Adanalı Boşnaklar, Priyedor şehitlerini beyaz kurdele takarak andı

Adana Bosna Kardeşlik ve Yardımlaşma Derneği üyeleri, Bosna’da Sırplar tarafından Priyedor şehrinde Boşnaklar'a yapılan katliamı unutmamak ve unutturmamak adına 31 Mayıs ‘Beyaz Kurdele Günü’nde kollarına beyaz kurdele bağlayarak soykırımı...

Google Haberlere Abone ol
Adanalı Boşnaklar, Priyedor şehitlerini beyaz kurdele takarak andı

Adana Bosna Kardeşlik ve Yardımlaşma Derneği üyeleri, Bosna’da Sırplar tarafından Priyedor şehrinde Boşnaklar'a yapılan katliamı unutmamak ve unutturmamak adına 31 Mayıs ‘Beyaz Kurdele Günü’nde kollarına beyaz kurdele bağlayarak soykırımı ve ırkçılığı protesto etti.

Dernek binasında bir araya gelen üyeler, Bosna’da Sırplar tarafından yapılan katliamı unutturmayacaklarını tüm dünyaya haykırdı. Dernek Başkanı Ferhat Gezer, Bosna Hersek ve Türkiye başta olmak üzere 50'den fazla ülkede, 31 Mayıs günü Priyedor'da yaşananları unutmamak ve unutturmamak adına insanların kollarına beyaz kurdele bağlayarak soykırımı ve ırkçılığı protesto ettiğini söyledi. Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'nın da aralarında bulunduğu birçok kentte, Beyaz Kurdele Günü’nde halkın kollarına beyaz kurdele takarak sokağa ve caddeye çıktığı, bu şekilde iş yerlerinde çalıştığını ifade eden Başkan Gezer, “Priyedor'un Sırp Belediye Başkanı Marko Paviç, ‘şehrin saygınlığına zarar vereceği’ gerekçesiyle bu tür anma programlarının halka açık alanlarda yapılmasını ve bu tür anma programlarında ‘soykırım’ kelimesinin kullanılmasını yasaklandı. Bu yasağa rağmen Priyedor'da bugün Boşnaklar savaş zamanında yaşanılanları protesto ediyor.” dedi.

Sırp birlikleri Mayıs 1992 yılında işgal ettikleri Priyedor kentinde, Sırp olmayanların evlerinin pencerelerine beyaz bayrak ya da çarşaf, evden çıkarken ise kollarına beyaz kurdele bağlamalarını emretmiş, bu şekilde tespit edilen binlerce Boşnak, esir kamplarına götürülerek soykırım, işkence, dayak, ırza geçme ve cinsel tacize maruz bırakılmıştı. Bosna-Hersek Kayıplar Komisyonu'nun raporlarına göre, 1991-1995 yılları arasında Priyedor'da, 4 bin 93'ü sivil olmak üzere, 5 bin 209 Boşnak öldürüldü. Tespit edilen 57 toplu mezarda, bin 480 kişinin cesedine ulaşılırken, bin 415 kişinin ise halan kayıp olduğu belirtiliyor.

CİHAN

Yorumlar