Adana Baro Başkanı: Sandıktan aldığınız güç sizi isteğinizi yapmaya sevketmesin

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Adana'da MİT TIR'larıyla ilgili sürdürülen casusluk soruşturmasında iki asker ve hukuksuz dinlemelerle ilgili 6 polisin itiraz üzerine tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmesini adliye koridorlarındaki "Paralel çete"y.

Google Haberlere Abone ol
Adana Baro Başkanı: Sandıktan aldığınız güç sizi isteğinizi yapmaya sevketmesin

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Adana'da MİT TIR'larıyla ilgili sürdürülen casusluk soruşturmasında iki asker ve hukuksuz dinlemelerle ilgili 6 polisin itiraz üzerine tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmesini adliye koridorlarındaki "Paralel çete"ye bağlamasına Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık tepki gösterdi. Çıtırık, "Sayın Başbakan dün diyor ki 'Adliye koridorlarını temizleyeceğiz' Kimden temizleyeceksiniz sayın başbakan. Burdan soruyoruz adliye koridorlarını kimden temizleyeceksiniz. Türkiye Cumhuriyeti Muz cumhuriyeti değildir. Sandıktan aldığınız güç, sizi istediğinizi yapmaya, size uymayan kararlar verildiğinde bu kararlarla ilgili akla gelmeyecek şekilde eleştiriler yapmaya yöneltmesin." dedi.

"SANDIK SONUCUNA SAYGI GÖSTERİLMELİ AMA..."

Çıtırık, stajyerlik sürecini tamamlayan 3’ü kadın 5 avukata belge verme töreninde konuştu. Çıtırık, avukatların mahkemelerin verdiği onlarca davayı kaybetmelerine rağmen "Bu karara saygı duymuyorum" demediklerini belirterek, "Türk milleti adına bağımsız mahkemelerin vermiş olduğu karara saygı duymayanlara asıl biz saygı duymuyoruz." dedi. Sandıktan alınan gücün toplumu ayrıştırma, ötekileştirme, yok sayma anlamındaki eylem ve davranışlara ve sözlere dayanak teşkil etmemesi gerektiğine dikkat çeken Çıtırık, "Sandıktan çıkan sonuca herkesin, tüm siyasi partilerin ve yurttaşlar olarak bizlerin de saygı göstermesi bir zorunluluktur. Ama sandıktan aldığınız güç, sizi istediğinizi yapmaya, size uymayan kararlar verildiğinde bu kararlarla ilgili akla gelmeyecek şekilde eleştiriler yapmaya ve Türkiye'nin temel kurumlarının kendi aleyhinize dönüşmesi durumunda, bunları parlementodaki sayısal çoğunluğunuzla, parmak çoğunluğıuna dayanarak çıkartacağınız yasalarla, aslında Türkiye'nin toplumsal barışına ve toplumsal huzurunu bozacak mahiyette davranışlar içerisine yönetmemeli." diye konuştu.

PARALEL YAPI 17 ARALIK'TAN SONRA ÇIKTI

Başbakan'ın hakim ve savcıların üzerinde siyasi iktidar gücü ve siyasi iktidarın nüfuzu kullanarak görevlerini yapmalarına engel olmamasını isteyen Çıtırık, şöyle devam etti: "Sayın Başbakan 17 Aralık depreminden bu yana yaşanan tüm olumsuzlukları 'paralel yapı' adı altındaki örgütlenmeden bahsederek buraya havale etmektedir. Türkiye yargısını, Türkiye yargısında adalet gibi ulvi bir makama hizmet eden hakim ve savcılarımızın üzerinde siyasi iktidar gücü ve siyasi iktidarın nüfuzu kullanılmak suretiyle, insanların görevlerini yapmalarına lütfen engel olmayınız sayın başbakan. Türkiye Cumhuriyeti bir muz cumhuriyeti değildir. Türkiye cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal hukuk devletidir. Hukuk devletinde yönetenler de kendilerini hukuka bağlı sayacaklardır. İdarenin eylem ve işlemlerinin hepsi yargı denetiminde olup, açıklık, şeffaflık, hesap verebilirlik ve denetlenebilirlik ölçüsü içerisinde idarenin her türlü eylem ve davranışını yargı denetiminden kimse rahatsızlık duymamalıdır. "


"İSTİHBARAT DEVLETİNE DOĞRU"

Baro Başkanı Çıtırık, "Türkiye yargısında hakimleri, savcıları, siyasi iktidar yanlıları ya da vatan hainleri ya da casusluk gibi suçlamalarla insanların görevlerini yapma şevkinden ya da onların görev yerlerinde değişiklikler yaparak çalışabilme ortamlarındaki huzurlarını lütfen kaçırmayın. Hukuk devletini içselleştiriniz." dedi. Parmak çoğunluğuna dayalı üstünlüğün kimseye hukuk devletinin en temel ilkesi olan kuvvetler ayrılığını ortadan kaldırma hakkını vermediğini hatırlatan Çıtırık, "Danıştay kanunda gerekse MİT kanununda yapılacak değişikliklerle artık Türkiye'yi bir istihbarat devletine çevirme yolunda ciddi şekilde adımlar atılmaktadır." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar