Adana’da son 10 yılda 124 milyon ağaç dikildi

Orman Genel Müdürlüğü tarafından 2005 yılında Adana Çimento Sanayi Türk A.Ş’ye verilen saha, şirket tarafından izin süresi sonunda rehabilite edilerek geri teslim edildi.

Google Haberlere Abone ol
Adana’da son 10 yılda 124 milyon ağaç dikildi

Orman Genel Müdürlüğü tarafından 2005 yılında Adana Çimento Sanayi Türk A.Ş’ye verilen saha, şirket tarafından izin süresi sonunda rehabilite edilerek geri teslim edildi. Merkez Çukurova ilçesine bağlı Küçükçınar Köyü, Kıllıcami Mahallesi mevkiindeki 80 dekarlık alana 5 bin fidan dikildi.

Düzenlenen törene katılan Vali Hüseyin Avni Coş, Adana’da son 10 yılda 124 milyon ağaç dikildiğini söyledi. Coş, "10, 20, 30 ağaç söz konusu olduğunda çevreci geçinen kesimler var. Ama Adana’da 124 milyon ağaç dikildiğini onlar bilmez." dedi. Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, son 10 yılda ülke genelinde 2.8 milyar adet fidanın toprakla buluştuğunu kaydetti. Bunun dünyada hatırı sayılır bir rekor olduğunu belirten Acer, bu anlamda Türkiye’nin ülkeler arasında ilk üçte yer aldığını ifade etti. Acer, "Belçika büyüklüğündeki boş topraklarımız ormanlaştırılarak bir rekor kırılmıştır. Orman Genel Müdürlüğü maden sahalarının ormanlaştırılması için bir çalışma başlattı. Özellikle maden işletilen alanların boş kalmaması, tahribat görüntüsü verilmemesi amacıyla bir eylem planı hazırlanmış. Bu eylem planı çerçevesinde 2014 yılında ilk fidanları bugün toprakla buluşturacağız." diye konuştu.

"REHABİLİTASYON PROJESİ YAPILMAMIŞ HİÇ BİR MADEN SAHASINA İZİN VERMİYORUZ"

Rehabilitasyon projesi yapılmamış hiçbir maden sahasına izin vermediklerinin altını çizen Acer, ülkenin yeşilliklerine yenilerini katmak için çabaladıklarını dile getirdi. 2013’de çok güzel çalışmalara imza attıklarını hatırlatan Acer, 21 bin dekar alanda yeni ağaçlandırma yaptıklarını anlattı. Şu an itibariyle 1.5 milyon adet fidan diktiklerini açıklayan Abdurrahman Acer, şöyle devam etti: "Hedefimiz 7 milyon fidanı toprakla buluşturmaktı. Ancak yağışların yeterince olmaması nedeniyle ancak bunun 1.5 milyonunu gerçekleştirebildik. İlkbahara kadar mutlaka bu rakamı yakalayacağız. Ayrıca ayrıt etmeksizin bütün belediye ve vatandaşlara ücretsiz 300 bin fidan dağıttık. Adana’da 590 dekar alanda ceviz ormanı oluşturduk. 700 dekar alanda 28 bin badem fidanı diktik. 100 köyümüzde gelir getirici özel ağaçlandırma yaptık. Bakanımızın ilk yapacağı ziyarette kura çekimlerini gerçekleştirmek suretiyle köylülerimize dağıtacağız. 2014’de 100 köyü bu plana dahil ettik."

27 kilometre otoban kenarı, 112 okul bahçesi, 41 cami, 63 mezarlık, 38 çeşmebaşı ve 1 adet baraj kenarına ağaçlandırma yaptıklarını belirten Acer, köylünün yaşam standartlarını artırmak amacıyla ildeki dam örtülüğü çatı kredisi verdiklerini söyledi. Bin 209 aileye güneş enerjisi, 44 aileye fenni arıcılık, 23 aileye süt sığırcılığı ve 100 aileye ise süt koyunculuğu kredisi sağladıklarını kaydeden Acer, böylece ORKÖY kredileri kapsamında toplam bin 445 aileye 5 milyon 80 bin lirayı aktardıklarını vurguladı. Bu rakamın yaklaşık beşte biri olan 755 bin liralık miktarın devlet kaynaklarından hibe olarak verildiğini aktaran Acer, Adana’da 2B alanlarının yüzde 96’lık kısmının tamamlanıp, halka satışlarının başladığını ifade etti.

Adana Çimento Genel Müdürü Kemal Doğansel ise sanayileşmeden muasır medeniyetler seviyesine ulaşmanın mümkün olmadığını hatırlattı. Sanayileşirken ister istemez çevreye bir takım negatif etkilerin meydana geldiğini belirten Doğansel, "Sürdürülebilir üretim ve sanayicilik yaptığınız zaman tabiattan aldıklarınızı geriye vermek mümkün. Adana Çimento’nun son 10 yıldaki çevre yatırımları 24 milyon liraya ulaşmıştır." dedi.

Programın sonunda Vali Hüseyin Avni Coş, Çukurova Kaymakamı Mehmet Ali Özkan, AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, kurum ve kuruluş temsilci ile çok sayıda öğrenci 5 bin adet fidanı dikti.
CİHAN

Yorumlar