Adana'da FETÖ davaları devam ediyor

Savcının, 4'ü tutuklu 17 kişinin yargılandığı davada tutuklu sanıkların tahliye edilmesine yaptığı itiraz reddedildi

Google Haberlere Abone ol
Adana'da FETÖ davaları devam ediyor
Adana'da, "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY)" yönelik soruşturma kapsamında açılan davada, aralarında Fetullah Gülen ve eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz'ın da olduğu 4'ü tutuklu 17 kişinin yargılandığı davada, soruşturma savcısınca tutuklu sanıkların adli kontrolle tahliye edilmelerine yapılan itiraz reddedildi.
Tutuklu 4 kişinin tahliyelerinin ardından davanın soruşturmasını yürüten cumhuriyet savcısı, "yüksek suç şüphesi ve delillerin bulunduğu" gerekçesiyle karara itiraz edip, sanıkların tekrar tutuklanmasını istedi.

Mahkeme heyeti ise tahliye kararında direnirken, dava dosyası bir üst mahkeme olan Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Heyet, dosya üzerinde yaptıkları görüşme sonunda, FETÖ/PDY davasından yargılanan 4 sanığın tahliyesine yapılan itirazı reddetti.

Davanın 3'üncü duruşması, Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesinde, darbe girişiminin yapıldığı 15 Temmuz'da yapılmıştı. Tutuklu sanıklar eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz, sanayici Mustafa Vural, eski Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan ile eski Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ferat Yüksel'in de katıldığı duruşmanın sonunda mahkemeye geçici olarak katılan Cumhuriyet Başsavcıvekili Cumali Tülü, sanıkların tutukluluğunun devamını istedi. Ancak mahkeme heyeti, sanıkları tutuklulukta geçirdikleri süre, delillerin toplanmasını dikkate alarak, yurt dışı yasaklarının devamı ile her cuma günü polis merkezine imza vermeleri şartıyla tahliye etmişti.

Haklarında dava açılan 17 sanıktan Fetullah Gülen'in "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüsten" ağırlaştırılmış müebbet, eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz'ın da "terör örgütüne üye olmak, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun'a muhalefet, nitelikli dolandırıcılık" suçlarından 35 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. Diğer sanıklar için de 5 yıldan 27 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamede, vasfı üniversite alanı olan arazinin konut alanına çevrilerek, terör örgütü ile mensuplarına yüksek meblağlarda finansman sağlandığı, hiçbir faaliyette bulunulmamasına rağmen çeşitli ülkelere gidildiği ve masrafların belediyeye ödetildiğine yer verilmişti.

Güvenlik güçlerince 13 Ocak'ta düzenlenen operasyonda gözaltına alınan zanlılardan 5'i tutuklanmış, biri ara kararla tahliye edilmiş, 3 firari sanık hakkında da yakalama kararı çıkarılmıştı.

Yorumlar