Adana'da 10 tesisin temeli törenle atıldı

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından Adana'da inşa edilecek 10 tesisin temeli Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in katılımı ile atıldı.

Google Haberlere Abone ol
Adana'da 10 tesisin temeli törenle atıldı

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından Adana'da inşa edilecek 10 tesisin temeli Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in katılımı ile atıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, İmamoğlu ilçe meydanında gerçekleşen törende konuşan Bakan Eroğlu, İmamoğlu'nda bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi. Bakan Veysel Eroğlu, temeli atılacak 10 tesis arasında yer alan sulama projeleri tamamlandığında 115 bin 740 dekar zirai arazinin sulamaya açılacağını, taşkın koruma tesisleri ile de 2 ilçenin taşkından korunacağını ifade etti. 130 milyon TL yatırım bedeline sahip tesisler ile 14 bin 468 kişinin istihdam edileceğini belirten Eroğlu, bu tesislerin tamamlanmasıyla milli ekonomide de yıllık yaklaşık 53 milyon lira gelir artışı sağlanacağını vurguladı.

Adana'ya gelirken, İmamoğlu'na gelirken eli boş gelmediğini kaydeden Bakan Veysel Eroğlu, 261,5 milyon TL'ye mal edilecek 28 adet projeyi müjde olarak açıkladı. Eroğlu, 11 Mayıs 2013 tarihinde Adana'ya 29 müjde daha verdiklerini belirterek, "Böylece son 9 ayda Adana'ya 675 milyon TL'lik 57 müjde verilmiş oldu" diye konuştu.

Bakanlığının yatırımlarda rekorlara imza attığını kaydeden Veysel Eroğlu, DSİ tarafından 1999-2002 yılları arasında sadece 9 tesisin hizmete açılabildiğini, 2003-2013 yılları arasında ise 1763 yeni tesisin hizmete açıldığını söyledi. Eroğlu, ilk kez 1 Ocak 2012 tarihinde uygulamaya konulan '1000 Günde 1000 Gölet GÖL-SU Projesi' ile büyük sulama projeleri dışında kalan arazilerin sulanması maksadıyla göletler inşa etmeye başladıklarını vurguladı. 2012 yılına kadar 57 yılda 461 gölet tamamlanmışken, '1000 Günde 1000 Gölet Projesi'yle bin 71 göletin inşa edileceğini söyleyen Eroğlu, bu projenin tamamlanmasıyla 4 milyon 199 bin 710 dekar zirai araziye su temin edileceğini belirtti.

2003 yılından bu yana Adana'ya yapılan yatırımlardan da bahseden Eroğlu, sağlık, ulaştırma, tarım, eğitim, orman ve su başta olmak üzere toplam 14,5 milyar TL tutarında yatırım yapıldığını, bunun 967 milyon TL'sinin bakanlığı tarafından yapıldığı bilgisini verdi.
Adana'ya baraj, gölet ve sulama tesisleri ile taşkın koruma tesisleri inşa ettiklerini ifade eden Eroğlu, 415 bin 540 dekar zirai araziye su temin ettiklerini, 8 ilçe, 13 köy ve 2 bin 640 dekar araziyi taşkın zararından koruduklarını anlattı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise uzun ve meşakkatli bir yol yürüdüklerini, ne zaman halkın iradesine ihtiyaç duyulmuşsa İmamoğlu halkının büyük destek verdiğini söyledi. Dış politikada kabuklarını kırmış her yerine hizmet giden bir ülkenin nasıl bugünlere geldiğine değinen Bakan Çelik, aynı kaynaklarla, aynı imkanlarla, bu başarıların sağlandığını kaydetti.
Adana'ya yeni yeni hizmetler getirildiğine de değinen Bakan Ömer Çelik yapılan yatırımları İmamoğlu'nun da Adana'nın da fazlasıyla hak ettiğini söyledi.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, İmamoğlu Belediye Başkanı Kadir Altunköse, DSİ Genel Müdürvekilinin konuşmalarının ardından İmamoğlu Sulaması S1 Ana Kanal ve Şebekesi'ne canlı bağlantı yapılarak protokol üyelerinin de katılımı ile 10 tesisin temeli atıldı.
Temel atma töreninde 86 yaşındaki Musa Sedefoğlu isimli yaşlı bir vatandaşı kürsüye çıkaran Bakan Ömer Çelik temel atma butonuna da beraber bastı. Adana Arı yetiştiricileri birliği tarafından çeşitli hediyeler ve vatandaşlar tarafından kepenek hediye edildi.

Merasim sonunda Orman Genel Müdürlüğü'nce Adana'daki köylerde uygulanmakta olan gelir getirici türler projesinin kura çekimi yapıldı. Orman Genel Müdürlüğü tarafından köylülere gelir sağlaması maksadıyla dikilen ceviz ve badem fidanları çekilen kura sonucu sahiplerini buldu. Köylüler bu fidanlardan elde edilen gelirleri kura sonucuna göre paylaşacak.

Programa AK Parti Adana milletvekilleri Fatoş Gürkan, Av. Mehmet Şükrü Erdinç, İmamoğlu Kaymakamı Kürşad Özdemir, Kozan Belediye Başkanı Mimar Kazım Özgan, Yumurtalık Belediye Başkanı Turgut Erişmen, AK Parti Adana İl Başkanı Fikret Yeni, AK Parti Adana İl Kadın Kolları Başkanı Emine Karaköse, Büyükşehir Belediye başkan adayı Abdullah Torun, kurum müdürleri, ilçe belediye başkan adayları ve vatandaşlar katıldı. CİHAN

Yorumlar