Adacıklarının oluştuğu Meriç Nehri suya kavuştu

Bölgede yağışların bu yıl az olması nedeniyle kum adacıklarının oluştuğu Meriç Nehri, Bulgaristan'daki barajdan su bırakılması ve yağışlarla birlikte suya kavuştu.

Google Haberlere Abone ol
Adacıklarının oluştuğu Meriç Nehri suya kavuştu

Bölgede yağışların bu yıl az olması nedeniyle kum adacıklarının oluştuğu Meriç Nehri, Bulgaristan'daki barajdan su bırakılması ve yağışlarla birlikte suya kavuştu.

Trakya Bölgesi’nin en önemli akarsularından Meriç, Tunca ile birlikte Edirne bölgesine hayat veren nehirler son aylarda yaşanan kuraklıktan dolayı adeta kurudu. Kurak geçen sonbahar ve kış mevsiminde Meriç’te su seviyesi 80 metreküp/saniye kadar düştü. Su seviyesinin düşmesiyle birlikte nehirlerin yatağında kum adacıkları oluştu. Geçen yılların aynı döneminde coşkun akan nehirlerin ortasına kadar insanlar yürümeye başladı.

Ancak Bulgaristan’ın elektrik üretimine başlaması nedeniyle 200 metreküp/saniye su bırakması, geçen haftadan bu yana başlayan ve belirli aralıklarla devam eden yağışlar Meriç ve Tunca nehirlerinde su seviyesi normale döndürdü.
Nehir debisindeki artışla ilgili bilgi veren Devlet Su İşleri 11. Bölge Müdürü Yunus Algın, Bulgaristan’ın elektrik üretimine başlaması nedeniyle 200 metreküp/saniye su bıraktığını belirterek bunun da nehirlerin su seviyesini artırdığını belirtti.

Nehirler debilerinin yükselmesinde bir başka etkenin de bölgedeki yağışlar olduğunu kaydeden Algın, nehirlerdeki suyun 4 kat artarak 400 metreküp/saniye seviyesine yükseldiğini ifade etti. Su seviyesinin düşmeye başladığını dile getiren Algın, “Tunca nehrinde yükseliş oldu. Bugünden itibaren nehirlerdeki yükseliş, düşüşe geçti. Zaten nehirlerdeki su miktarı kış aylarında olması gereken seviyeye geldi.” açıklamasını yaptı.

Murat Kabak isimli vatandaş ise bu yıl bölgede yağışların çok az olduğuna dikkat çekerek bu durumun nehirlerin su seviyesini düşürdüğünü kaydetti. Suyun azlığı nedeniyle Meriç Nehri yatağında kum adacıklarının oluştuğunu ifade eden Kabak, ancak yağışların artmasıyla birlikte suyun yaklaşık bir metre kadar yükseldiğini ve adacıkların kaybolduğunu ifade etti. CİHAN

Yorumlar