Açlığınız tamamen duygusal olabilir

Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak Kefeli, açlığın tamamen duygusal olabileceğini söyledi. Kefeli, iştahının kesilmesini isteyenlerin bulgur pilavı, süt ve ayran gibi gıdalar tüketmesi gerektiğini söyledi. Uyandıktan saatler sonra yemek yiyor,...

Google Haberlere Abone ol
Açlığınız tamamen duygusal olabilir

Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak Kefeli, açlığın tamamen duygusal olabileceğini söyledi. Kefeli, iştahının kesilmesini isteyenlerin bulgur pilavı, süt ve ayran gibi gıdalar tüketmesi gerektiğini söyledi.

Uyandıktan saatler sonra yemek yiyor, ilk yediğiniz besin de şeker içeren veya saf karbonhidrat olan bir besin oluyorsa dikkatli olun. İştahınızın bütün suçlusu seçtiğiniz besinlerdir. Şekerli bir çayın yanına 4-5 bisküvi, meyve suyu, çikolata atıştırıyorsanız, öğle yemeğinde boş boş makarna veya pirinç pilavı yiyip kalkıyorsanız akşama doğru veya gece önünü alamadığınız bir iştah sorunu yaşamanız muhtemeldir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak Kefeli, "İştahınızı azaltmak ve daha uzun süre tokluk hissini yaşamak için yumurta, tam buğday ekmeği, süt ve ayran, tavuk ve hindi eti, çiğ sebze salataları, bulgur pilavı, nohut, kuru fasulye, barbunya ve mercimek, leblebi ve badem tüketin." dedi.

Özel Biyofiz Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak Kefeli, şunları kaydetti: "Bazı insanlar üzülünce, sevinince, strese girince, canı sıkılınca veya mutlu olunca hep yemek yemek isterler. Duygularını yiyerek açığa vurma veya acılarını yiyerek bastırma, ‘duygusal açlık’ olarak tanımlanır. Eğer sizde bir şeye takıldığınızda veya canınız sıkıldığında yada herhangi bir duygu değişiminde yemek yemeğe meylediyorsanız dikkat etmelisiniz. Bu tamamen koşullanma sonucu hissedilen bir açlık duygusudur. Yani bu fizyolojik açlık dediğimiz mideniz boşaldığı için yemek yemek arzusu değildir. Bu konumdayken yapılacak tek şey telkindir. Bu durumun duygusal olduğunu, duygu durumunuzun üstesinden yemeyerek de gelebileceğinize kendinizi inandırmalısınız. Benim danışanlarıma önerim kafanızı dağıtmak adına başka bir uğraşı ile ilgilenmeleridir. Saat kaç olursa olsun yemeğe meyil olmuşsa dışarı çıkıp yarım saat yürüyüş yapmak veya duşa girmek veya bir arkadaşınız ile telefonlaşıp muhabbet etmek gibi aklınızı dağıtacak işler ile uğraşmalısınız. Zaman içinde bu koşullanma kaybolacak ve duyduğunuz şiddetli duygusal açlık azalacaktır."

CİHAN

Yorumlar