Adalet Komisyonu, yargı paketini görüşmeye başladı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu, kamuoyunda Yargı Paketi olarak bilinen 'Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Birleştirilmiş Kanun Tasarısı'nı görüşmek için toplandı. Adalet Bakanı Bekir...

Google Haberlere Abone ol
Adalet Komisyonu, yargı paketini görüşmeye başladı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu, kamuoyunda Yargı Paketi olarak bilinen 'Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Birleştirilmiş Kanun Tasarısı'nı görüşmek için toplandı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın da hazır olduğu komisyonda, alt komisyondan gelen raporlar görüşülecek. Toplantının başında basın mensuplarının görüntü almasına izin verildi.

Komisyona Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da katılmak istedi. Fakat bu duruma izin verilmedi. Hakkı Köylü'nün yönettiği toplantıda, dışarı çıkarılan Eminağaoğlu bu duruma tepki gösterdi. HSYK kanun teklifi görüşmeleri sırasında da Ömer Faruk Eminağaoğlu konuşmak isteyince yine kavga çıkmıştı.

ADALET KOMİSYONU, YARGI PAKETİNİN ALT KOMİSYON RAPORLARINI GÖRÜŞECEK

Adalet Komisyonu yeni yargı paketinin alt komisyon raporlarını görüşecek. Alt Komisyon'da yargı paketine yeni maddeler eklendi. TBMM Adalet Alt Komisyonu'ndaki görüşmelerinde, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu (HSYK) Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı sebebiyle eski yapısına döndüren düzenlemeler eklendi.

HSYK Teftiş Kurulu Başkan ve başkan yardımcılarını HSYK Genel Kurulu'nun ataması, HSYK üyelerinin hangi dairede asıl ve tamamlayıcı üye olarak görev yapacağına Genel Kurul'un karar vermesi, Genel Kurul'un daire başkanını dairenin üyeleri arasından seçmesi tasarıya eklenen maddeler arasında bulunuyor.

HSYK Kanunu'ndaki Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği maddelerden biri de Teftiş Kurulu Başkanı'nın HSYK Başkanı olan Adalet Bakanı'na karşı sorumlu olması ve Teftiş Kurulu'nun Başkan'ın verdiği görevleri yapmasını düzenliyordu. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı üzerine tasarıya eklenen düzenlemeyle, Teftiş Kurulu Başkanı'nın Kurul'a karşı sorumlu olması ve Teftiş Kurulu'nun Kurul'un verdiği görevleri yapması yeniden kabul edildi.

HSYK Teftiş Kurulu Başkanı ve başkan yardımcılarının HSYK Genel Kurulu tarafından atanmasına ilişkin değişiklik de tasarıya eklendi. Kurul müfettişleri ise hakimlik ve savcılık mesleğinde fiilen en az 5 yıl görev yapmış ve üstün başarısıyla kurul müfettişliği hizmetinde yararlı olacağı anlaşılanlar arasından muvafakatleri alınarak Genel Kurul tarafından atanacak.

Teftiş Kurulu Başkanı, kanun, tüzük ve yönetmeliklerde gösterilen veya ilgili daire başkanı tarafından verilen benzeri görevleri yapacak veya yaptıracak. HSYK'ya üye seçiminde de Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği değişiklikten önceki esaslar uygulanacak. HSYK Başkanı, gereken hallerde Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırabilecek. Üye tam sayısının salt çoğunluğunun, görüşülecek konuyu da belirten yazılı talebi üzerine Başkan, Genel Kurul'u olağanüstü toplantıya çağıracak.

HSYK üyeleri hakkındaki disiplin soruşturması ve kovuşturması da eskiden olduğu gibi HSYK Genel Kurulu tarafından yapılacak. HSYK Başkanı, ihbar veya şikayeti doğrudan ya da inceleme yaptırdıktan sonra Genel Kurul'a sunacak.

Yapılan görüşme sonucunda, soruşturma açılmasına yer olmadığına ya da soruşturma açılmasına karar verilecek. Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde üyeler arasından gizli oyla üç kişilik soruşturma kurulu seçilecek. Soruşturma kuruluna en yüksek oyu alan, oyların eşit olması halinde yaşça büyük üye başkanlık edecek. HSYK üyelerinin adli suçlarıyla ilgili soruşturma izni işlemlerinde Genel Kurul yetkili olacak.

HSYK'da görev yapacak tetkik hakimlerinin de Genel Kurul tarafından atanması kararlaştırıldı. Tetkik hakimliğine, hakimlik ve savcılık mesleğinde fiilen en az 5 yıl görev yapmış ve üstün başarısı ile kurul hizmetlerinde yararlı olacağı anlaşılanlar arasından muvafakatleri alınarak Genel Kurul tarafından geçici veya sürekli çalıştırılmak üzere atama yapılacak.

HSYK'da görevli kamu personelinin rotasyonu için, kurulun taşra teşkilatı bulunmadığı için Adalet Bakanlığı'nın merkez ve taşra teşkilatında görevlendirilmesine ilişkin düzenlemeye de gidildi. Kuruldaki kamu personeli, HSYK Genel Sekreteri'nin teklifi ve Başkan'ın uygun görmesi üzerine, bakanlık merkez ve taşra teşkilatı kadrolarına atanabilecek. CİHAN

Yorumlar