ADÜ Hastanesi binası enerjide örnek olacak

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ), Avrupa Birliği (AB) 7. Çerçeve Projesi kapsamında kamu binalarının enerjide verimli hale getirilmesi projesine imza attı.

Google Haberlere Abone ol
ADÜ Hastanesi binası enerjide örnek olacak

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ), Avrupa Birliği (AB) 7. Çerçeve Projesi kapsamında kamu binalarının enerjide verimli hale getirilmesi projesine imza attı. Böylece ADÜ Hastanesi, Türkiye'de AB fonlarıyla enerjide verimli hale getirilen tek kamu binası olacak ve örnek oluşturacak.

ADÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Ali Çengel başkanlığında yürütülen proje, Uygulama ve Araştırma Hastanesi A Blok'ta uygulanacak. Projeyle 10 katlı ve 26 bin metrekare alanda enerjinin verimli hale gelmesi ve yıllık 4 milyon lira olan enerji faturasının 2 milyon liraya inmesi hedefleniyor. Birçok kamu ve özel araştırma kuruluşlarının da yer aldığı projede, Avrupa’da üç ülkede kamuya ait binalarda birer örnek uygulama yapılacak. ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, yaptığı açıklamada Türkiye, İspanya ve Belçika’da uygulanacak projenin toplam bütçesinin 13 milyon euro olduğunu, kendilerinin 2 milyon, AB'nin 1 milyon 400 bin, Aydın Valiliği ve İl Özel İdaresi’ninse 600 bin eurosunu karşılayacağını belirtti. Birincioğlu, “Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesi, tamamen modern bir görünüm kazanacak; hem içeriği sağlamlaştırılacak hem alımlı bir görünümü olacak. Bu projeyle tüm binada mantolama olacak, ısı eşanjörleri takacağız, termostat sistemi yenilenecek. Pencereler yazın aşırı miktarda güneş alıyor; ışığı kesmeden yazın klimayı düşürmek için filmler takılacak. Ayrıca yeni geliştirilen parabolik güneş kolektörleriyle su 300 dereceye ısıtılacak ve bu enerjiden hem elektrik üretilecek hem de hastanenin ısıtma ve sıcak su ihtiyacı kısmen karşılanacak. Proje kapsamında ilk etapta takılacak enerji ölçme ve izleme sistemleriyle detaylı enerji ölçümleri yapılacak ve tüm analizler somut verilere dayalı olacak. Sonunda hastane, hem daha az enerji tüketir hale gelecek hem de kullandığı elektrik ve ısının bir kısmı güneşten gelecek.” dedi.

ADÜ’nün enerji verimliliğinde örnek bir kurum olacağını söyleyen Rektör Birincioğlu, Aydın Valiliği ve İl Özel İdaresi ile 21 Mart 2014 tarihinde proje ortaklığı protokolü imzaladıklarını kaydetti. Valilik bünyesindeki AB ofisinde projenin tanıtım ve yaygınlaştırma çalışmalarının yapılacağını kaydederek, “Binanın iki yıl performansı takip edilecek, tasarruf özelliğini taşıyan çalışmalar belgelenecek. Ondan sonra diğer binaların da enerjilerinin verimli hale gelmesi için bu proje örnek oluşturacak. Projenin sonunda diğer kamu kuruluşlarının binalarını da ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ndeki uygulamaları örnek alarak enerji verimli hale getireceğiz. Bu yaygınlaşmayla enerji tüketimimiz ve yılda 60 milyar dolara varan enerji ithalatımız azalacak. Bu da çevreye ve cari açığa olumlu katkı yapacak.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar