Acil numaralar 112’de birleşiyor, asılsız ihbara 250 TL ceza kesilecek

Acil numaralar için Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) 911, Avrupa genelinde 112 olarak kullanılan tek hat uygulaması Türkiye'de de hayata geçiriliyor.

Google Haberlere Abone ol
Acil numaralar 112’de birleşiyor, asılsız ihbara 250 TL ceza kesilecek

Acil numaralar için Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) 911, Avrupa genelinde 112 olarak kullanılan tek hat uygulaması Türkiye'de de hayata geçiriliyor. AK Parti’nin Meclis’e gönderdiği kanun teklifinde tüm acil çağrıları karşılamak sevk ve koordinasyonunu sağlamak üzere büyükşehirlerde yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı bünyesinde, diğer illerde ise valilik bünyesinde 112 acil çağrı merkezi kurulması planlanıyor. 112’ye asılsız ihbarda bulunanlara ise bir defada 250 TL, tekrarlanması halinde 500 TL para cezası verilmesi ön görülüyor.

AK Parti milletvekilleri bazı kanunlarda değişiklik ön gören kanun teklifini Meclis’e gönderdi. Teklifte yer alan bir maddeye göre, 16 yaşın altında yüzde 70 oranında engelli ya da süreğen hastalığı olan çocuğun hastalanması halinde hastalık raporuna dayalı olarak anne ya da babası bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde 10 güne kadar mazeret izni kullanabilecek. Bir diğer madde ise 112 acil çağrı numarasına yapılan asılsız ihbarlarla ilgili düzenlemeyi içeriyor. Ülkemizde acil çağrılarda ambulans için 112, polis için 155, itrafiye için 110, jandarma için 156, sahil güvenlik için 158 ve orman için 177 gibi numaraların kullanılıyor. Meclise sunulan bu kanun tasarısı ile bunların hepsinin 112 numarası altında tek bir merkezde toplanması öngörülüyor. 112 ile ilgili düzenlemeyi içeren maddede şu ifadeler yer alıyor: “Tüm acil çağrıları karşılamak sevk ve koordinasyonunu sağlamak üzere büyükşehirlerde yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı bünyesinde diğer illerde ise valilik bünyesinde 112 acil çağrı merkezi kurulur. Acil sağlık hizmeti veren kurumların çağrı hizmetini yürütmekle görevli personeli buralarda görevlendirilir. Yeterli personel bulunmaması halinde valilik kadro yer ve ünvanlarına bakmaksızın uzman sözleşmeli personel ve memurları bu merkezde görevlendirebilir. Bu merkezlerin iş ve işlemleri İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmeliklerle düzenlenir. Çağrı merkezinde görevlendirilen personelin aylık ödenek her türlü zam ve tazminatları ile diğer mali sosyal hak ve yardımları herhangi bir kısıtlamaya tabi olmaksızın korunur. 112 acil çağrı merkezini asılsız ihbarda bulunmak suretiyle meşgul ettikleri tespit edilen kişilere il valileri tarafından 250 TL para cezası verilir, tekrarlanması halinde bu ceza iki katı olarak uygulanır.”
CİHAN

Yorumlar