Adana Kurtuluş Töreninde Gergin Anlar

Slogan atan gruba polis müdahale etti, gözaltılar var

Google Haberlere Abone ol
Adana Kurtuluş Töreninde Gergin Anlar

Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 92'inci yıldönümünde hükümet ve Adana Valisi Hüseyin Avni Coş aleyhinde slogan atan gruba polis müdahale etti. Olağanüste güvenlik önlemlerinin alındığı Atatürk anıtına çelenk sunma töreninde yaklaşık 100 kişilik protestocu gruptan çok sayıda kişi karga tulumba gözaltına alındı. ADANA'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 92'nci yıldönümü nedeniyle Atatürk Anıtı önünde düzenlenen tören alanına barikat oluşturuldu; geçen aylardaki törenlerde olduğu gibi gerginlik yaşandı. Hükümet ve Adana Valisi Hüseyin Avni Coş aleyhinde slogan atan gruba polis müdahale etti, bir bölümü gözaltına alındı. Gaziler ve CHP'liler alanı terk etti.

ATATÜRK ANITI BARİKATLARLA KAPATILDI

Adana'nın Fransız işgalinden kurtuluşun 92'inci yıldönümü kutlamaları için Atatürk Parkı'ndaki Atatürk Anıtı önünde çelenk sunma töreni öncesi anıtın dört bir yanı barikatlarla kapatıldı. Çevik kuvvet polisleri de barikatların yanında sırayla dizildi. Parkın çevresindeki binaların çatılarına keskin nişancı polisler konuşlandırıldı. Polis helikopteri de tören boyunca havada tur attı.

Görevli polisler, törene katılmak isteyen kişilerin isimlerini kendilerindeki listelerden kontrol edip, üst aramasından geçirerek anıt önüne aldı. Listede ismi olmayanlar alana sokulmadı. Belediye bürokratlarının tören alanına alınmadığını öğrenen Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, arama noktasına gelip, polislerle tartıştı. Durumun Vali Hüseyin Avni Coş'a bildirilmesinin ardından belediye bürokratlarının alana girişine izin verildi.

GAZİLER ALINMAYINCA CHP ALANI TERK ETTİ

Bu sırada bir grup gazi de listede isimleri olmadığı için tören alanına alınmayınca tansiyon yükseldi. Gaziler tepki göstererek buradan ayrıldı. CHP Adana il teşkilatı yöneticileri de vatandaşların ve gazilerin geri çevrilmesine tepki gösterip, tören alanını terk etti.

Bariyerlerin dışında kalan yaklaşık 100 kişi, ellerinde Türk Bayraklarını sallayıp, tören alanına girişlerinin engellemesini protesto etti. Gruptan bazı kişiler, "Hırsız var", "Kahrolsun AKP diktatörlüğü" "AKP'nin Valisi Adana'dan defol", "Mustafa Kemal'in askerleriyiz", "Gaziye değil, hırsızlara barikat", Fettullahçı çete dağıtılacak" diye sloganlar attı. Protestolar devam ederken Atatürk anıtına Adana Valisi Hüseyin Avni Coş,

6'nci Mekanize Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Satı Bahadır Köse ve Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz çelenk sundu. Türk Bayrağı göndere çekilirken, İstiklal Marşı okundu.

POLİS MÜDAHALE ETTİ ÇOK SAYIDA GÖZALTI VAR

Protokol mensupları tören alanından polis çemberinde ayrılırken, protestolar devam etti. Polis amirleri ile gruptan kişiler arasında sert tartışmalar yaşandı. Kutlamaların yapılacağı Uğur Mumcu Meydanı'na doğru Atatürk Caddesi'nden yürümek isteyen grup, polis engeliyle karşılaştı. Çevik kuvvet polisleri ile protestocular arasında arbede yaşandı. Polisler, çok sayıda kişiyi gözaltına alıp, minibüslere bindirerek götürdü.

Atatürk Anıtı önünde Cumhuriyet Bayramı'nda Vali ile Büyükşehir Belediye Başkan Vekili arasında 'Haddini bil' sözlerine kadar varan tartışma yaşanmış, 10 Kasım'da ise Vali protestocu gruba sinirlenerek aracından inip bir vatandaşa 'gavat' dediği için tepki toplamıştı.

HALK TÖRENE SOKULMADI

Atatürk Parkı'ndaki etkinliğin ardından kurtuluş törenine Uğur Mumcu Meydanı'nda devam edildi. Meydanın çevresi de polis barikatıyla kapatıldı. Alana sadece, daha önce oluşturulan listede adı bulunanlar kontrol noktasında aranarak alındı. Törene, protokolün yanı sıra, daha önceden belirlenen öğrenci grupları ile gaziler girebildi. Gazeteciler de valiliğin hazırladığı kartlardan verilerek tören alanına alındı. Buradaki tören, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, 6'ncı Mekanize Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Satı Bahadır Köse ve Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ın alandakilerin kurtuluş bayramını kutlamasıyla başladı.

PROTESTO

Töreni izlemekle görevli gazeteciler, çalışma alanları kısıtlanınca uygulamayı protesto edip, fotoğraf makinelerini ve kameralarını bir süre yere bırakarak törenin devamını izlemedi.

Ayrıca, Türkiye Harp Malulu Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı Melahat Ongun ile birlikte 9 kişi, yaka kartları olmadığı için Uğur Mumcu Meydanı'ndaki törene alınmadıklarını ileri sürerek uygulamayı protesto etti. Listede adı bulunmayanların alana alınmadığını öğrenen vatandaşlar da barikatları görerek döndü. Bu nedenle, Kurtuluş Bayramı vatandaşlar olmaksızın gerçekleşti. Tören, günün anlam ve önemini belirten konuşma ve şiirlerin ardından, halk oyunları gösterileriyle son buldu.

GÖSTERİCİLERE PARA CEZASI

Atatürk Parkı'ndaki törenler sırasında gözaltına alınan 11 kişi hakkında, Kabahatlar Kanunu'na göre 183'er lira para cezası kesilerek serbest bırakıldı.

Yorumlar