Adana Baro Başkanı Çıtırık: Siyasi iktidar açıklamalarında nefret suçu işliyor

Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Türkiye’nin son zamanlarda sosyal, ekonomik ve siyasal yönden sıkıntılı günlerden geçtiğini söyledi. Çıtırık, siyasi iktidarın hukuk tanımazlık içinde olan iktidarın nefret suçu işlediğini...

Google Haberlere Abone ol
Adana Baro Başkanı Çıtırık: Siyasi iktidar açıklamalarında nefret suçu işliyor

Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Türkiye’nin son zamanlarda sosyal, ekonomik ve siyasal yönden sıkıntılı günlerden geçtiğini söyledi. Çıtırık, siyasi iktidarın hukuk tanımazlık içinde olan iktidarın nefret suçu işlediğini vurguladı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun yarın Adana’da vereceği ‘Hukuk Devleti ve Demokrasi’ konulu konferansının duyurusunu yapan Mengücek Gazi Çıtırık, gündeme dair görüşlerini de dile getirdi. Ülkenin dört bir tarafında huzursuzluğun hakim olduğunu vurgulayan Adana Baro Başkanı, vatandaşların mutlu olabilecekleri bir tabloya hasret kaldığını dile getirdi. Çıtırık, “Temel hak ve özgürlüklerinin önündeki engellerin arttığı, devletin ceberutlaştığı, hukuk devletinin ve hukukun üstünlüğünün değil üstünlerin hukukun ve siyasi iktidar gücünün ve nüfuzun egemen olduğu bir dönem yaşıyoruz. Hukuki ve fiili saldırıların her türlüsünün uygulandığı, siyasi iktidar tarafından ayrımcılığın ve ötekileştirmenin tüm örneklerinin sergilendiği, nefret suçunun siyasi iktidar açıklamalarında belirgin olduğu, saygı, hoşgörü, tahammül ve eleştirileri doğal karşılamak yerine hukuk tanımazlık içerisinde tavırlar sergilenmektedir. Eleştiriye ve hoşgörüye kapalı, saldırgan bir yaklaşımın siyasi iktidar eliyle yapıldığı da apaçık ortadadır.” dedi.

Türkiye’nin böylesi bir dönemde birlik ve beraberliğe daha çok ihtiyacı olduğunu anımsatan Çıtırık şöyle devam etti: “Ancak yurttaşın hak arayışında sesi olan biz avukatlara yönelik itibarsızlaştırma süreci de devam ediyor. Avukatlara yönelik baskı, saldırı, hukuka aykırı gözaltı, şiddet, kötü muamele ile aslında bizim üzerimizden korku ve sindirilmek istenen toplumdur. Biz bu duruma tüm meslektaşlarımızla asla göz yummayacağız. Siyasi iktidarın hoşgörüsüzlüğü, tahammülsüzlüğü, eleştirilere karşı duvar örmesi, sağır kalması ve saldırganlaşmasının örnekleriyle sergilendiği, 301 yurttaşımızın hayatını kaybettiği Soma’da örnekleriyle bizzat görüp, yaşadık. Hukuku içselleştirmeyen, hukuk tanımayan ve yargı organlarını kendine ayak bağı olarak gören siyasi iktidar topluma artık umut vermemekte ve huzurunu sağlayamamaktadır.”

Adana Baro Başkanı Çıtırık, Soma’da yaşanan iki olayın irdelenmesi gerektiğini belirterek, “Acılı insanlarımız karşılarında dertlerini ifade edecekleri yetkilileri görünce şikayetlerini dile getirmek istemiştir. Bunlardan bir tanesi Başbakanlık Müşaviri olan zattır. Bu zat, yerdeki yurttaşı tekmelerle darp etmiştir. Başbakan da demokratik tepkisini sunan bir başka yurttaşımıza sözlü ve fiili saldırısı ise artık ülkemizde kişi güvenliğinin de kalmadığını göstermektedir. Barolar olarak, böylesi bir dönemde hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak, korumak ve bu kavramlara işlevsellik kazandırmakla yükümlüyüz.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar