Adana BTÜ’de bağımlılık konferansı

Adana’da 2.si düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında Prof. Dr. Mansur Beyazyürek, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (BTÜ) Yeşiloba Yerleşkesi’nde ‘Bağımlılık’ konulu konferans verdi.

Google Haberlere Abone ol
Adana BTÜ’de bağımlılık konferansı

Adana’da 2.si düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında Prof. Dr. Mansur Beyazyürek, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (BTÜ) Yeşiloba Yerleşkesi’nde ‘Bağımlılık’ konulu konferans verdi. Adana BTÜ idari ve akademik personelleri ile öğrencilerinin katıldığı konferansta Prof. Dr. Beyazyürek, dinleyicilere bağımlılığın zararlarını, fiziksel ve psikolojik etkilerini anlattı.

Bağımlılığın çok geniş çerçevede ele alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Mansur Beyazyürek, keyif verici madde kullanımı, alkol ve sigara bağımlılığının dışında kumar, yeme bozukluğu ve psikolojik takıntıların yol açtığı bağımlılık çeşitlerine de sıklıkla rastlandığı vurguladı. Beyazyürek, “Son yıllarda daha çok genç ve orta yaşlı erkeklerde olmak üzere teknoloji ve internet bağımlılığının hızla arttığını gözlemliyoruz. Her bağımlılığın olduğu gibi bunun da belirtileri var. Kişi zamanının çoğunu bilgisayar başında geçiriyorsa, bilgisayar başından kalktığında sinirli ve gergin oluyorsa bilgisayar bağımlısı olmuş demektir.” ifadelerini kullandı.

Madde kullanımının etkisinin kişiden kişiye değişiklik gösterdiğini belirten Prof. Dr. Beyazyürek, “Şu arkadaşım bir paket sigarayı bitiriyor ya da bir şişe içkiyi içiyor, ona bir şey olmazsa daha azını kullanınca bana da bir şey olmaz” düşüncesi son derece yanlış bir savunma mekanizmasıdır. Her bünye bağımlılık yaratan maddelere farklı tepkiler verebilir. Başta karaciğer ve akciğer hastalıkları olmak üzere ölümcül birçok hastalığın tetikleyicisi bu maddelerdir. İş gücü kaybı, ekonomik kayıp ve aile içi şiddet de hastalıklara ek olarak bağımlılığın zararlarındandır” şeklinde konuştu.

ÇEVREMİZDEKİ İNSANLARI DİKKATLİ SEÇMELİYİZ
Bağımlılık yapan madde kullanımına başlama yaşının her geçen gün düştüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Beyazyürek, salonda bulunan Adana BTÜ öğrencilerine tavsiyelerde bulundu. Beyazyürek, “Arkadaş seçimlerinizi ve çevrenizdeki insanları iyi tanımalı ve dikkatli seçmelisiniz. Kanuna göre, bulunduğunuz ortamda herhangi bir kişide illegal madde çıkarsa, orada bulunan herkes, madde bulunduran kişiyle aynı cezayı alır. Bağımlılığın tedavisi mümkündür ve kanunlarımız tedavi olmak isteyen madde bağımlılarına büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Bağımlılık tedavisinde karşılıklı saygı ve anlayış önemli rol oynar.” ifadelerini kullandı.

Dinleyicilerin sorularına cevap vererek konuşmasını bitiren Prof. Dr. Mansur Beyazyürek’e, Adana BTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Sertaç Özer çiçek takdim ederek teşekkürlerini sundu.
CİHAN

Yorumlar