Adana'da 'nallı kuzu' denilen at kesimi yine başladı

Adana'da piyasadan ucuz fiyata toplanan yaşlı ve bakımsız ‘nallı kuzu’ olarak adlandırılan at veya eşekler kesilerek etleri piyasaya sürülmeye başlandı. Bir dereye çuvallar içinde atılan at sakatatları görenleri şaşkına çevirdi. Yetkililerin...

Google Haberlere Abone ol
Adana'da 'nallı kuzu' denilen at kesimi yine başladı

Adana'da piyasadan ucuz fiyata toplanan yaşlı ve bakımsız ‘nallı kuzu’ olarak adlandırılan at veya eşekler kesilerek etleri piyasaya sürülmeye başlandı. Bir dereye çuvallar içinde atılan at sakatatları görenleri şaşkına çevirdi. Yetkililerin duyarsızlığından yakınan mahalleli, "Bu dere yatağı resmen at mezbahasına dönüşmüş, gece gelip kesiyorlar, polis gelinceye kadar kaçıyorlar." dedi.

At kesimi şehirdeki herkesi tedirgin ediyor, etli yemek üreticileri ile kebapçıları sürekli zan altında bırakıyor. Daha önce Tarım İl Müdürlüğü'nce yapılan bir kontrolde devlet yurdundaki yemeklerde tek tırnaklı hayvan etine rastlandığı ortaya çıkmıştı. En büyük at eti operasyonları merkez Seyhan ile Yüreğir ilçe belediyelerince yapıldı, ilçelerin ücra köşelerinde hem kesilecek hayvanlar ele geçirilmiş hem de kesilen onlarca ton at etine el konulmuştu. Yasaların caydırıcı olmayışının at kasaplarını iştahlandırdığı biliniyor. Bir attan ortalama 200 kilograma yakın et elde edilirken bu etler, yine aynı kişiler tarafından tezgah altı tabir edilen yöntemle kilosu 8 ile 10 lira arasında elden çıkarılıyor.

Merkez Yüreğir ilçesindeki bir derede çuvallar içine konulup atılmış at sakatatları bulundu. Çevreye pis kokular saçan çuvallardan çıkarılan at başı, nallı ayaklar ise görenleri hayretler içinde bıraktı. Ramazan ve Cihan Dağgülli kardeşler, atların kesiminin yapıldıktan sonra dereye atıldığını hatırlatarak, çevreye pis koku yayıp sinek ürettiklerini söyledi. Ramazan Dağgülli, yetkililerden yardım beklediklerini belirterek, "Burada sineklerden, pis kokulardan geçilmiyor. Bu atları kesenler yakalanmalarına rağmen adliyeden serbest bırakılıyor." dedi. Dağgülli, vatandaşlara bildikleri yerden et almalarını tavsiye etti.

DERE YATAĞI AT MEZBAHANESİ GİBİ

Muhtar Ufuk Mangtay, at kesimleri ile ilgili defalarca şikayette bulunmasına rağmen sonuç alamadığını söyledi. Bölgenin önceden jandarmanın kontrolünde olduğunu hatırlatan Mangtay, kontrollerin daha iyi yapılması gerektiğini belirtti. Mangtay, "Bu dere adeta at mezbahasına dönüşmüş. Yıllardır bu dere yatağında at kesiliyor ve halkımıza at eti yediriliyor. Atın kellesi, ayakları, nalları hepsi burada. Yetkililerin artık sağlık müdürlüğü müdür, polis teşkilatı mıdır, kim bakacaksa bir an önce buna bir önlem alınmasını istiyoruz. " dedi. Mangtay, şunları kaydetti: "10 yıllardır at etleri burada halkımıza yediriliyor. Bu dere yatağı resmen bir at mezbahasına dönüşmüş, gece gelip kesiyorlar. Polis gelene kadar bunlar bir şekilde kaçıyorlar. Atın sakatatlarını etini, kellesini buraya atıyorlar. Sokak köpekleri buraya geliyor, insanlarımız tedirgin, sağlığı tehlikeye atıyor. Yetkililerden bu olaya acil önlem almalarını rica ediyorum."

CİHAN

Yorumlar