Adana Baro Başkanı: Şehzadeler, haramzadeye dönüştü

Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, siyasetin zenginleşme aracı haline getirildiğini, şehzadelerin haramzadeye dönüştüğünü söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Adana Baro Başkanı: Şehzadeler, haramzadeye dönüştü

Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, siyasetin zenginleşme aracı haline getirildiğini, şehzadelerin haramzadeye dönüştüğünü söyledi. Çıtırık, “Siyaset; devlet olanakları kullanılarak devlet hazinesinin (beytülmal) soyulmasına indirgenmiştir.” dedi

Avukatlar haftası nedeniyle açıklama yapan Mengücek Gazi Çıtırık, savunma mesleğinin sorunları ve yargıda yaşanan hukuk dışı uygulamaları eleştirdi. Başkan Çıtırık, 17 Aralık 2013 tarihinde başlatılan 'kara para, rüşvet ve yolsuzluk’ iddialarının ardından siyasi iktidar tarafından olayın üstünün örtülmeye çalışılmasına tepki gösterdi.

Geçen yıl dile getirdikleri sorunların hiç birinin çözülmediğini aktaran Çıtırık, “Savunmanın şekli unsur olarak görülüp yok sayılmaya devam ediyor. Hakim-savcı-adliye personeliyle olan ilişkilerde karşılıklı nezaket ve saygı ortadan kalktı. Hakimlik ve savcılığın stajyer avukatları ağlatmaya, stajlarını uzatmaya, dosya fotokopisi verdirmemeye ve Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü’nün açık yazısına rağmen tutanak verilmemesine indirgendi. TBMM’den çıkan yasalar ve yüksek yargı kararları ile avukatlık mesleğinin faaliyet alanı daraltıldı. Hukuk fakültelerinin sayılarının her geçen gün artması, hukuk eğitiminde yeknesaklığın sağlanamaması, sosyal güvenlik ve vergi yükümlülüğü gibi sorunların aşılamadığı bilinen bir gerçekliktir. Parlamentosunun büyük çoğunluğu hukukçu milletvekillerinden oluşmasına karşın, avukatlar lehine düzenlemelerin yapılmamasından ayrıca rahatsızlık duymaktayız.” dedi.

İKTİDAR GÜCÜ KULLANILARAK YOLSUZLUĞUN ÜSTÜ ÖRTÜLMEK İSTENİYOR
17 Aralık 2013 günü cumhuriyet tarihinde eşi görülmemiş büyüklükteki ‘kara para aklama-rüşvet-yolsuzluk’ operasyonu hatırlatan Çıtırık, bu sayede bakan çocukları, işadamları ve daha sonra başbakan ve oğluna kadar uzanan kirli ilişkilerin yargı nezdinde çözümlenmesinden ziyade siyasi nüfuz ve siyasi iktidar gücü kullanılarak bu tablonun üstünün örtülmeye çalışıldığını vurguladı. Siyasi iktidarın ilk günden itibaren soruşturmanın kendilerine neden haber verilmediğini ön plana çıkrdığını hatırlatan Baro Başkanı şunları söyledi: “Soruşturmaya müdahale edilmiş, operasyondaki görevli şube müdürleri, cumhuriyet savcıları, 24 ilin emniyet müdürü, binlerce polis memurunun görev yerleri değiştirilmiştir. TBMM Başkanı Sayın Cemil Çiçek, ‘Anayasanın 138. Maddesinin öldüğünü’ beyan etmiş ise de, bizler bu maddenin yürürlükte olduğunu ve yaşatılması gerektiğini savunmaktayız. Siyasi iktidarın operasyona her aşamasında müdahale eder olması, yurttaşın adalete olan inancını çok ciddi bir şekilde sarsmıştır. Ayakkabı kutularından çıkan milyon dolarlar, bir türlü sıfırlanamayan Eurolar, para sayma makinaları, 700 bin TL değerinde kol saatleri halen ülke gündeminde tazeliğini koruyan başlıca konulardır. Siyaset bir zenginleşme aracı haline getirilmiş, şehzadeler, haramzadeye dönüşmüş, siyaset devlet olanakları kullanılarak devlet hazinesinin (beytülmal) soyulmasına indirgenmiştir.”

Seçim sürecinde yaşanan gerilimin bitirilmesi gerektiğini vurgulayan Çıtırık, “Sandıktan çıkan sonuca saygı duymaktayız. Zaten, çok sert ve gergin bir ortamda yürütülen seçim kampanyasının ardından artık tansiyon düşürülmelidir. Siyasi iktidar ve muhalefet partilerinin liderleri karşılıklı nezaket ve saygı çerçevesinde olmalıdırlar. Siyasi iktidara düşen, sandıkta azınlıkta kalan milyonlarca seçmeni yok saymamalı, ötekileştirmemeli, hesaplaşma gibi bir üslup sergilememelidir. Ülkemizin her zamankinden daha çok barışa, toplumsal huzura ihtiyacı bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar