Adana Akademik Meslek Odaları: Çocukların sorgulanması akıl tutulmasıdır

Adana Akademik Meslek Odaları Birliği (ADAMOB) Dönem Sözcüsü Eczacılar Odası Başkanı Ersun Özkan, Milli Eğitim Bakanlığınca birçok özel okulda öğrencilerin sorguya çekilerek, ailelerinin ve öğretmenlerinin siyasi düşüncelerinin sorulmasının kabul edileme.

Google Haberlere Abone ol
Adana Akademik Meslek Odaları: Çocukların sorgulanması akıl tutulmasıdır

Adana Akademik Meslek Odaları Birliği (ADAMOB) Dönem Sözcüsü Eczacılar Odası Başkanı Ersun Özkan, Milli Eğitim Bakanlığınca birçok özel okulda öğrencilerin sorguya çekilerek, ailelerinin ve öğretmenlerinin siyasi düşüncelerinin sorulmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Adana Barosu, Diş Hekimleri Odası, Eczacı Odası, Tabip Odası, Veteriner Hekimler Odası, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu’ndan oluşan Akademik Meslek Odaları Birliği sözcüsü Özkan,
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazılı talimat doğrultusunda akıl, mantık ve hukuk dışı bir şekilde müfettişler tarafından birçok özel okulda öğrenciler ve öğretmenlerin sorgulandığını aktardı. Özkan, “Çocuklarımıza öğretmenleri ve aileleri ile ilgili sorular sorularak ailelerin siyasi düşünceleri araştırılmakta ve aileler çocukları üzerinden baskı altına alınmaya çalışılmaktadır. Gerekçesi ne olursa olsun çocukların siyasete alet edilerek sorgulanması, baskı altına alınması, baskı ile düşünce ve fikirlerinin öğrenilmeye çalışılması ve bu yolla ailelerin fişlenmesi kabul edilebilecek bir olay değildir.” denildi.

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 1. Maddesi uyarınca 18 yaşına kadar herkesin çocuk olduğunu hatırlatan Ersun Özkan, “Sözleşmenin 14. Maddesi taraf devletlere çocuğun düşünce, vicdan ve din özgürlükleri hakkına saygı göstereceklerini, 16. Maddesi hiçbir çocuğun özel yaşantısına, aile, konut ve iletişimine keyfi ya da haksız bir biçimde müdahale yapılamayacağı gibi, onur ve itibarına da haksız saldırılamayacağı düzenlenmiştir. Anayasamızın 24. Maddesi uyarınca; herkesin vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahip olduğunu, kimsenin dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamayacağını, dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamayacağını ve suçlanamayacağını belirtmektedir. Yine 25. Maddesinde de herkesin düşünce ve kanaat hürriyetine sahip olduğunu, her ne sebep ve amaçla olursa olsun kimsenin düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamayacağını ve düşünce ve kanaatlerinden dolayı kınanıp, suçlanamayacağı bildirilmiştir. Çocuklar üzerinden ailelere baskı ve korku yaşatarak özgürlüklerin kısıtlanmaya çalışılmasının hiçbir şekilde kabul edilebilirliği bulunmamakla birlikte bu durum ülkemizde yaşanan kutuplaşmanın keskinleşmesine de neden olacaktır.” dedi.

Ersun Özkan, “Bu olayı ‘akıl tutulması’ olarak değerlendiriyor, bu kararı alan ve uygulayan hukuk ve vicdan yoksunu yetkilileri şiddetle kınıyor, sorgulamaların bir an önce sonlandırılmasını talep ediyoruz.” diye konuştu. Özkan, konu ile ilgili olarak, şikâyetçi olmak isteyen ailelere Adana Barosu Çocuk Hakları Komisyonu tarafından yardımcı olunacağı bilgisini de aktardı.

CİHAN

Yorumlar