''Acil servislerdeki çalışma koşulları maden işletmelerinden farksız''

Çorum Aile Hekimleri Derneği Başkan Dr. Ali Yılmaz, acil servislerdeki çalışma koşullarının maden işletmelerinden farksız olduğunu söyledi. Dr. Ali Yılmaz yaptığı yazılı açıklamada, acil nöbetlerinin aile hekimlerini ve hizmetlerini...

Google Haberlere Abone ol
''Acil servislerdeki çalışma koşulları maden işletmelerinden farksız''

Çorum Aile Hekimleri Derneği Başkan Dr. Ali Yılmaz, acil servislerdeki çalışma koşullarının maden işletmelerinden farksız olduğunu söyledi.

Dr. Ali Yılmaz yaptığı yazılı açıklamada, acil nöbetlerinin aile hekimlerini ve hizmetlerini çökerttiğini, Türkiye'de iş güvencesi olmadan, güvenliksiz ortamlarda, örgütsüz ve ucuz iş gücü olarak çalıştırılan taşeron işçilerin, iş cinayetlerinde her gün birer birer yaşamını yitiren bir ülke haline geldiğini ifade etti.

Soma'da benzer taşeronlaştırma politikalarının sonucunda yaşamını yitiren 301 maden işçisinin ölümünün yüreklerde unutulmaz bir acı bıraktığını vurgulayan Dr. Ali Yılmaz, acil servislerinde çalışma ortamının ve kapasitesinin güvenliksiz ve uzun süreli çalışma bakımından madenlerdeki çalışma koşullarından bir farkı olmadığını vurgulayarak, "Sağlık çalışanları da iş cinayetlerinden payına düşeni aldığına üzülerek tanık oluyoruz. Geçtiğimiz hafta Erzurum Yakutiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde taşeron işçi olarak çalışan laboratuvar teknisyeni Recep Tepe arkadaşımız laboratuvardaki görevi sırasında kendisine bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsüne bağlı enfeksiyon nedeniyle yaşamını yitirmiştir. Soma'daki maden işçilerinin ölümü gibi bu sağlıkçı arkadaşımızın ölümü de bir iş cinayetidir ve güvenliksiz çalışma ortamının ürünüdür.'' dedi.

Yıllarca hastane acillerinde çalışarak tecrübe kazanmış pratisyen hekimlerin aile hekimliğini tercih etmesi ile birlikte acil servislerde hekim açığının baş gösterdiğini ve bu birimlerde çalışan hekim sayıları neredeyse yarıya düştüğünü kaydeden Dr. Ali Yılmaz, bu sayının yetersizliğine karşın kışkırtılmış sağlık hizmeti talebinin ürünü olarak 76 milyonun Türkiye'de acil başvuru sayısının 90 milyona ulaştığını ifade ederek, ''Nüfusu bu denli aşan acil servis başvurusuna başka bir ülkede rastlanmamaktadır. Bu talebi karşılamaya zorlanan acil servis çalışanlarının mağduriyeti büyüktür. Bu abartılı başvuruların sonucunda acil servisler sağlıkçılara yönelik şiddet olaylarının en sık yaşandığı birimler haline gelmiştir. Sağlık Bakanlığı'nın resmi açıklamalarına göre acil servislere yapılan hasta başvurularının yüzde 70'i acil olmayan vakıalardan oluşmaktadır. Acil servislerde çalışan hekim sayısını arttıramayan iktidar acil nöbetlerini uzman hekimlere tutturarak olayı çözmeye çalışmış, buna rağmen talep karşılanamayınca çıkarılan kanun ve genelgeler ile aile hekimleri de acil servislerde çalışmaya zorlanmıştır. Oysa taşıma suyla değirmen dönmez. Acil servislerde yaşanan sıkıntının sorumlusu ne acil servis hekimleri ne uzman hekimler ne de aile hekimleridir. Sağlık çalışanlarına yönelik hastane acillerinde yaşanan şiddet olaylarındaki artış ve güvenliksiz ortamlarda çalışmanın getirdiği ölümler bizleri kaygılandırmakta, mesleğimizden soğutmaktadır.'' ifadelerini kullandı.

"ACİL SERVİSLER İŞLEVSİZ HALE GELİYOR"

Yılmaz, sağlık hizmeti talebini körükleyerek uygulanan sağlık politikaları ile acil servisleri gün be gün işlevsiz hale getirenlerin bu birimlerde, uzmanlaşmış acil hekimi yerine diğer branşlardan uzman hekimleri ve Aile Sağlığı Merkezleri'nde birinci basamakta yetkinleşmiş acil deneyimi olmayan sağlık çalışanlarını görevlendirerek işi hepten içinden çıkılmaz hale getirdiğini belirtti.

Toplum, kızamık, suçiçeği, çocuk felci gibi aşılarla önlenebilir salgın hastalıkların tehdidi altında iken, şeker, yüksek tansiyon, astım, obezite, kanser gibi kronik hastalıkların toplumda görülme sıklığının her geçen gün arttığını söyleyen Ali Yılmaz ''Birincil görevi koruyucu ve önleyici sağlık hizmeti sunmak olan ASM çalışanlarının hastane acillerinde ve 112 istasyonlarında ayda en az sekiz saat zorunlu nöbetle görevlendirilmesi sağlık hizmetlerinin iyi yönetilemediğinin açık göstergesi değil midir.? Acil nöbet görevlendirmelerinin dayandırıldığı yasa, evrensel hukuk normlarına ve çalışma ilkelerine uygun değildir. Yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'nde dava açılmasına rağmen, mahkeme kararı beklenmeksizin nöbet listelerinin bir çırpıda hazırlanıp uygulamaya konulması da kabul edilemez bir durumdur." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar