gaziantep’ten girişler yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu yoğunluk Suriye rejiminin varil bombardımanının artması ve çatışmaların sınır bölgelerinde artmasından kaynaklanıyor. Türkiye olarak biz ilk gün neyse bugünde aynı imkânları sunuyoruz. Valiliklerimiz aracılığıyla aldığımız rakamlar 700 bini geçmiş durumda.” dedi.

Suriye’den gelen mültecilerin kayıt işlemleri konusunda öncelikli davrandıklarını belirten Oktay, “Pasaportluların geçişleri daha çabuk oluyor ancak, can havliyle kaçanların da kayıtları alınıyor. Girenlerin bazıları tamamen can güvenliğinden dolayı kısa süreli gelenler var. Kamplara gitmek isteyenleri kamplara aldığımız kesim var. Bir de Türkiye’de akrabalarının olduğunu ve orada kalmak isteyen bir kesim var.” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde yapılan Cenevre 2 konferansının da Suriye konusunda herhangi bir yaptırımının olmadığına değinen Oktay konuşmasına şöyle devam etti: “Son iki haftadaki artış Suriye’de yaşayan Türkmenler yer alıyor. Biz insani boyutta yaşanan acıları dindirebiliyoruz. Asıl yapılması gereken siyasi iradenin ortaya konmasıdır. Cenevre 2’den beklenen herhangi gelişme olmadı. Şuan itibariyle bu sürecin olumlu bir sonucu, insanların sahada çektiği zulme katkıda bulunmamıştır.” CİHAN

Yorumlar