Adana ve Mersin’in oda ve borsalarından güç birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı Mersin ve Adana’daki oda ve borsalar Çukurova’nın bir bütün olarak kalkınabilmesi için işbirliği kararı aldı. Her iki şehrin oda ve borsalar: “Yıllardır sorunlara Adana ya da Mersin...

Google Haberlere Abone ol
Adana ve Mersin’in oda ve borsalarından güç birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı Mersin ve Adana’daki oda ve borsalar Çukurova’nın bir bütün olarak kalkınabilmesi için işbirliği kararı aldı. Her iki şehrin oda ve borsalar: “Yıllardır sorunlara Adana ya da Mersin diye bakmanın zararını gördük. Bundan böyle sorunlarımıza kent bazında değil; Çukurova bazında, hep birlikte çözüm üreteceğiz. Adana ile Mersin rakip değil, birbirlerini tamamlayan iki önemli güçtür.” açıklamasını yaptı.

Yılda üç ürün alınabilen bereketli topraklar, yatırım avantajları, uluslararası liman ve turizm potansiyeline sahip olan Adana ve Mersin, kalkınma girişimlerinde bireysel hareket etme dönemini kapatarak ortak hareket etme kararı aldı. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Ticaret Borsası Başkanı Ömer Abdullah Özdemir ve Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı M. Cihat Lokmanoğlu ilçelerde kurulu oda başkanları, Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan’ın daveti üzerine Adana’da bir araya geldi.

Adana Sanayi Odası’nda gerçekleşen ve Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Bilgiç’in Başkanlık ettiği, ‘Birliktelik Toplantısı’nda meclis başkanları ve yönetim kurulu üyeleri de hazır bulundular.

Güç birlikteliğinin ilk gündemini ise iki kentte aynı anda düzenlenen benzer fuarlar oldu. Fuarların çakışmasının iki kente zarar verdiğine dikkat çekilerek, bunların düzenlenmesine ilişkin takvimin oluşturulması konusunda MTSO ve ATO yetkilendirildi.

Mersin- Adana Oda ve Borsaları İşbirliği ve Güçbirliği İstişare Toplantısı’nın açılışında konuşan ADASO Başkanı Zeki Kıvanç ile ATO Başkanı Atila Menevşe, oda ve borsaların ortak eylem planı oluşturması ve gerçekleşmesi için çalışma yapılmasının hedeflendiğini bildirdi.

Kıvanç ve Menevşe, “Birbirine yakın ve tamamlayıcı iki kentin gelişmesinde dinamiklerin ayrı ayrı harekete geçirilmesi yerine ortak amaç ve çıkarlar doğrultusunda güçlerini birleştirerek aynı amaç doğrultusunda hareket etmeleri hem gelişimdeki ivmeyi yükseltecek, hem de zaman ve kaynak israfını önleyecektir.” dedi.

MTSO Başkanı Şerafettin Aşut da iki kentin asla rakip olmaması gerektiğini, birlik ve beraberlik içerisinde hareket edilmesi ve ortak lobi çalışmaları ile kentler yararına olumlu sonuçlar alınacağını bildirdi. Fuar takvimlerinin çakışmasının en önemli sorun olduğunu vurgulayan Aşut, “Fuarlarla ilgili inisiyatif almadığımız sürece kaybeden bizler olacağız, düzenleyici firmalar kazanacak. Adana Ticaret Odası ile fuarların daha güçlü olması için çaba göstereceğiz” diye konuştu.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve ATB Meclis Başkanı Şahin Bilgiç, Mersin ve Adana’daki oda ve borsaların kucaklaşması ve kaynaşmasının önemli bir başlangıç olduğunu belirterek, güç birlikteliğinden hem Mersin hem de Adana’nın kazançlı çıkacağını söyledi.

KAZANLI TURİZM BÖLGESİ İÇİN GİRİŞİMDE BULUNULACAK

Lobi çalışmalarına ağırlık verilmesi, gerektiğinde de tüm oda başkan ve yönetim kurullarının illerin milletvekilleri ve belediye başkanları ile birlikte Ankara’ya çıkarma yapması gerektiği görüşünün benimsendiği toplantıda, fuar işbirliğinin yanısıra, bölge turizm potansiyelinin değerlendirilmesine yönelik 16 bin yatak kapasiteli Kazanlı turizm bölgesinin bağlantı yolu ve altyapı çalışmalarının kamulaştırma sorunları nedeniyle yapılamadığı, Oda ve Borsa Başkanları tarafından kentlerin diğer dinamikleri ile birlikte Bakanlar Kurulu’nca acele kamulaştırma kararı alınması konusunda ilgili merciler nezdinde girişimlerde bulunulması kararlaştırıldı.

Oda ve Borsa Başkanları toplantılarında hazırlanan eylem planının uygulanmasına yönelik alınan kararların dört ayda bir, illerin oda ve borsalar ortak toplantısının ardından gerçekleştirilmesi, toplantıların sekreteryasının birinci yıl Adana Sanayi Odası tarafından yürütülmesi kararı alındı.

CİHAN

Yorumlar