ADÜ Veterinerlik Fakültesi öğrencileri kovanlarla uygulama yaptı

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Veteriner Fakültesi’nde arıcılık dersi alan öğrenciler, uygulama da yaptı.

Google Haberlere Abone ol
ADÜ Veterinerlik Fakültesi öğrencileri kovanlarla uygulama yaptı

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Veteriner Fakültesi’nde arıcılık dersi alan öğrenciler, uygulama da yaptı. Arıları tanıma ve hastalıklarıyla ilgili derslerini, arazide kovanları inceleyerek öğrendiler. Hayatında ilk defa arı kovanı gören öğrencilerin yanında, arıdan korkanlar da koruyucu elbiseler giydi. Öğrenciler, arıcı Mustafa Cindoruk tarafından bilgilendirildi.

Öğrencilerine teorik olarak arı ve arı hastalıları dersleri verdiklerini ancak bunu pratiğe dönüştürerek daha kalıcı öğrenme imkanı sağladıklarını belirten Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serkan Bakırcı, kovanları açarak ömalı ders verdiklerini söyledi. Bakırcı, “Hem arı yetiştiriciliği bakımından hem de arılarda görülebilecek olası hastalıkların sahada görülmesi için öğrencilerimizi arıların yanına getirdik. Çocuklar için iyi bir uygulama oldu. Burada çocukların görmesi gerekeni erkek arı, işçi arı, petek nedir, petek gözleri nasıl yapılır, kraliçe arı nedir, arı yavruları nasıldır, onları görme imkanı buldular. Olay sadece teorik olarak kalmamalı. Sahaya inmek ve pratik yapmak hakikaten önemli, çünkü arıcılık, teorik veya kitabi bilgilerle yapılacak bir meslek değil. Arıcılık tamamen sayha yönelik, saha pratiği olabilecek bir meslek dalıdır.” dedi.

Öğrencilere bilgi veren Aydın Arı yetiştiricileri Birliği Danışmanı Veteriner Hekim Avni Öcan ise arılar ve kovanları tanıttı. Arı çeşitleri, petek, arı yavruları ve arıların görevlerini de anlatan Özcan, “Öğrenciler, teorik olarak arı hastalıkları ve arı parazitleriyle ilgili bilgi öğreniyorlar. Bizim buradaki amacımız, öğrencilere teorikten ziyada pratikte ana arıyı, işçi arıyı tanıtmak. Kovanda görebileceğimiz hastalıklar hakkında detaylı bilgi verdik. Petekleri birebir açıyoruz, öğrenciler tek tek inceliyorlar. Kovanda bulunan yumurta, kapalı yavru, kupa larva, hepsini gösteriyoruz. Arı hastalıklarında önemli olanın, zamanında müdahale olduğunu söyledik. Koloni güçlü olursa arılar kendi sağlığını korur. Mümkünse hiç ilaç kullanmadan arıların sağlıklı bal üretmesi için uğraşıyoruz.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar