ADASO Meclisi’nde ‘TÜİK’ ve ‘KGF’ anlatıldı

Adana Sanayi Odası Meclisi’nin ocak ayı toplantısında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) kurumsal yapısı ve çalışmaları anlatıldı, sanayiciler için istatistiklerin ve kredilerde kefaletin önemi vurgulandı.

Google Haberlere Abone ol
ADASO Meclisi’nde ‘TÜİK’ ve ‘KGF’ anlatıldı

Adana Sanayi Odası Meclisi’nin ocak ayı toplantısında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) kurumsal yapısı ve çalışmaları anlatıldı, sanayiciler için istatistiklerin ve kredilerde kefaletin önemi vurgulandı.

Meclis Başkan Yardımcısı İsrafil Uçurum’un başkanlığında yapılan toplantıda konuşan Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç, TÜİK’in istatistik çalışmalarını ve KGF tarafından kredilerde sağlanan kefalet hizmetlerini çok önemsediklerini ifade etti. Ek vergi ve damping soruşturmalarında en çok TÜİK verilerinin malzeme olarak kullanıldığını vurgulayan Kıvanç, istatistiklerin rehber ve yol haritası olduğunu, bu nedenle istatistiki çalışmalarda soruların uzman ve yetkili kişiler tarafından cevaplandırılması gerektiğini belirtti.

TÜİK Adana Bölge Müdürü Durmuş Ali Şahin, veri toplamada yeni yönteme geçildiğini, istatistiki verilerin artık işyerleri tarafından web uygulamaları aracılığıyla internetten girileceğini bildirdi. Veri toplamada işletme sahiplerinden destek beklediklerini belirten Şahin, “Adana için iyi ve sağlıklı veriler üretelim, bilgiye dönüştürelim. İş dünyası olarak sizler de bu bilgileri en iyi şekilde değerlendirme imkanına kavuşmuş olunuz.” dedi.

İşletmelerin gelişen teknolojik imkanları kullanarak hızlı, güvenilir, zamanlı veri üretim sürecine yapacakları katkılar ile daha güncel istatistiklerin üretileceğini belirten Şahin, günümüzde istatistiki bilgi olmadan geleceğe yönelik planlama yapılmasının zorlaştığını bildirdi. Şahin, “Dış ticaretten tutun, pazarlamaya, maliyete kadar bütün bilgiler ancak istatistiki kaynaklardan elde edilebilir. Bu nedenle bilgi doğru alınmalı, doğru bilgi sunulmalı, üretildikten sonra kısa zamanda kullanıcıya ulaştırılmalıdır.” dedi.

Kredi Garanti Fonu’nun yapısı ve çalışmaları ile ilgili bilgi veren KGF Adana Bölge Müdürü Sabahattin Şenbayrak, KOBİ’lerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması, toplam krediler içindeki payının yükseltilmesi ve rekabet gücünün artırılmasının amaçlandığını söyledi.

Kurumun 1 milyar 382 milyon liralık toplam kaynağa sahip olduğunu, kredilerde Eximbank’ta yüzde 100, diğer bankalarda ise yüzde 80 oranında kefalet sağladığına dikkat çeken Şenbayrak, ciro ve aktif toplamı 40 milyon lira ve çalışan sayısı 250’yi geçmeyen tüm işletmelerin KGF hizmetlerinden yararlanabileceğini vurguladı.

Kefalette üst limitinin 1 milyon lira olduğunu ifade eden Şenbayrak, geçen yıl Adana’daki 73 işletmeden 32 milyon lira talep geldiğini, bunlardan 51 firmanın 21 milyon lira tutarındaki talebinin uygun görüldüğünü kaydetti.
CİHAN

Yorumlar