Adana Baro Başkanı'dan Başbakan Erdoğan'a tepki

Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’na yönelik söz ve davranışlarına tepki gösterdi. Çıtırık, “Ülkemizin siyasi tarihinde eşine rastlanılmayan bu açıklamalar ve...

Google Haberlere Abone ol
Adana Baro Başkanı'dan Başbakan Erdoğan'a tepki

Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’na yönelik söz ve davranışlarına tepki gösterdi. Çıtırık, “Ülkemizin siyasi tarihinde eşine rastlanılmayan bu açıklamalar ve tavırla esas hedef alınan Metin Feyzioğlu değil; hukuk devleti, demokrasi, düşünce özgürlüğü, susmayan ve susturulamayacak olan barolardır.’’ dedi.

Yazılı açıklama yapan Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, TBB Başkanı Feyzioğlu’nun, Danıştay’ın 146. kuruluş yıldönümünde konuşmasını yaparken, Başbakan Erdoğan'ın sataşmayla başlayıp, ardından sözlerini kestiğini hatırlatarak, “Devam eden ve nezaket ölçülerinin de aşıldığı cümleler, Başbakan'ın sergilediği hal ve tavırlar demokrasi ile yönetilen değil, krallar ya da diktatörler tarafından yönetilen ülkelerde örneğine rastlanabilecek, son derece üzücü ve talihsiz bir olaydır.” dedi.

TBB başkanının konuşması bir bütün olarak incelendiğinde hukuk devletinin siyasi iktidar döneminde aldığı yaralara dikkat çekildiğini kaydeden Çıtırık, Feyzioğlu’nun, “Yurttaşın hak arayışı ve adalete erişiminde adil yargılanma hakkının uygulanmamasından kaynaklanan sorunlar, adaletin zamanında tecelli etmemesinin meydana getirdiği telafi edilemez mağduriyetler” üzerinde durduğunu vurguladı.

Feyzioğlu’nun “Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı, etkinliği ve güvenirliliği, özellikle 17 Aralık ‘yolsuzluk, kara para aklama, rüşvet’ operasyonunda siyasi iktidarın gücü ve nüfuzu kullanılarak yargıya yapılan müdahalelerden bahsettiğine işaret eden Çıtırık, Başkan'ın “MİT Yasası'nda yapılan değişikliklerle bu kuruma yargı kararı olmaksızın verilen görev ve yetkilerin, ülkemizi Nazi Almanyası'na dönüştürmesi, HSYK’da yapılan değişiklikler, ülkemizde hukuk devletinin işletilmemesi nedeniyle yaşanan sorunlar, toplumsal huzurun ve iç barışın yakalanamamasından kaynaklanan hak kayıplarını” gündeme getirdiğini belirtti.

Feyzioğlu’nun “siyasetin dilinin ağırlaşması, kamplaşmaya ve bölünmeye neden olması, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde birleştirici, kucaklayıcı bir üslubun seçim sürecinde geçerli olması gibi son derece ayrıntılı” bir konuşma yaptığının altını çizen Çıtırık, “Sorunları analiz edip, çözüm önerileri sunan, yapıcı, hakaretten uzak, birleştirici, idare ve siyasi iktidara ‘hukuk devleti dersi’ içeren mahiyetteki konuşmasından ötürü birlik başkanımıza içten teşekkürlerimizi sunuyoruz. Birlik başkanımızın mesleki sorunlar ve hukuk devleti mücadelesinde yanında olduğumuzu kamuoyu ile paylaşmaktayım.” şeklindeki görüşlerini aktardı.

Türkiye’nin Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan temel hak ve hürriyetlerin siyasi iktidar tarafından kısıtlandığı ya da tamamen ortadan kaldırıldığı günlerden geçtiğini ileri süren Mengücek Gazi Çıtırık, tepkilerini özetle şu şekilde duyurdu: “Anayasası'nda hukuk devleti yazmasına karşın, otoriter-totaliter rejimlere özgü yasalar ve uygulamalarla kanun devleti bile olunamadığı ortadadır. Bunun temelinde hukuk devletini içselleştiremeyen, parmak çoğunluğuna dayalı, demokrasiyi sandıktan çıkan sonuca indirgeyen; sandıkta azınlıkta kalanların da haklarının güvence altına alınması ve yok sayılmamaları gerekirken toplumu ‘bizden olan, bizden olmayan' şeklinde kamplaştıran; yargı kararlarına ve organlarına saygı duymayan; eleştirilere katlanma, tahammül, hoşgörü gösteremeyen, otoriterleşme eğilimleri içerisinde olan; siyasi ikbaline yönelik Türk usulü ‘başkancı’ sisteme taşımaya çalışan, son derece üzüntü verici ve hakarete varan sözleri sarf eden zihniyeti kınıyorum. ‘Edepsizliği’ yapan, terbiye sınırlarını aşanın kim olduğu konusundaki kararı yüce milletimizin sağduyusuna bırakıyorum.”

CİHAN

Yorumlar