Adana’da orman yangınlarına 15 dakikada müdahale edilecek

Adana Orman Bölge Müdürlüğü merkez Sarıçam ilçesi Akkuyu mevkiinde yangın tatbikatı yaptı. Yangın sezonunda ekiplerin orman yangınlarına karşı müdahale kabiliyetlerinin test edildiği, uçak ve helikopter destekli tatbikatta 70 personel,...

Google Haberlere Abone ol
Adana’da orman yangınlarına 15 dakikada müdahale edilecek

Adana Orman Bölge Müdürlüğü merkez Sarıçam ilçesi Akkuyu mevkiinde yangın tatbikatı yaptı. Yangın sezonunda ekiplerin orman yangınlarına karşı müdahale kabiliyetlerinin test edildiği, uçak ve helikopter destekli tatbikatta 70 personel, 40 teknik eleman, 9 arazöz, 3 Ford ranger ile çok sayıda destek aracı katıldı. Tatbikatla ekiplerin orman yanına ulaşma ve söndürme performansları denendi. Müdahalede en başarılı ekibe koç hediye edildi.

Sarıçam Toki Anadolu Lisesi’nin bahçesinde oluşturulan merkezden tatbikatı izleyen Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, 2014 yılı yangın mevsimini 1 Haziran itibariyle başlattıklarını hatırlattı. Ekiplerin orman yangınlarındaki hareket kabiliyetini ve koordinasyonu ölçmek için bu organizasyonu gerçekleştirdiklerini belirten Acer, “Görüldüğü gibi devletin sağladığı bütün imkanların ormanların yanmaması için seferber edilmiş durumda. Araç ve teçhizatın yansıra 700 orman işçisiyle yangınlarla mücadele ediyoruz. Bu güç sadece bununla sınırlı değil. Devletin bütün kurumlarındaki imkanlarla devasa bir güç haline geliyoruz. İnşallah daha önceki yıllarda yaşanan orman yangınları bu sene daha az olur. Ancak 2014’ün çok sıkıntılı olacağını meteorolojik verilerden görülüyor. Bu vesileyle de vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Piknik yaparken, yol kenarındaki sigara izmaritlerinde veya bahçe ile ev temizliklerinde dikkatli olsunlar. Biz ormanların hiç yanmamasını istiyoruz.” dedi.

İstemedikleri halde orman yangınlarının Akdeniz Bölgesi’nin kaderi pozisyonunda olduğuna işaret eden Abdurrahman Acer, öncelikle yangının çıkmaması; olursa da vatandaşların Alo 177 ücretsiz telefon hattını aramalarını istedi. Acer, “Bu yıl ekiplerimiz çıkan her yangına 15 dakikada ulaşabilecek şekilde konuşlandırılmıştır.” diye konuştu.

582 bin 753 hektarlık Adana ormanlarının yüzde 69’nun yangınlara hassa özelikte olduğuna işaret eden Acer, bölgede 1969’dan buyana 33 bin 173 adet yangın sonucu 30 bin 658 hektar sahanın zarar gördüğünü kaydetti. Bu alanların tamamının ağaçlandırıldığını vurgulayan Acer, yıllık ortalama 75 adet orman yangınının çıktığını ve her yangında yaklaşık 9,5 hektar alanın yok olduğunu bildirdi. Temmuz ve Ağustos aylarının orman yangınları açısından en riskli dönemler olduğuna dikkat çeken Acer, şöyle devam etti. “Kozan, Sarıçam, Çukurova, Karaisalı, Ceyhan ve Yumurtalık en riskli ilçelerimizdir. 2013’te Adana’da 116 adet orman yangını meydana gelmiş ve 450 hektar alan zarar görmüştür. Ayrıca 860 adet orman dışı (anız, fabrika, bağ, bahçe, ev) yangına müdahale edilmiştir. Ormanlarımız 36 adet gözetleme kulesindeki 72 personel tarafından 24 saat gözetlenmektedir. Ayrıca Sallangaç, Karahan, Dernek, Horzum Yaylaları Orman Yangınları Erken Uyarı Sistemi (OYEUS) tarafından kesintisiz gözetlenmektedir.”

Ormanlarda her 10 km’de bir olmak üzere 129 adet gölet, havuz ve su toplama çukurundan helikopterle su alınıp yangınlara atılabildiğini aktaran Abdurrahman Acer, her biri 350 litre u taşıyan ve 60 metre hortumu olan 17 adet Fort rangerlerle küçük çaplı yangınların söndürüldüğünü sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar