ADASO Başkanı Kıvanç: Mesleki eğitim siyasi popülizme kurban edildi

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç, mesleki eğitimin ülkenin en önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
ADASO Başkanı Kıvanç: Mesleki eğitim siyasi popülizme kurban edildi

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç, mesleki eğitimin ülkenin en önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi.

ADASO ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan “Mesleki Eğitim Çalıştay’ın” açılışında konuşan Kıvanç, sorunların gerçekçi biçimde belirlenmesi ve uygun çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla organizasyonun düzenlendiğini kaydetti. Bölgesel ve sektörel anlamda etkili bir yol haritasının ortaya çıkarılmasının hedeflendiğini vurgulayan Kıvanç, Türkiye’de mesleki eğitimin uzun yıllardır siyasi popülizme kurban edildiğini ifade etti. Kıvanç, “Yanlış sosyo-kültürel politikalar ara eleman kavramını ön plana çıkarmak bir yana, sosyal statü aracı olarak yükseköğretimin yıldızını daha da parlatmıştır.” dedi.

Mesleki eğitimde de şartların arz-talep dengesi ile belirlendiğini hatırlatan Kıvanç, talebin yetersiz niteliklerin düşük olmasının eğitimdeki üretim kalitesini doğrudan etkilediğini belirtti. Talebin nicelikten çok nitelik olarak yükseltilmesinin temel hedefler arasında yer alması gerektiğine dikkat çeken Kıvanç, müfredatın güncellenmesi ve eğiticilerin de buna uygun hazırlanmasını gündeme getirdi. Teorik eğitim sonrası uygulamalı eğitimin etkili şekilde verilemediğine dikkat çeken ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, sanayiciler kadar ve öğrencilerin de staj döneminin ülkede gerektiği gibi uygulanamamasından yakındığını anlattı. Çalıştayda oluşacak sinerjinin ihtiyaç duyulan yapısal çözümlere ulaşılmasını biraz daha yakınlaştıracağına inandığını belirten Kıvanç, şöyle devam etti: “Bu farkındalığın çalıştay süresince uygulamaya yönelik güçlü bir fikir zenginliğine dönüşeceğine inanmaktayım. Mevcut politika ve uygulamaların yerine; planlamacı bir anlayışla, toplumsal gereksinimleri, istihdamı ve yaşam boyu eğitimi, ülkenin bilim ve teknoloji yeterliğinin güçlendirilmesini temel alan ulusal mesleki eğitim politikaları yaşama geçirilmeli.”

İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Selamet, mesleki ve teknik eğitim verilen okullarda en iyi eğitimi vermeye çalıştıklarını; ancak sanayicilerin ihtiyacını karşılayacak şekilde sunulduğuna ‘evet’ demenin mümkün olamadığını ifade etti. Mesleki eğitimde tarafların birbirlerinden yakındığını, bunun da önemli sorun olduğunu gösterdiğini belirten Selamet, “Süreç içerisinde mesleki eğitimde değişiklikler, yeniden yapılandırmalar gerçekleştiriliyor. Çalıştayın bu sorunların tespit edilerek çözümüne önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.” diye konuştu.

Adana Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu da, Türkiye’de mesleki ve teknik eğitimden çok şey beklendiğini açıkladı. Sanayici, eğitimci ve öğrencilerin de söz konusu sorundan şikayetçi olduğuna değinen Horozoğlu, “Ülkemizde kalite sorunu yaşanıyor. Özellikle AB ülkelerini esas alıp istatistiki rakamların Türkiye’de olmasını arzu ediyoruz. Ama bu kantiteyi (kemiyet, sayısal değer) nasıl kaliteye çeviririz, bunu düşünmüyoruz.” şeklinde konuştu.

Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı Hüseyin Nuri Çomu, sanayici, milli eğitim temsilcileri, meslek lisesi öğretmenleri, Çukurova Üniversitesi ile Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden akademisyenlerin katıldığı çalıştayda, Aachen Üniversitesi’nden Dr. Bayram Aslan, ‘Almanya eğitim sistemi’, Ankara Sanayi Odası’ndan Aydan Türkoğlu ise uyguladıkları ‘Okul Sanayi Eğitim Programı’ ile ilgili sunum yaptı.
CİHAN

Yorumlar