Adana’da MİT'e ait TIR'ları durduran askerlerin yargılanmasına başlandı

Adana’da 19 Ocak'ta, MİT'e ait TIR'ların durdurulmasıyla ilgili 13 asker hakkında Adana 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde “casusluk” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşmasına başlandı. Dosyada “devlet sırrı niteliğindeki bilgi ve belgeler”...

Google Haberlere Abone ol
Adana’da MİT'e ait TIR'ları durduran askerlerin yargılanmasına başlandı

Adana’da 19 Ocak'ta, MİT'e ait TIR'ların durdurulmasıyla ilgili 13 asker hakkında Adana 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde “casusluk” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşmasına başlandı.

Dosyada “devlet sırrı niteliğindeki bilgi ve belgeler” dolayısı ile yayın yasağı konulan ve gizli yapılmasına karar verilen ilk duruşma için Adana Adliyesi’nde sıkı güvenlik tedbirleri alındı. Basın mensupları ile izleyicilerin içeriye alınmadığı mahkemeye tutuksuz sanık askerler, ön kapıdan kimliklerini göstererek salona alındı. Bu arada davayı izlemek üzere CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından görevlendirilen Hatay milletvekilleri Mevlüt Dudu ile Refik Eryılmaz da adliye geldi.

Duruşma öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Refik Eryılmaz, günlerdir Türkiye’nin gündeminde olan bir konuyla ilgili Adana Adliyesi’nde bulunduklarını söyledi. Duruşmanın gizliliğiyle ilgili alınan karara dikkat çeken Eryılmaz, “Öncelikle şu soruyu sormak lazım. Sayın Başbakan, Dışişleri Bakanı, hükümet yetkilileri bu konuyla ilgili olarak, ‘Bu TIR’larda silah yoktur, TIR’lar Türkmen kardeşlerimize gıda götürüyordu’ şeklinde beyanlarda bulunmuşlardı. Davanın şuandaki seyrine, yargılanan devlet görevlilerine, suçlamalara baktığımız zaman, şunu görüyoruz: Başbakanın, Dışişleri Bakanı’nın ve diğer bakanların yaptığı açıklamaların doğru olmadığı, bu TIR’larda silah olduğu, bunun gizlenmeye çalışıldığı, kamufle edilmeye çalışıldığını görüyoruz. Biz buradan Başbakan’a soruyoruz: Eğer gerçekten iddia ettiğiniz gibi bu TIR’larda gıda yardımı var idiyse mahkeme kararına istinaden TIR’ları aramaya çalışan devlet görevlileri aleyhine, ülkeye ihanetten dava açmanın gerekçesi nedir? Öncelikle bunu bir açıklamaları lazım. Duruşmadan sonraki izlenimlerimizi basın mensuplarıyla paylaşacağız.” dedi.

Davaya bakan Ağır Ceza Mahkemesi başkanının tutuklanmasını istediği Jandarma Komutanı ile ilgili olarak nöbetçi hakim üzerine baskı yaptığı ve bunu da HSYK’ya şikayet ettiği yönünde haberlerin basına düştüğünü ifade eden Eryılmaz, “Daha bu haber yalanlanmış değil. Eğer bu haberler doğru ise daha da vahim bir durumla karşı karşıyayız. Ve mahkeme başkanının kesinlikle bu davaya bakmaması lazım. Birazdan onu da inceleyeceğiz.” şeklinde konuştu.

CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu ise mahkeme kapısında ‘duruşmanın kapalı olduğuna’ ilişkin bir notun asıldığını ve Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık’ı beklediklerini ifade etti. Avrupa’dan da davayı izlemek için Uluslararası Af Örgütü ve başka kurumlardan konukların bulunduğuna işaret eden Dudu, “Onlarla birlikte duruşmaya girme girişiminde bulunacağız. Sonrasında daha detaylı açıklamalarda bulunacağız.” diye konuştu.

MİT’e ait TIR’ları durdurdukları iddiasıyla Adana ve Ankara İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli askeri personellerden şüpheli Ö.K., H.G.,G.M., H.K., B.K., H.Ö., E.T., H.İ.K., A.Y., M.Ö., C.K.,H.Ü. ve S.Y. hakkında "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme" suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar; "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla açıklama" iddiasıyla müebbet hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

CİHAN

Yorumlar