Adalet Bakanlığı cinsel suçlarda ceza artırımına gidiyor

Adalet Bakanlığı cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlarda ceza artırımına gidiyor. Çocuklara karşı işlenen bir suçtan dolayı, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar 30 yıl yerine 39 yıl, müebbet hapis cezası alanlar...

Google Haberlere Abone ol
Adalet Bakanlığı cinsel suçlarda ceza artırımına gidiyor

Adalet Bakanlığı cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlarda ceza artırımına gidiyor. Çocuklara karşı işlenen bir suçtan dolayı, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar 30 yıl yerine 39 yıl, müebbet hapis cezası alanlar ise 24 yıl yerine 33 yıl, ceza infaz kurumlarında kalacak. Ayrıca cinsel saldırı suçundan hapis cezasına mahkûm olanların, koşullu salıverilme süreleri iki bölü üç oranından üç bölü dört oranına çıkarılıyor.

Adalet Bakanlığı, Bakanlar Kurulu tasarısı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sevk edilen “Bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısına” düzenlemenin ayrıntılarını paylaştı. Meclise sevk edilen kanun değişikliklerinde cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlara ilişkin düzenlemeler de yer alıyor. Kanun teklifinde beden ve ruh sağlığının bozulması halinde cezanın artırılacağına ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırılıyor ve suçun temel şeklinin cezası artırılıyor. Böylelikle mağdurların özellikle çocukların defalarca örselenmesi önlenmesi planlanıyor. Cinsel taciz suçunun çocuğa karşı işlenmesi halinde verilecek ceza bir kat arttırılıyor ve cezanın alt haddi 3 aydan 6 aya çıkarılıyor.

CEZASI ARTIRILAN CİNSEL SUÇLAR

Cinsel dokunulmazlığa karşı suçların ani hareketlerle işlenmesi halinde mağdurun yetişkin olması durumunda 2 yıldan 7 yıla, mağdurun çocuk olması durumunda ise 4 yıldan 8 yıla kadar artırılacak. Suçun yoğun hareketlerle işlenmesi halinde ise verilecek ceza mağdurun yetişkin olması durumunda 5 yıldan 10 yıla, mağdurun çocuk olması durumunda ise 8 yıldan 15 yıla kadar olacak şekilde artırılacak.

Suçun vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleşmesi halinde ise mağdur yetişkinse 12 yıldan 20 yıla, mağdur çocuksa 16 yıldan 20 yıla kadar ceza verilecek. Suçun işlenmesini kolaylaştıran bazı faktörlerin, ağırlaştırıcı sebep olarak kabul edildiği teklifte ayrıca şu maddeler yer alıyor:

15 yaşını bitirmiş çocukların cebir, tehdit ve hile olmaksızın cinsel ilişkiye girmesi halinde sanığa verilecek ceza 6 aydan 2 yıla kadar iken, 2 yıldan 5 yıla kadar olacak şekilde artırılacak.

Ensest ilişkinin cezası 6 aydan 2 yıla kadar iken, 6 yıldan 15 yıla kadar olacak şekilde artırılacak.

Failleri çocuklardan veya mağdurlardan uzaklaştırıcı bazı hak yoksunlukları ve tedavi yükümlülüğü getirilecek.

Cinsel suçlardan hapis cezasına mahkûm olanlar tıbbi tedavi, mağdurun bulunduğu yerlere yaklaşmamak veya ikamet etmemek, çocuklarla bir arada olmayı gerektiren bir ortamda çalışmamak, çocuklarla ilgili bir meslek icra etmemek, tedbirlerinden bir veya birkaçına tabi tutulabilecektir.

Bu kapsamda kreş kantin gibi yerlerde çalışamayacaklar ve okul servisi işletemeyecekler.

Cinsel saldırı suçundan hapis cezasına mahkûm olanların, koşullu salıverilme süreleri 2/3 oranından 3/4 oranına çıkarılıyor.

Çocuklara karşı işlenen bir suçtan dolayı, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar 30 yıl yerine 39 yıl, müebbet hapis cezası alanlar 24 yıl yerine 33 yıl, ceza infaz kurumlarında kalacaklar. CİHAN

Yorumlar