Adana’da dere yataklarıyla ilgili imar düzenlemesi yapılacak

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, 6 ve 7 Haziran’da meydana gelen sel felaketinden sonra, olası bir başka selin yeniden aynı boyutta zarar vermemesi için dere yataklarıyla ilgili yeni imar düzenlemelerinin yapılacağını açıkladı....

Google Haberlere Abone ol
Adana’da dere yataklarıyla ilgili imar düzenlemesi yapılacak

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, 6 ve 7 Haziran’da meydana gelen sel felaketinden sonra, olası bir başka selin yeniden aynı boyutta zarar vermemesi için dere yataklarıyla ilgili yeni imar düzenlemelerinin yapılacağını açıkladı. Başkan Hüseyin Sözlü, Adana Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Kuzey Adana’da dere yatakları gözetilmeden yapılaşmaya gidilmesi, yaşanan selin, insandan kaynaklanan en önemli nedenidir. Dere yatakları belirlenecek, haritalara işlenecek ve oralardaki imar düzenlemeleri yeniden yapılacak. Önümüzdeki aylarda gerçekleştirilecek meclis toplantılarında bunu göreceksiniz. Bu derelerin doğal yapısı korunmuş olsaydı büyük altyapı masraflarına gerek kalmayacaktı.” dedi.

Konuyla ilgili teknik bilgi de veren Başkan Hüseyin Sözlü, şöyle devam etti: “Kuzey Adana’dan akacak suyu Mavi Bulvar boyunca uzanan DSİ sulama kanalına kadar getirebilirsiniz ama oradan aşağısını erteleyerek nerede kadar götürebilirsiniz? Suyun akışını erteleyerek, yerini değiştirerek taşıyabileceğiniz bir yer yok. Doğal akışındaki su yatakları, dereler büyük iş makineleriyle gözümüzden kaçırılmış. Geçmişte ‘şu isim, bu isim’ diye bir tartışmaya girmeyeceğim, yanlış anlaşılmasın. Bundan sonrası için hepimizin bir ders çıkarması gerekiyor. Zararın neresinden dönersek kardır.”

Sel sırasında ve sonrasında cansiparane çalışan ekipleri tebrik eden Başkan Hüseyin Sözlü, “Can kaybı olmaması sevindiricidir. Su baskınlarını alacağımız tedbirlerle önleyebilir miyiz? Bir kere yaşananın afet olduğunu kabul etmek lazım. Metrekareye saatte 20 kg’ın üzerinde düşen yağmur afet olarak adlandırılır. 7 Haziran Cumartesi günü 15 dakika içinde metrekareye 35 kg yağmur düştüğünü meteoroloji kayıtlarından öğrendik. 6 Haziran Cumartesi günü metrekareye 70 kg’ın üzerinde yağmur düştü. Coğrafyanın, tabiatın dengesinin insan eliyle bozulması bir hakikat olmakla beraber, yaşananın da bir afet olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız.” diye konuştu.

İŞBİRLİĞİ KONUSUNDA GÜZEL BİR ÖRNEK SERGİLEDİK

Selle mücadele sırasında gösterilen birlik beraberliğe de övgüler yağdıran Başkan Sözlü, sözlerini şöyle tamamladı: “Büyükşehir’deki, ASKİ’deki arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar Bey’e, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin Bey’e, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan Bey’e ve Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ Bey’e teşekkür ediyorum. Yanı sıra Adana Valiliği İl Afet ve Acil Yardım Müdürlüğü’ne, Valiliğe bağlı bütün kamu kurumlarına da, merkezde yaşanan selin zararlarının azaltılması amacıyla göstermiş oldukları çabadan dolayı teşekkür ediyorum. Adana’da böylesine bir afette nasıl bir işbirliği, nasıl verimli bir çalışma yapılır, onun en güzel örneğini arkadaşlarımız göstermiştir. İnşallah bir daha böylesine büyük, medeni bir şehre yakışmayacak görüntüler yaşamayız. Bu tür durumlarda uğrayacağımız zararı azaltacağımıza eminim ama sonlandırabilir miyiz göreceğiz. Umarım bunu test etmemizi gerektirecek felaketler yaşamayız.”

CİHAN

Yorumlar