Adem Bilgin: Böceklerin insan psikolojisine katkısı hesaplanacak

Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Konulu Hükümetlerarası Platformu (İPBES) Yönetim Kurulu Üyesi Doğu Avrupa Başkanı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Araştırma Şube Müdür Vekili Adem Bilgin, doğadaki böceklerin insan psikoloj.

Google Haberlere Abone ol
Adem Bilgin: Böceklerin insan psikolojisine katkısı hesaplanacak

Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Konulu Hükümetlerarası Platformu (İPBES) Yönetim Kurulu Üyesi Doğu Avrupa Başkanı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Araştırma Şube Müdür Vekili Adem Bilgin, doğadaki böceklerin insan psikolojisine katkısının hesaplanacağını söyledi. Hafta başından bu yana Antalya'da gerçekleşen İPBES Genel Kurulu’nun önümüzdeki cumartesi günü son bulacağını belirten Bilgin, Antalya mutabakatı sağlandığı takdirde 15 yıldır kurulmaya çalışılan örgütün faaliyetlerine başlayacağını ifade etti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleşen İPBES İkinci Genel Kurulu hakkında bilgi veren Başkan Bilgin, örgütün amacının, bilimsel bilgiler ışığında politikacılara çözümler üretmek olduğunu kaydetti. Örgütün bilim ve politika arasında bir arayüz olduğunu belirten Bilgin, hafta başından bu yana gerçekleşen toplantılarda 5 tematik konunun öne çıktığını söyledi. Bilgin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İBPES, Birleşmiş Milletler'in yeni kurulan bir örgütüdür. İPBES, biyolojik çeşitlilik ve ekosistem hizmetleri konusunda yani tabiatın insanlara sunduğu tüm faydalarla ilgili hükümetlere politik tavsiyelerde bulunacak bir kuruluştur. Geçen 3 günde dünya ülkelerinden temsilciler müzakerelerde görüşlerini bildirdi. Yer yer tıkanmalar oldu ama dün geceki müzakerede rahatlama sağlandı. İnşallah Antalya Mutabakatına ulaşacağız. Pazar günü tüm dünyaya İPBES Başkanı Prof. Dr. Zakri Bin Abdülhamit aracılığıyla 'Antalya Mutabakatı' adı altında duyurulacak."

BÖCEKLERİN FAYDALARI GENİŞLETİLECEK

Orman ve Şu İşleri Bakanlığı'nın Kayseri'de bulunan Sultan Sazlığı'nda geçtiğimiz yıllarda uyguladığı 'Doğa Korumanın Ekonomik Sisteme Entegrasyonu' araştırmasının İPBES tarafından örnek gösterildiğini dile getiren Bilgin, araştırmada böceklerin tarım ekonomisine katkısının hesaplandığını belirtti. Sultan Sazlığı'nda arı popülasyonu olmadığı taktirde yıllık 85 milyon TL tarımsal zarar oluşacağının altını çizen Bilgin, tüm böcekler için bu rakamın 100 milyon TL'ye ulaşacağını kaydetti. İPBES aracılığıyla tüm dünyada biyolojik çeşitliliğin faydalarını çalışacaklarını aktaran Bilgin, "Bu kapsam bireysel psikolojiden sosyal psikolojiye çalışmalar gerçekleştireceğiz." dedi.

TÜRKİYE’DEN 3 TEMSİLCİ

Hafta başından bu^yana devam eden müzakerelerde biyolojik çeşitlilik kıymet hesaplaması, tozlaşma, arazi bozulumu ve restorasyonu, istilacı türlerin eğilimi ve biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilir kullanımı gibi konuların tartışıldığını aktaran Bilgin, genel kurula 134 ülkeden bin'e yakın temsilcinin katıldığını bildirdi. Katılımcılar arasında büyükelçiden mühendise birçok profesyonelin bulunduğunu söyleyen Bilgin, 35 kişilik kurucu ekip arasında Türkiye'nin 3 temsilciyle en fazla üyeye sahip ülke olduğunun altını çizdi.

BM SEKRETERİ SİPSİ ÇALDI

Antalya'nın Beldibi Beldesi'nde üçüncü gününe giren genel kurul, müzakerelerin yanı sıra eğlenceli görüntülere de sahne oldu. Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Thiaw, genel kurul arasında gezdiği Türkiye tanıtım stantlarında Teke Yöresi'nin geleneksel enstrümanı sipsi tulum çalmayı denedi. Ayrıca; oluşturulan stantlarda geleneksel Türk yemeklerinin tanıtımının yanı sıra fotoğraflar aracılığıyla Anadolu'nun tanıtımı da yapıldı.

CİHAN

Yorumlar