AES, öğretmene yönelen şiddete karşı eylem başlattı

Anadolu Eğitim Sendikası (AES) Genel Başkanı Cansel Güven, öğretmenlerin mesleklerine ilişkin çeşitli gerekçelerle okul içinde ve dışında maruz kaldığı şiddetin sıklığı ve boyutlarının giderek arttığını belirtti. Güven, konuyla...

Google Haberlere Abone ol
AES, öğretmene yönelen şiddete karşı eylem başlattı

Anadolu Eğitim Sendikası (AES) Genel Başkanı Cansel Güven, öğretmenlerin mesleklerine ilişkin çeşitli gerekçelerle okul içinde ve dışında maruz kaldığı şiddetin sıklığı ve boyutlarının giderek arttığını belirtti. Güven, konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı herhangi bir istatistik bulunmadığı gibi pek çok olayın da ‘kol kırılır yen içinde kalır’ yaklaşımıyla gizlendiğini belirtti.

Cansel Güven, yaptığı yazılı değerlendirmede, şiddete uğrayan öğretmenlerin de giderek yalnızlaştığı, maruz kaldığı muameleden utanç duyarak gizleme eğilimine girdiği, benzer olayları yaşamama adına disiplinden ve akademik hedeflerden vazgeçebildiğini üzülerek gözlemlediklerini söyledi.

Lise dönemine kadar sınıfta kalmanın neredeyse imkansız olduğu, yetersiz olan disiplin yönetmeliğinin bile fiilen uygulanmadığı, nadiren disiplin cezası alan az sayıda öğrencinin de sene sonunda affa uğradığı bir sistemde, öğretmen ve idarecilerin çaresiz bırakıldığından dert yanan Güven, “İşverenimiz olan devletin yetkilileri tarafından mesleğin onuruna yönelen negatif söylemleri, sosyo-ekonomik seviyelerde gerileme itibarımızı erozyona uğratmış, böylece her olumsuzlukta hedef olmamız kaçınılmaz hale gelmiştir.” ifadelerini kullandı.

“ÖĞRETMENE YALNIZ FİZİKSEL DEĞİL PSİKOLOJİK ŞİDDET DE UYGULANIYOR”

AES Genel Başkanı, öğretmene yalnız fiziksel değil psikolojik şiddet de uygulandığına işaret ederek, şöyle dedi: "Bu şiddetin manevi yükü, psikolojik faturası çok ağırdır. Her yıl onlarca öğretmen eğitim hizmet sınıfından memurluğa geçmek için talepte bulunmakta, bazı meslektaşlarımız başka kurumlara geçmenin yollarını aramaktadır. Son olarak Kayseri Melik Gazi ilçesi Seyyid Burhaneddin Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğretmenlerinden Müdür Yardımcısı Sayın Mehmet Aktaş, öğrencisinin yumruklu saldırısı sonrası girdiği komadan çıkamadı. Bu cinayet ilk değildir, son olması için devletin bir şeyler yapmasını daha fazla beklemeyeceğiz. Sövülmek, dövülmek, öldürülmek öğretmenliğin fıtratında yok! Nesiller yetiştiren neslimiz, mesleğimiz saygınlığı, sevgiyi hak ediyor. Hakkımız teslim edilinceye kadar süresiz eylemlilik içinde olacağız.”

“‘ÖĞRENCİ DÖVÜLMEZ, ÇİÇEKTİR’, ‘VELİYE KIZILMAZ VELİNİMETTİR’ YAKLAŞIMINI TERK EDECEĞİZ”

Anadolu Eğitim Sendikası Merkez Yönetim Kurulu üyeleri olarak, 4 Haziran 2013 tarih ve 404 Sayılı Kararı ile mesleğe, meslektaşlarına yönelen şiddete karşı meşru müdafaa haklarını kullanacaklarını, bundan sonra öbür yanaklarını çevirmeyeceklerini kaydeden Güven, “Olgunluk, büyüklük, öğretmenlik, hanımefendilik, efendilik kapsamındaki anlayışımız tükenmiştir.” dedi.

Güven, AES üyelerinin bundan sonra kendi güvenliğini, mesai arkadaşlarının güvenliğini sağlama adına inisiyatif alacağı, devletin korumakta aciz kaldığı canını koruma adına aktif olacaklarını vurgulayarak, Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenlerin uğradığı şiddete karşı etkin ve net bir politika geliştirene, sınıf geçme ve disiplin yönetmeliklerinde gerekli değişiklikleri yapana, sağlık çalışanlarına yönelen şiddetin karşılığında verilen ağır cezaların benzeri eğitim çalışanları için TCK içinde düzenlenene kadar, kendilerine yönelen muameleye aynı ile karşılık vereceklerini, “Öğrenci dövülmez, çiçektir”, “veliye kızılmaz velinimettir” yaklaşımını terk edeceklerini belirtti.

CİHAN

Yorumlar